Іран може долучитися до протистояння ХАМАСу та Ізраїлю — Тишкевич

Іран може долучитися до протистояння ХАМАСу та Ізраїлю — Тишкевич

Вранці 7 жовтня Ізраїль атакували з Сектору Газа. По центральних та південних районах Ізраїлю бойовиками радикального палестинського угруповування ХАМАС завдано масованого ракетного удару. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що терористи також намагалися проникнути на південь Ізраїлю з Гази. Експерт з міжнародної і внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич в ефірі Українського Радіо зазначив, що дії ХАМАСу є реакцією на спробу ізраїльтян проникнути в мечеть Аль-Акса, яка постійно є гарячою точкою у відносинах палестинців та ізраїльтян. Водночас експерт припускає, що залежно від розвитку протистояння, до нього може долучитися й Іран.

0:00 0:00
10
1x

Наслідки масованого ракетного удару по Ізраїлю зранку 7 жовтня 2023 року. Фото: Getty Images

Дії ХАМАСу — це реакція на спробу ізраїльтян проникнути в мечеть Аль-Акса

"Це загострення почалось декілька днів тому, коли близько сотні ізраїльських поселенців, саме їх радикальна частина, спробували потрапити в мечеть Аль-Акса в Східному Єрусалимі. До цього були відкриті екскурсії по прилеглій території мечеті для ізраїльських поселенців. Оскільки храмовий комплекс — це постійно гаряча точка у відносинах палестинців та ізраїльтян, певна реакція мала бути. Але цього року це, можна сказати, наймасштабніша провокація. В результаті варто було очікувати реакції крайніх правих від палестинців, і ХАМАС оголосив про повномасштабну військову операцію проти Ізраїлю. Причому йдеться не лише про ракетні обстріли, але армія оборони Ізраїлю ЦАХАЛ заявляє, що частина бійців ХАМАСу раніше інфільтрувалася на територію Ізраїлю", — коментує Ігар Тишкевич.

Іран може долучитися до протистояння?

Якщо ми говоримо про заворушення або бойові дії в Ізраїлі та в палестинських територіях, то залежно від того, як будуть проходити бойові дії і як швидко вони закінчаться, це може стати перешкодою в налагодженні контактів Ізраїлю з Саудівською Аравією та Об'єднаними Арабськими Еміратами. Крім того, це може призвести до активізації протистояння по осі Іран — Ізраїль, що означає втягування Ірану, припускає експерт.

Темою №1 стає Ізраїль, а не Україна

"З точки зору зовнішньополітичних або глобальної повістки, для нас, на превеликий жаль, це не дуже гарний сигнал, тому що підтримка України і українська тема значно залежать від того, наскільки зокрема в інформаційному полі тема України активна. Зараз темою №1 стає саме Ізраїль, а не Україна. Хоча Україна вже випадала з топ-3 тем, але зараз ізраїльські події стануть новим мейнстримом, новою темою №1. Принаймні на декілька діб", — резюмує Тишкевич.