За добу через пункт пропуску українсько-польського кордону Ягодин-Дорогуськ проїхало 23 фури — Кривцун

За добу через пункт пропуску українсько-польського кордону Ягодин-Дорогуськ проїхало 23 фури — Кривцун

На ранок 15 листопада на пункті пропуску українсько-польського кордону Ягодин-Дорогуськ на виїзд зареєструвалися в електронній черзі 4 тисячі вантажівок, за попередню добу цей пункт проїхало лише 23 фури через блокування польськими перевізниками. Про це розповіла журналістка Волинської регіональної редакції Українського Радіо Оксана Кривцун. За її даними, на в'їзд в Україну зі сторони Дорогуська зараз стоїть 1250 авто. Українські перевізники розповіли Оксані Кривцун, що блокування здійснює група польських перевізників, які раніше були зорієнтовані на ринки Білорусі та Росії.

Блокування руху вантажівок польськими перевізниками залишається на трьох напрямках пунктів пропуску на кордоні з Україною. Інші пункти пропуску функціонують, рух проти них на території Польщі не блокується. Але вони мають меншу пропускну спроможність.
 

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

"На виїзд в електронній черзі 4 тисячі вантажівок на пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ"

Блокування польськими перевізниками кордону з Україною триває протягом тижня, поки що пропускна здатність пунктів пропуску не поліпшується, розповідає журналістка Волинської регіональної редакції Українського Радіо Оксана Кривцун. Ці польські перевізники по факту є переважно приватними, вони не представляють державні федерації перевізників Польщі, уточнює журналістка. Державні федерації перевізників Польщі продовжують підтримувати Україну і не чинять перешкод проходженню фур через кордон.

Зі свого боку, українські підприємці, які займаються міжнародними перевезеннями товарів, розповіли Оксані Кривцун, що блокування здійснює група польських перевізників, які раніше були зорієнтовані на ринки транспортних послуг та перевезень у Білорусь і Росію. І, власне, вони блокують територію трьох митниць, розташованих поблизу відповідних напрямків до Росії та Білорусі. Блокування руху вантажівок польськими перевізниками залишається на трьох напрямках пунктів пропуску на кордоні з Україною — Ягодин, Краковець і Рава-Руська.

Через тиждень після початку блокування зібралася робоча група на рівні міністерств двох держав, яка так ні до чого і не домовилася, розповідає Оксана Кривцун. "На сьогодні (15 листопада) на виїзд станом на 7 ранку зареєстровані в електронній черзі 4 тисячі вантажних автомобілів на пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ. За попередню добу через митницю пройшло лише 23 авто (йдеться саме про пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ). За вимогами митного оформлення всі зареєстровані мають бути в електронній черзі. Це те, проти чого виступають польські перевізники. Вони не хочуть реєструватися в електронній черзі. На в'їзд в Україну зі сторони Дорогуська зараз стоїть 1250 авто". 

"У нас зараз 40 тисяч вантажівок їздить в Європу. А у поляків – 300 тисяч"

Оксана Кривцун поспілкувалася із перевізником Андрієм Ткачуком, який здійснює транспортування товару через Польщу до Німеччини та Бельгії. Блокада митних переходів польськими перевізниками може тривати довго, навіть до кінця року, каже він. Така блокада може паралізувати міжнародні перевезення. Як зауважує Андрій Ткачук, ринок перевезень в Україні не може бути конкурентом Польщі, бо український транспорт, що здійснює доставку в Європу, є в 10 разів меншим за кількістю фур. "Поляки маніпулюють", – стверджує Андрій Ткачук. За його припущенням, "Це, скоріше за все, проплачена акція, або на фоні виборів у Польщі (15 жовтня у цій країні відбулися парламентські вибори – ред.) перевізники отримали дозвіл на проведення такої акції. І зараз цим зловживають. Ми не є глобальними конкурентами полякам. У нас 30 тисяч автомобілів, нехай 40 тисяч зараз їздить в Європу. А у поляків – 300 тисяч. Поляки захопили увесь європейський ринок. Закінчується календарний рік і "вигорають" усі контракти. Тому ціни зросли на перевезення".

Такі проблеми є лише на українсько-польському кордоні, бо далі український перевізник прямує в Європу без проблем, розповідає Оксана Кривцун. Міжнародний пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ Міністерство інфраструктури України називає найбільшими воротами в Європу. Блокування матиме негативні наслідки для економіки України в ближній і дальній перспективі, каже заступник начальника управління економічного розвитку Волинської військової адміністрації Андрій Ткачук (він має однакове ім'я та прізвище із перевізником Андрієм Ткачуком – ред.): "Будь-яке блокування є нестандартною і аварійною ситуацією, яка може призвести до суттєвих втрат і порушень як договірних зобов'язань, так і певних графіків руху, прив'язаних до графіків виробництва, переробки. Це частина ризиків. А є ще ризики довгострокові, які можуть призвести до виходів певних інвесторів із певних регіонів".     

КОНТЕКСТ

Блокування руху вантажівок польськими перевізниками залишається на трьох напрямках пунктів пропуску на кордоні з Україною — Ягодин, Краковець і Рава-Руська. Інші пункти пропуску функціонують, рух проти них на території Польщі не блокується. Але вони мають меншу пропускну спроможність. Про це в ексклюзивному коментарі 13 листопада цього року Українському Радіо повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Андрій Демченко. Фото: УНІАН

Як зауважував Українському Радіо директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, український ринок пального майже ніяк не реагує на страйк польських перевізників щодо забезпечення бензином і дизелем. Адже їх постачання через польський кордон складає до 10% від усього обсягу надходження бензину і дизелю в Україну. Натомість є проблема зі скрапленим газом, бо 30% його імпорту йде саме через польський кордон. "Думаю, вона триватиме до кінця листопада, поки не знайдуть нові шляхи постачання або не збільшать залізничні перевезення", – прогнозує Куюн. Також він відзначає, що нинішня світова ціна на нафту створила потенціал для зменшення цін на українських АЗС. "Я повністю виключаю повторення торішньої ситуації на ринку пального України", – зазначив Сергій Куюн.