Якщо Ізраїль за 24 години не розіб’є терористів, це призведе до хаосу і воєнних дій на півночі країни — Семенюк

Якщо Ізраїль за 24 години не  розіб’є терористів, це призведе до хаосу і воєнних дій на півночі країни — Семенюк

Війна в Ізраїлі — можливість відкриття "Другого фронту" проти демократії, припускає аналітик, журналіст-міжнародник Тарас Семенюк. В ефірі Українського Радіо він зазначив, що армія оборони Ізраїлю буде знищувати ХАМАС та, ймовірно атакуватиме Палестину. Водночас другим етапом може бути атака на Іран. "Якщо Ізраїлю не вдасться за наступні 24 години розбити терористів, це може призвести до хаосу. І війна перейде з півдня на більш північні території Ізраїлю", — припускає Семенюк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Quds News Network

 

"Прорив в Ізраїлі відбувся дуже просто"

"Це була несподіванка, навіть не в плані ракетного обстрілу, тому що для Ізраїлю це не вперше. У них є металевий купол — їхня система протиракетної оборони, і вона готова збивати понад 90% ракет, але був прорив як сухопутного, так і повітряного кордону. І це ставить багато питань до політичної та військової влади в країні, як вони таке проспали. І, очевидно, ні для кого не секрет, що Моссад мав своїх агентів і в палестинських угрупованнях, і в тих радикальних. Тож питання — чому вони не були поінформовані, що буде такий прорив? І він до болю смішний, тому що максимально простий: десант залетів на парапланах і почав штурмувати південні міста. Бібі Нетаньягу оголосив стан війни, вже розпочалася мобілізація резервістів. Але це означає, що Ізраїль фактично намагається надолужити прогалину, яка відбулася зранку, коли почалися масові обстріли та прорив кордону. І ми вже навіть зараз бачимо з новин, що навіть звичайні беззбройні палестинці забігають в ізраїльські міста і починають там великий дебош", — зазначає Тарас Семенюк.

"Терористи не діють за правилами ведення війни"

В Ізраїлі простежується почерк тероризму, наголошує міжнародник. "І Росія, і ХАМАС довгий час в тісній співпраці. І навіть цього дня гуляють фото Лаврова (очільника МЗС Росії — ред.) і лідера ХАМАСу. Просто Росія відкрито про це не говорить зараз, тобто є мовчанка певно з боку Кремля. Очевидно, це стилістика терору — залякати, знищити. Відповідно до правил ведення війни, атакуються і знищуються найперше ті об'єкти, які мають військовий характер, але не мирне населення. А зараз ми бачимо, що терористи воюють поза рамками правового поля і взагалі міжнародного права. Вони мають свою стилістику ведення війни. Вони знищують все. Особливо вони цілі роблять не на військових об'єктах, а на цивільних, щоб чим більше залякати населення". — каже він.

Атака на Ізраїль свідчить про можливе відкриття "Другого фронту"

Сьогоднішня атака є абсолютно спланованою, і вона несе не тільки символічне, але й практично геополітичне навантаження — відкриття "Другого фронту", вважає Семенюк. "Ізраїльський ЦАХАЛ буде воювати. Армія оборони Ізраїлю буде знищувати терористів і проводити не терористично-антитерористичну операцію, а війну. Тобто будуть знищувати ХАМАС і, я думаю, будуть атакувати Палестину. Але другим етапом може бути атака на Іран. Тому що, на їхнє переконання, за цим стоїть Іран. Таке ми переживали в 2014-му році на Донбасі переживали, де були проросійські сепаратисти, які керувалися російськими кураторами. Тобто це означає — чужими руками створювати хаос. Очевидно, Іран поки що не буде зараз напряму запускати ракети по Ізраїлю, але руками ХАМАСу і, можливо, Хезболли (ліванська шиїтська парамілітарна ісламістська організація і політична партія, яка визнана терористичною організацією урядом Ізраїлю — ред.) ця атака буде тільки збільшуватися. Тому я розумію, що є довгострокові цілі відкриття, можливо, і другого фронту. 

Якою буде реакція Америки?

"Америка є найбільшим стратегічним союзником Ізраїлю, але саме в постачанні зброї, а не у посиланні своїх військ до Ізраїлю. Тож тягар відбиття цих атак і повернення мирного життя лежить на плечах військової армії Ізраїлю. І вже починають знищувати певні сектори терористів в Секторі Газа. Тобто вже відбувається протидія, але є відставання, адже перший прорив і перші години надзвичайно важливі для того, хто матиме ініціативу в подальшому розгортанні подій. Якщо Ізраїлю не вдасться в корені, буквально за наступні 24 години розбити терористів, це може призвести до певного хаосу. І війна може перейти вже з південних територій на більш північні території Ізраїлю", — резюмує Семенюк.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко