Окупанти, готуючись до ракетних атак, намагаються заплутувати сліди — Киричевський

Окупанти, готуючись до ракетних атак, намагаються заплутувати сліди — Киричевський

З активністю української ППО все гаразд перед черговою зимою розв'язаної Росією війни, констатував Українському Радіо оглядач Defense Express Іван Киричевський.  Але нюанс у тому, що окупанти намагаються заплутувати сліди, готуючись до чергових своїх ракетних атак, стверджує експерт. Він має на увазі, зокрема, першу після тривалої перерви ракетну атаку проти Києва, вчинену однією балістичною ракетою С-400. У експерта складається враження, що росіяни намагаються цими нелогічними на перший погляд діями – незрозумілий формат дронових атак, незрозуміла історія, коли на дуже укріплену ППО випустили лише одну ракету, постійні підйоми МІГ-31 із дозаправкою в повітрі – "підігрівати" обстановку, створювати максимальну невизначеність.  

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

"Інформаційна деградація ППО противника"

—   Вранці в суботу (11 листопада 2023 року – ред.) росіяни атакували Київ балістичною ракетою, а перед тим, ввечері п’ятниці, на столицю летіли дрони. Це знайома тактика росіян чи останнім часом щось змінилося в застосуванні дронів та балістичних ракет?

Нічого принципово не змінилося. Виходячи з вечірнього звернення Генштабу, те, що було збито, впізнано як керована ракета С-400. Можливо росіяни таким чином просто спробували провести тест модернізованої ракети С-400 для ударів по наземних цілях. Адже заявляли, що переробляють зенітні ракети на балістичні. Але далі виникає нюанс: що саме вони переробляли – ракету, яка може бити по наземних цілях по траєкторії 230 кілометрів, чи ракету, в якій заявлено можливість тільки по повітряних цілях бити на 380 кілометрів, а по наземних - десь під 500 кілометрів. Тож можливо, вони таким чином просто тестували свою нову розробку і можуть спробувати використати її масштабніше.

Але якщо подивитися на загальну марку того, що росіяни зараз використовують, складається враження, що вони намагаються цими нелогічними на перший погляд діями – незрозумілий формат проведення дронових атак, незрозуміла історія, коли на дуже укріплену ППО Києва випустили лише одну балістичну ракету, постійні підйоми МІГ-31 з дозаправкою в повітрі – "підігрівати" обстановку, створювати максимальну невизначеність. Потім це може дозволити створити фактор раптовості в переході до масових ракетних атак. Адже в них не так багато є дозвукових крилатих ракет, як минулої зими, їм доведеться більш раціонально використовувати свої засоби ураження у цій зимовій кампанії, якщо вони її планують. Тому вони починають таким чином вводити в оману за принципом "інформаційної деградації ППО противника". Відповідно такі нелогічні речі ще триватимуть. І треба сприймати це як сигнал, що таки треба піти й потурбуватися про власну безпеку та не накладати на нашу ППО занадто великих очікувань. Адже ми вже трохи перевершуємо: за нашими уявленнями ППО має збивати всі 100 % цілей. Немає такого і ніхто собі в світі такого дозволити не може, навіть Ізраїль чи США зі своїми ресурсами. 

 З активністю нашої ППО все гаразд. Але нюанс у тому, що росіяни починають заплутувати сліди, щоб готуватися до масованих ракетних атак. Це треба мати на увазі щоразу, коли виникнуть специфічні моменти, як учора.

Іван Киричевський. Фото: ФБ-сторінка Івана Киричевського

"Атака з МІГа може бути одразу після зльоту, а може й через 5 годин"

—   Останніми днями польоти російських МІГів стали довшими. Речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат пояснював це тим, що росіяни відпрацьовують дозаправку винищувачів. Для цього це відбувається? І чи варто не боятися їхніх зльотів?

 Якщо пригадуєте, у Великій Британії часів Другої світової війни, яка першою в історії зазнала масованих ракетних атак, перші декілька місяців це викликало жах та переляк, але потім реалії стали такі, як наші. "Прилетить, то прилетить". А потім ще й демонстрували трофейну німецьку ракету Фау-1, вдало збиту, з табличкою "Це бомба, яка на нас падає". І британці такі "вау" і ходили дивитися. Тож не скажу, що ми тут якісь унікальні в плані сприйняття ракетних загроз. Це вже було.

А щодо дозаправок МІГ-31, то певний елемент – позагрожувати нам і НАТО разом – у цьому є, тому що коли довго в повітрі перебуває літак-носій стратегічної зброї, він створює проблему для всіх. Але треба розуміти, що МІГ-31 – дуже ненажерливий літак. Складно уявити, якими темпами цей літак "жере" пальне під час польоту, тому що навіть під час польоту на крейсерській швидкості, яка складає 950 км на годину, дозаправка треба кожні дві години. Тому росіяни так роблять просто для того, щоб створити ефект раптовості й ми не розуміли, коли може бути атака. Вона може бути як через 5 годин польоту, так і одразу, коли вони злітають. 

Літак МіГ-31К із макетом ракети "Кинджал". Фото: kremlin.ru

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США