Українські військові дуже креативні в атаках проти кораблів Чорноморського Флоту — Риженко

Українські військові дуже креативні в атаках проти кораблів Чорноморського Флоту — Риженко

Завдяки успішній операції ГУР у Криму вдалося не лише відправити на дно катери Чорноморського Флоту, а й запобігти вчиненню ворогом військової операції. Це констатував Українському Радіо капітан першого рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ в 2004-2020 роках Андрій Риженко. За його словами, вночі на цих – атакованих – кораблях перебувала бронетехніка і вони стояли із увімкненими двигунами. Завдяки українським морським дронам ця операція ворога була зірвана. На думку експерта, напад здійснили три морські дрони-камікадзе менші, ніж "Морський малюк", який є на озброєнні ЗСУ. Вони несуть до 100 кг вибухівки. І цього достатньо, щоби серйозно пошкодити катери. Інтенсифікація атак проти основних ударних сил Чорноморського флоту сприяє тому, що потенціал окупантів послаблюється як на півдні України, так і по всьому фронту війни, констатує Риженко.

0:00 0:00
10
1x

Кораблі Чорноморського Флоту ВМФ Росії. Ілюстративне фото commons.wikimedia.org

Два основних завдання Чорноморського флоту держави-агресора

Інтенсифікація атак проти основних ударних сил окупаційного Чорноморського флоту ВМФ Росії сприяє тому, що потенціал ворога послаблюється як на півдні України, так і по всьому фронту розв'язаної Росією війни, констатує Андрій Риженко. Наразі ЧФ ВМФ Росії намагається виконувати дві основні функції, зазначає експерт: 

1) Завдання ракетних ударів по території України. Для цього держава-агресор має в цьому районі дислокації 6 надводних кораблів і два підводних човни. Разом вони можуть випустити по українській території 56 крилатих ракет "Калібр". У Каспійському морі перебувають 4 кораблі із 32-ма ракетами. Тобто разом – 88 ракет. Це досить серйозний залп. Хоча рік тому агресор випускав і більше ракет у залпі протягом однієї атаки. Після того, як українські військові почали скоординовані атаки із застосуванням морських та повітряних дронів, крилатих ракет, росіяни змушені були перебазувати свої сили далі від української території, відзначає Риженко. Раніше всі кораблі ЧФ перебували в Севастополі, а зараз там залишився тільки один. Два кораблі-носії "калібрів" були дуже сильно пошкоджені: підводний човен "Ростов-на-Дону" і корабель класу "Каракурт" "Аскольд", який вже проходив державне випробування, щоби стати до складу ЧФ РФ. Ці поступові скоординовані атаки проти ЧФ, звичайно, впливають на спроможність Чорноморського флоту завдавати ударів по Україні. Потенціал ворога обмежується, резюмує експерт.

2) Блокування судноплавства в центральній частині Чорного моря. Міжнародно визнані шляхи судноплавства між Одесою, Очаковим, Миколаєвом у центральній частині Чорного моря заблоковані російськими агресорами. Україні вдалося налагодити судноплавство, але це своєрідна "дорога життя". Вона пролягає вздовж західного узбережжя Чорного моря. Росія не наважується нападати на територіальні води країн НАТО: Румунія, Болгарія, Туреччина. Свої позиції по охороні наших тервод ми зміцнили в районі Одеси, зауважує Риженко.  

"Уражені десантні кораблі окупантів були готові до вчинення якоїсь операції"

Військовий експерт прокоментував Українському Радіо інформацію ГУР про те, що Головне управління розвідки МО України провело операцію в окупованому Криму в ніч на 10 листопада цього року, внаслідок якої були уражені малі десантні кораблі Чорноморського флоту. Йдеться про катери проєкту 11770 (класу "Серна") — серія російських швидкісних десантних катерів, які можуть вміщати до 45 тонн вантажу та 92 людини озброєного десанту. На них під час операції перебував екіпаж та була розміщена броньована техніка, у тому числі БТР-82. Також, за даними української розвідки, окупанти розміщували на борту катерів зенітно-ракетні комплекси "Тор-М2" для мобільного прикриття свого війська на острові Зміїний та у Чорному морі.

Відповідаючи на запитання, чим вразили такі два ворожих катери, Андрій Риженко відповів: це були три морські дрони-камікадзе попередньої моделі, менші, ніж "Морський малюк", який є на озброєнні ЗСУ. Вони несуть до 100 кг вибухівки. І цього достатньо, щоби серйозно пошкодити такі відносно невеликі човни. Обидва атаковані катери потонули. Хоча це не масштаб потопленого торік російського крейсера "Москва" – флагману Чорноморського Флоту – але ці катери теж становили чималу загрозу. Вони були дуже швидкісними – близько 30 вузлів (вузол – одиниця виміру швидкості переміщення в мореплавстві та авіації. 1 вузол дорівнює 1,852 кілометрів/на годину – ред), легкими, виробленими з алюмінію і мали водометний двигун, каже експерт. Такі катери спроможні перевозити один танк або два бронетранспортери з особовим складом на відстань 600 морських миль. Вони можуть сприяти у проведенні тактичних рейдів Сил спеціального призначення або морської піхоти. Ці катери втричі швидші, ніж класичний корабель. Великий десантний корабель дуже габаритний, і ми його зможемо виявити набагато раніше. За рахунок того, що вночі на цих – атакованих – катерах перебувала бронетехніка і вони стояли із увімкненими двигунами, то є припущення, що вони були напередодні вчинення якоїсь операції. І внаслідок нашої атаки операція була зупинена. Останнім часом ЗСУ б'є по прибережних районах тимчасово окупованої Херсонщини, що сприяє позитивному руху українських морських піхотинців, які діють на лівому березі Дніпра. 

Фото: ФБ-сторінка Андрія Риженка

Слабкі місця ворога в Чорному морі

Росіяни не зможуть відійти аж так далеко, щоби заховатися, бо тоді не зможуть виконувати свої бойові завдання, констатує експерт. "Росіяни не готувалися до цієї війни, думали, що все буде дуже швидко. Коли ми почали перші атаки по їхніх пунктах базування, особливо в Криму, по Новоросійську, з'ясувалося, що ніякої оборони там немає. Це стосується і Кримського мосту. Вони діють дуже шаблонно. У ворога є керівні документи, які були написані ще після Другої світової війни, на які спираються. А українські військові застосовують напади дуже креативно. Досвіду у ворога дуже мало, як цьому протистояти. Але росіяни нарощують свою оборону в Севастополі, посилюють сили своєї ППО", – зазначив Андрій Риженко.