Війна носитиме комбінований характер — Мусієнко

Війна носитиме комбінований характер — Мусієнко

Попри те, що Росія пішла в ва-банк, ризикнувши практично всіма резервами і зібравши їх з усіх ліній оборони, Сили оборони України продовжують просуватися та руйнувати лінію оборони ворога, зокрема на Таврійському напрямки. Втім погіршення погодних умов, зокрема рясні дощі можуть ускладнити застосування на полі бою танків "Леопард" та "Абрамс", припускає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. В ефірі Українського Радіо він також зазначив, що в осінньо-зимовий період інтенсивність бойових дій може знизитися. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Росія пішла в ва-банк, але ЗСУ просуваються далі

Як повідомив командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський, на Таврійському напрямку українські підрозділи просунулися на північ від Копанів і Новопрокопівки. "Бойові дії тривають, наші сили дійсно мають просування по кілька десятків та кількасот метрів. І продовжують руйнувати лінію оборони ворога. Крім того, наші атаки поєднані тим, що доводиться відбивати численні контратаки ворога, що, звичайно, дуже важко. Це ускладнює задачу. І це об'єктивно подекуди сповільнює наше просування. Тому що потрібно відбити контратаки, знову закріпитись на позиціях і далі забезпечити просування, що постійно роблять наші сили. Тому продовжуються запеклі бої", — зазначає Олександр Мусієнко. Втім, експерт додає: "Росія пішла в ва-банк, вони ризикнули практично всіма резервами, зібравши їх з усіх ліній оборони, і фіксують їх на лінії оборони, де йдуть активні бойові дії в районі Новопрокопівки і Вербового. І, відповідно, намагаються стримати наше просування максимально затягнувши час і, як вони думають, перевівши це хоча б на деякий час у більш позиційну фазу".

Є ризики, що танки "Леопард" і "Абрамс" не можуть бути застосовані на полі бою в умовах дощів

Щодо півдня, зараз ми не на повну можливість можемо використовувати весь потенціал, наприклад, танків чи важкої техніки, які в нас є, тому що ще доводиться розміновувати певні ділянки фронту. Крім того, треба подавити повністю вогневу активність ворога, зокрема артилерію, щоб вона менше загрожувала проривам. І тоді, розширивши плацдарм, можна було б його використати. Два-три тижні тому, коли був масштабний прорив, нашим військам успішно вдалося прорвати лінію оборони ворога на південь та захід від Вербового, тоді й з'являлись перспективи. Зараз наші сили працюють над тим, щоб розширити плацдарм і масштабніше використати важку техніку. Для цього погода має значення, тому що і танки "Леопард", і танки "Абрамс" ми ще не експлуатували в осінньо-зимових умовах, а вони важчі, ніж танки, які є на озброєнні Збройних сил України. Тому ризики того, що вони не можуть бути застосовані в умовах дощів і вологої погоди присутні, припускає Мусієнко. А щодо атак, які застосовуються малими групами, коли діють підрозділи, та артилерії для дистанційного ураження ворога, то тут погода не грає великої ролі. "Звичайно, для забезпечення більш швидкого та ефективного просування підрозділів потрібне вогневе прикриття, яке може забезпечувати і прикриття техніки, яка має переміщувати ці підрозділи", — додає він.

Державне забезпечення армії на зимовий період є

"Державне забезпечення армії на зимовий період є і буде продовжуватися, але є й певні проблеми. Втім зараз Міністерство оборони змінило весь кадровий склад і змінює процедури закупівель. Щиро сподіваюся, що випадків з корупційними скандалами, які розслідують журналісти і медіа, ставатиме набагато менше. Адже державні інституції мають забезпечувати ЗСУ вчасно, якісно, надійно і без корупційних зловживань. На жаль, ми можемо констатувати на 592-й день повномасштабного вторгнення, що все ще волонтерська допомога є важливою і потрібною. Але сподіваюся, що все держава буде відігравати більшу роль, принаймні фінансування на це закладається", — коментує Мусієнко.

В осінньо-зимовий період інтенсивність бойових дій може знизитися

"Питання затяжної війни — це завжди питання ресурсів, насамперед людських. Наші сили зараз діють таким чином, аби виснажувати ворога, діяти в контратаках і діяти таким чином, щоб не залучати одразу всі 100% сил і резерву, адже війна не закінчується. Війна буде носити все ж таки комбінований характер і, якщо беремо найближчий період, то інтенсивність бойових дій може знизитися. З точки зору проведення наших контратак, ми більше уваги будемо приділяти стратегічній обороні, а ворог може спробувати провести наступальну операцію на Сході, яку ми будемо відбивати з оборони, виснажуючи його. А вже навесні все буде залежати від пакетів допомоги, які ми отримаємо і як ми зможемо увійти в цей період з точки зору, яка буде наша стратегія, як ми будемо проводити контрнаступальні дії по певних напрямках, чи не будемо проводити, а будемо знищувати ворога в обороні", — резюмує Мусієнко.