Українське питання як інструмент у боротьбі за виборця. Данілов пояснив, чому псуються відносини з Заходом

Українське питання як інструмент у боротьбі за виборця. Данілов пояснив, чому псуються відносини з Заходом

Український фактор буде присутній не лише на виборах у Польщі, а й в Сполучених Штатах, Великій Британії та Німеччині. Відтак це може впливати на відносини між країнами. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо заявив секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи напругу у відносинах між Польщею та Україною та скасування зустрічі президентів Анджея Дуди та Володимира Зеленського у США під час участі в 78-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Втім Данілов припускає: "щойно вгамуються передвиборчі дебати в Польщі, Україна та Польща зможуть повернутися до абсолютно нормальних відносин".

0:00 0:00
10
1x

Президенти України і Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда у Києві 23 серпня 2022 року/ Фото: ОПУ

"На території Польщі відбувається дуже потужна виборча кампанія. Ми в жодному разі не втручаємося в політичне життя поляків. Вони самостійно мають вирішувати, за кого голосувати. І ми б дуже хотіли, що якомога скоріше це голосування вже відбулося, щоб в Польщі відбулися вибори. І щоб цей градус, який піднявся максимально високо, був понижений. Майте на увазі, що дуже багато процесів, на превеликий жаль, відбуваються саме з точки зору внутрішньої політики. От і чому ми кажемо, що вкрай небезпечно на території нашої країни під час війни проводити вибори. Вибори — це завжди напруга, з'ясування стосунків, боротьба представників тих чи інших політичних партій за виборця. Комусь може подобатись, а комусь ні", — коментує секретар РНБО. 

Данілов наголошує, що український фактор буде присутній не лише на виборах у Польщі, а й в Сполучених Штатах, Великій Британії та Німеччині. Втім він припускає: щойно завершаться передвиборчі дебати в Польщі, Україна та Польща зможуть повернутися до абсолютно нормальних відносин. 

"Відлуння саме політичної боротьби в Польщі має безпосереднє відношення до нас, тому що ми є країною номер один з точки зору, що про нас весь світ знає, про нас весь світ розповідає. І це буде не тільки на польських виборах. Український фактор буде і на виборах в Сполучених Штатах, у Великій Британії та в Німеччині. Наш чинник постійно буде на порядку денному. Є політичні сили, які цим будуть користуватися, аби подивитися, як реагує їх виборець на ті чи інші речі. Звичайно, кожна країна має відстоювати власні інтереси. Я думаю, щойно вгамуються передвиборчі дебати в Польщі, ми повернемося до абсолютно нормальних, здорових, прагматичних стосунків. Будемо вважати, що це складний період, який нам точно вистачить розуму пройти", — каже він. 

Контекст 

19 вересня під час виступу на Генасамблеї ООН президент Володимир Зеленський сказав, що Україна запустила тимчасовий експортний коридор у Чорному морі й працює над збереженням сухопутних маршрутів. 

"Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора", — наголосив Зеленський.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда під час участі в 78-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку заявив, що в питанні імпорту українського зерна його країна захищатиме інтереси своїх фермерів. Він порівняв Україну з "людиною, що тоне, яка хапається за все, що може і здатна втопити рятівника".

Напередодні прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща може заборонити ввезення більшого переліку українських продуктів, якщо влада України запровадить обмеження на імпорт польської аграрної продукції.

20 вересня Міністерство закордонних справ Польщі викликало українського посла Василя Зварича й висловило "рішучий протест" щодо заяв президента Володимира Зеленського на 78-й Генасамблеї ООН про те, що "деякі країни Євросоюзу удавали солідарність, опосередковано підтримуючи РФ".

21 вересня в інтерв'ю польському TVN24 президент Польщі Анджей Дуда заявив, що зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським "як тільки буде можливість".

"Як тільки буде можливість, я обов’язково буду з ним (Зеленським — ред.) розмовляти, але ми точно не говоритимемо перед камерами. Ми розмовлятимемо так, як багато разів говорили — віч-на-віч, як розмовляють один з одним два друга, які хочуть вирішити різні складні ситуації", — сказав Дуда.

Останні новини
Чи хочуть українці диктатуру? Ні — Гарань
Чи хочуть українці диктатуру? Ні — Гарань
"Не треба шукати компромісів" — історик про демонтаж пам'ятника Переяславській раді
"Не треба шукати компромісів" — історик про демонтаж пам'ятника Переяславській раді
Мета №1 Демографічної стратегії: поліпшити умови для народжуваності — аналітикиня
Мета №1 Демографічної стратегії: поліпшити умови для народжуваності — аналітикиня
Промінь рекомендує: ANNEI з треком "Бережи"
Промінь рекомендує: ANNEI з треком "Бережи"
"Ви є скарб для роботодавця" —  адвокатка про трудові відносини під час війни
"Ви є скарб для роботодавця" — адвокатка про трудові відносини під час війни
Новини по темі
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону
"Польські фермери в полоні ілюзій". Боярчук про блокування кордону з Україною