Окупанти збентежені ситуацією на лівобережжі Херсонщини — Гуменюк

Окупанти збентежені ситуацією на лівобережжі Херсонщини — Гуменюк

Російські окупанти збентежені ситуацією на лівобережжі Херсонщини і постійно шукають укриття та нові місця дислокації, бо їхні координати стають відомі ЗСУ. Про це повідомила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк, розповідаючи про операцію ЗСУ на лівобережжі Херсонщини. А відповідаючи на запитання про можливість наближення українських воїнів до Криму, Наталія Гуменюк зазначила, що відстань наразі не має критичного значення. "Для нас важливіше послабити ворожий потенціал настільки, щоб визволення Криму було максимально безболісним для Сил оборони", — наголосила речниця оперативного командування "Південь".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Без влучань ворожої авіації по правому берегу, але є активність артилерії

Попередня ніч (на 4 листопада – ред.) видалася порівняно спокійною через те, що, очевидно, сили природи навіть на нашому боці, зауважила Наталія Гуменюк. "Потужний поривчастий вітер завадив ворожій авіації виявляти ту активність, яку вони зазвичай собі дозволяють ночами і якою зловживають. Сьогодні обійшлось без влучань по правому берегу (Херсонщини — ред.), і це дало змогу людям нормально зібрати речі й організувати евакуаційні процеси в тих населених пунктах, де вони вже запущені, й трошки перепочити від постійного перебування в укритті. Але ворожа артилерія продовжувала нагадувати про себе: і Херсон, і Берислав сьогодні вночі (на 4 листопада – ред.) зазнавали обстрілів, на жаль. Є поранені за минулу бойову добу, і це завжди наш найбільший біль, коли є поранені цивільні. Однак, Сили оборони продовжують контрбатарейну боротьбу та інші заходи, які можуть зараз виконувати в цих умовах, але не всі поки що публікуємо, не всі підсвітлюємо. Пам'ятаємо про те, що там, де ми працюємо, є цивільне населення, і воно не має потерпати від ворожих агресивних дій", — зазначає Наталія Гуменюк.

Генштаб ЗСУ зараз зберігає тишу щодо подій на лівобережжі Херсонщини. Ви можете сказати, чи спостерігається просування наших військ? Якою є реакція ворога?

Ворог у цілому збентежений ситуацією, яка зараз відбувається на фронті, наголошує речниця оперативного командування "Південь". "У них в планах було "Київ за три дні". Три дні реально затягнулися, і в них є певна розгубленість. На нашому напрямку всі вже почули про заміну командувача, керівництва окупаційних військ у нашій зоні відповідальності (генерала-полковника ЗС РФ Олега Макаревича, який керував окупаційним угрупованням "Дніпро" в Херсонській області, замінили на командувача ВДВ ЗС РФ генерал-полковника Михайла Теплинського – ред.), які нам протидіють. І, очевидно, будемо спостерігати за новою тактикою. Поки що ми її не бачимо. Спостереження обмежується тими ж маневрами, які й були, оскільки окупантам дуже незатишно на лівому березі. Вони в постійному пошуку укриттів, нових місць дислокації, бо їм не можна перебувати в сталій позиції, оскільки їх координати стають нам відомі", — каже Наталія Гуменюк.


Речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк. Джерело фото: Ukraine Media Center Odesa

Наскільки ЗСУ близько до Криму?

"Крим — це Україна. Нам до Криму взагалі дуже все близько. Близько до серця. Це найголовніше. Відстань в цьому випадку не має критичного значення на даному етапі. Для нас важливіше послабити ворожий потенціал настільки, щоб заволодіння Кримом було максимально безболісним для Сил оборони. Це треба почути, відчути та прожити цю фразу з розумінням того, що там накопичений надзвичайний ресурс. І нам необхідно бути готовими до того, щоб йому протидіяти. А ефективність цієї протидії визначиться його абсолютним зменшенням, навіть знищенням", — резюмує Наталія Гуменюк.