ZWYNTAR: "Не треба боятися краси, що проявляється в темному"

ZWYNTAR: "Не треба боятися краси, що проявляється в темному"

Київський гурт ZWYNTAR ревно береже свій музичний образ, в якому   "американський та український фольклор вчепилися у горлянку одне одному – і жоден не бажає відпускати". Втім, колектив відкритий до жанрових експериментів, у чому можна переконатися в його нових піснях.  

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь Дівуар, музичний продюсер, гітарист і баритон ZWYNTAR, презентував другий повноформатний альбом гурту під назвою "1000 очей". А також поговорив з ведучою Ксенією Івась про свободу творчості, скандали та красу у різних її проявах. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба гурту ZWYNTAR

Ми хотіли розширити власні жанрові рамки. Це вже точно не темне кантрі, це щось інше, але точно ZWYNTAR. 

Дівуаре, альбом "Тисяча очей" вийшов у п'ятницю 13-го. Це збіг чи ви спеціально так підлаштувались?

І так і ні. Ми повністю завершили роботу над альбомом десь в кінці літа. І міркували, коли краще його випустити. Думали, що можна це зробити до Гелловіну, щоб, можливо, люди, яким цікава наша музика, мали її до Дня всіх святих, але водночас, щоб це не було в той день, бо всі святкуватимуть, видаватимуть інші гелловінські релізи. Тому нам треба було якось з ними розійтися. Тож це такий приємний збіг. Ми подивились – п'ятниця 13-те. Супер, хай так і буде.

Чим альбом особливий для тебе і в чому його головна відмінність від попереднього альбому "Мертві голоси", який вийшов 2018 року? 

По-перше, я дуже радію, що ми його нарешті закінчили. Пісні, які увійшли до альбому, написані дуже давно. Їх треба було просто зібрати до купи. Але спершу не дав це зробити ковід, потім почалося повномасштабне вторгнення… Також у цьому альбомі ми дозволили собі грати з жанрами. На мій персональний смак, музика в ньому менше схожа на темне кантрі. В альбомі багато різних вкраплень, наприклад, там і метал є, і психоделік-рок. Ми якраз хотіли розширити власні жанрові рамки. Це вже точно не дарк-кантрі, це щось інше, але точно ZWYNTAR. 

Ти сказав, що вихід альбому "1000 очей" планувався іще рік тому. Які трансформації відбулися з ним на шляху до слухача? Можливо, до "1000 очей" увійшли пісні, які раніше ви не планували випускати? 

З приводу незапланованих, то "Белла" – найновіша пісня, яка є на цьому альбомі. Загалом майже половина його пісень виходила як сингли. Коли зібрали альбом до купи, то зрозуміли, що вони в сингловому записі звучать дещо інакше, не зовсім так, як нам хочеться на альбомі. Тому ми їх перезводили, робили новий мастеринг, спеціально, щоб вони утворили якусь загальну картинку, зазвучали більш вінтажно. 

З нами не пов'язано скандалів. Думаю, що це не дуже круто для рок-групи.

Розкажи, будь ласка, про що пісня "Погана кров"?

Ця пісня базується на історії певного гангстера, про якого є фільм, але, на мою думку, вона ще й про те, що відбувається з людиною, яку не приймає суспільство. Результати цього можуть бути дуже різними, зокрема й такими, як описано в пісні.  

Цього року ви були хедлайнерами фестивалю Faine Misto, який відбувався у Львові. Після його завершення виник скандал, бо на фан-сторінці Ліни Костенко у Фейсбуці Faine Misto звинуватили у сатанізмі, зокрема і через ваш виступ. Публікацію потім видалили, але осад лишився. Як часто вашу творчість супроводжують скандали?

Тут я маю уточнити: історія із сатанізмом сталася не цього року, а раніше, коли ми не були хедлайнерами фестивалю (ред: фестиваль Faine Misto звинувачувався у сатанізмі двічі - у 2021 та 2023 роках). Тоді так вийшло, що нас запросили на light stage, де виступали фолк-артисти, грали таку неважку електроніку. Ми тоді вперше виступали на Faine Misto і були вражені тим, скільки людей на нас прийшло. Бо була ковідна пауза і за цей час аудиторія гурту збільшилась. До пандемії ми збирали, умовно, 100 людей, може трошки більше. А на Faine Misto до нас прийшло дуже багато слухачів. Звісно, ми зраділи, але хедлайнерами ми тоді не були. Якщо чесно, я не читав публікацію на сторінці Ліни Костенко, але знаю цю історію. З нами не пов'язано скандалів. Думаю, що це не дуже круто для рок-групи.

Не траплялося такого, що через вашу естетику скасовувались концерти?

Намагаюся пригадати, наче ні.

В чому полягає суть мистецтва гурту ZWYNTAR? Чому помиляються люди, які бачать у вас небезпеку?

Це дуже складне питання. Ми насамперед робимо те, що нам самим подобається, не намагаємося підлаштовуватися під щось. Щодо небезпеки, то ми стараємося писати пісні, які не можна однозначно трактувати. Тому, якщо людина вперше слухає гурт ZWYNTAR, буде круто, якщо вона спробує прочитати між рядків, але це необов'язково.

Фото: Пресслужба гурту ZWYNTAR

Знаю, що військові люблять нашу музику, і це супер круто.

Які зворушливі історії ти чув від шанувальників про вплив на них вашого гурту?

Ми любимо, коли їздимо в тури, спілкуватися зі слухачами після концертів. І багато разів чули, що наша музика допомагає людям переживати складні часи. Це було і до повномасштабного вторгнення, і під час. Дуже приємно чути, бо, скажімо, якісь рейтинги – це все дрібниці. Важливо, коли те, що ти робиш, допомагає іншим людям. Я також знаю, що військові люблять нашу музику, і це супер круто.

Дівуаре, за які межі свого жанру ви готові вийти?

За будь-які, якщо це буде доцільно, відповідно до творчого задуму.

В кінці пісні "Погана кров", наприклад, є шматок з фанком. Ми вирішили, що це буде цікаво. Не думаю, що для нас існують якісь серйозні обмеження. 

Ви б могли створити спільну пісню, скажімо, з репером? 

Я дуже сподіваюсь, що колись це станеться – і ZWYNTAR створить спільну пісню з Паліндромом. Ми дружимо. І, думаю, було б класно це зробити. Чому б і ні. Головне, щоб все було естетично доцільно.

З ким іще, крім Паліндрома? 

З усіма, хто поділяє наші погляди. Ми дуже відкриті до нових ідей. Є, наприклад, гурт VOVK. Не можу описати словами жанр, в якому вони грають. Це важка музика, повільна, класна. Пам'ятаю, що ми з ними говорили про можливість записати спільну пісню. 

Чи постійно музиканти ZWYNTAR мають бути у гримі на концертах? 

Зазвичай ми виступаємо в гримі та костюмах, бо це частина нашого шоу.  Але ми нещодавно грали акустичний концерт. На ньому виступали без гриму. Згодом повторимо. Тому можна буде подивитись, як ми виглядаємо насправді.

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Краса має багато проявів, вона виявляється в багатьох речах, зокрема й в чомусь, що здається більш темним. 

Чи справді потрібно боятися того, що, на перший погляд, моторошно? Можливо, всередині ви білі й пухнасті? А вдома ти взагалі ходиш в білій футболці й рожевих шортах?

Я ходжу в чорному вдома. Але боятися не треба. Я вірю, що краса має багато проявів, що вона виявляється в багатьох речах, зокрема й в чомусь, що здається більш темним. Взагалі не треба нічого боятися. 

Зараз гурт ZWYNTAR перебуває в турі "Тисяча очей" на підтримку альбому, що незабаром побачить публіка в Києві?

Те саме, що бачила публіка в інших містах, але не тільки. Ми їздимо з "1000 очей", але це не значить, що ми граємо тільки "1000 очей". Ми виконуємо й пісні з попередніх релізів – переважно більшість з того, що люди люблять слухати на наших концертах. Щодо конкретно київського виступу, то нас підтримає чудовий проєкт – тріо FOLKULAKA, яке грає темний фолк. Це дуже класна музика. Переконаний, на концерті буде цікаво.  
 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.