Юлія "Тайра" Паєвська: "Я мрію про повноцінну спортивну й психологічну реабілітацію для військовослужбовців"

Юлія "Тайра" Паєвська: "Я мрію про повноцінну спортивну й психологічну реабілітацію для військовослужбовців"

Цьогоріч на Іграх Нескорених Україна виступила із тріумфальним успіхом. Наша команда загалом здобула 34 медалі. У цих змаганнях взяла участь військовослужбовиця, парамедикиня, волонтерка, доброволиця Юлія "Тайра" Паєвська, яка виборола срібну медаль у запливі на 50 м вільним стилем. В ефірі Радіо Культура Юлія говорить про Ігри Нескорених, міжнародну підтримку України та спорт як реабілітацію для військових.

0:00 0:00
10
1x

Юлія "Тайра" Паєвська на Іграх нескорених-2023. Фото: David Young

 

Євгеній Агарков: Слава Україні! Вітаю вас, дякую, що знайшли можливість долучитися. Скажіть, будь ласка, ви вже вдома чи ще знаходитесь, як то кажуть, на чужині? 

Юлія "Тайра" Паєвська: Героям Слава! Я очікую операції, яка необхідна мені зараз, я в Європі.  Як тільки мені лікарі дозволять, після операції я повернусь.

Євгеній Агарков: Юлія, розкажіть, будь ласка, про самі тренування і змагання, які у вас емоції після? Ми розуміємо, що ви мали брати участь і минулого, і цього року ви таки долучилися. Які очікування у вас були і які емоції після? 

Юлія "Тайра" Паєвська: Я не впевнена, що були якісь очікування, я була налаштована зробити максимум і показати світу, хто ми такі, ким є українці, а також особисто підтримати команду, чим зможу. Команда чудово впоралась, я тішуся тим, що мені вдалося достойно представити країну.

Юлія "Тайра" Паєвська на Іграх нескорених-2023. Фото: ФБ-сторінка "Юлія Паєвська (Тайра)"

Євгеній Агарков: Як ви нині можете оцінити підтримку іноземців? Ми бачили багато відео і фото за вашою участю, і принца Гаррі та Меган Маркл, як все це відчувається зараз? І чи змінюється це ставлення? 

Юлія "Тайра" Паєвська: Це простіше знайти і подивитися, ніж переказувати. Враження неймовірні, підтримка просто фантастична. В Іграх Нескорених, Invictus Games, беруть участь люди, які отримали поранення чи каліцтво або захворіли, будучи військовими, під час бойових дій. Ці люди як ніхто знають ціну нашої боротьби, знають, як вона насправді. Звичайно, такої війни, яка триває зараз, Європа і Штати не знали з часів Другої світової, але вони усвідомлюють, які жертви наш народ кладе на вівтар нашої свободи, тому підтримка неймовірна. Загалом можу сказати, що московські наративи про те, що Європа нібито втомилась від війни – це просто брехня, їхній вплив абсолютно невідчутний. Єдине, що я не можу повноцінно тішитися всім цим, бо війна триває, і полонені, і загиблі, і поранені… це не дає мені насолодитися повною мірою. Я постійно згадую загиблих побратимів, і це мені не дає розслабитися.

Євгеній Агарков: Тут постає питання психологічної реабілітації. Як такі заходи допомагають?

Юлія "Тайра" Паєвська: Насамперед зауважу, що ПТСР також вважається хворобою, отриманою внаслідок бойових дій, це одна із категорій Ігор. Бійці з проявами ПТСР також беруть участь в Іграх Нескорених. Спортивна реабілітація надзвичайно важлива, і про це вже багато сказано, доводити це не треба. Ми можемо знову і знову пересвідчуватися на прикладах, як це працює. Я мрію про повноцінне впровадження спортивної і психологічної реабілітації і як психолог можу засвідчити, що поєднавши ці два підходи, ми отримаємо результати швидші, більш сталі та якісні. 

Євгеній Агарков: Якщо говорити загалом про Україну, як на державному рівні допомагають з реабілітацією зараз? Чи відчули ви це на собі?

Юлія "Тайра" Паєвська: Я на собі цього не відчула, бо після обміну на реабілітації не була, але і не маю часу на це. В Україні багато залежить від місцевої влади, від регіону, в якому поранений або хворий перебуває. Я знаю випадки, коли хлопці дуже сваряться і водночас в інших регіонах дуже хвалять те, що робить місцева влада. Держава загалом намагається щось зробити, але під час війни, ми можемо собі тільки уявити всі процеси, і лікування, і лікувальні комісії… забагато проблем. Держава старається, але на все бракує часу. Я уявляю собі цей об'єм, це насправді дуже важко. 

Євгеній Агарков: Ви сказали, що не маєте часу на реабілітацію. Кажуть, що відсутність часу – це теж реабілітація. Можливо, у вас є порада для ваших посестер і побратимів, як впоратися з цією проблемою на психологічному рівні тим, у кого немає стільки справ, щоб себе відволікти. Як можна відволікти себе, щоб вилікувати? 

Юлія "Тайра" Паєвська: По-перше, я особисто нічого не тримаю всередині, окрім якихось дуже персональних речей. А по-друге, я вважаю, що кожному варто ставити ціль, якої дуже важко досягти, і йти до цієї мети. Наприклад, моя глобальна ціль – перемога над ворогом. Я роблю все, до чого можу дотягнутися у будь-якій царині, аби прискорити нашу перемогу. Це дуже важка й об'ємна ціль, і я цілковито на неї спрямована.

Євгеній Агарков: Мабуть, у всіх, хто зараз переживає за долю України,  перемога – це глобальна ціль. Якщо говорити про військовослужбовців, які пройшли певні етапи війни, чи є якісь практичні поради або напрямки, куди вони могли б спробувати спрямувати свою енергію?

Юлія "Тайра" Паєвська: Все залежить від психотипу й схильності та особистості. Хтось починає власну справу так, щоб допомагати фронту, побратимам, які залишились на фронті. Хтось волонтерить і збирає необхідні гроші, наприклад, на коптери, на безпілотники. Універсального рецепта немає, кожен мусить знайти справу для себе, залежно від фізичного стану, психологічних кондицій. У кожному окремому випадку необхідно з’ясовувати, що треба. Це не працює як протокол.

Євгеній Агарков: Дякую. Повернемось до Ігор Нескорених. Під час Ігор відбувся момент, про який я хочу поговорити. Принц Гаррі побачив українського військового, Івана, який втратив обидві ноги. Принц Гаррі без секунди роздумів потиснув руку Іванові й став біля нього на коліно. Скажіть, будь ласка, як сприймаються такі речі в їхньому і в нашому суспільстві і чи важливо це? Чи не ображає це нічиїх почуттів? 

Юлія "Тайра" Паєвська: Я завжди або на коліна стаю, або присідаю, якщо дозволяє моя спина. І я жодного разу не замислювалася, чи можна інакше. Мені так простіше, я так краще бачу людину і спілкуюся. Я маю дуже багато друзів і побратимів, які змушені так пересуватися, і я роблю все, аби їм було комфортно. Це жодним чином не принижує. Звісно, усі ми різні, ніколи не можеш знати, що гадають люди. Не можна бути хорошим для всіх, ти ж не долар, щоб усім подобатись. Принц Гаррі – дуже щира людина, він абсолютно надзвичайний. Цей жест не був показовим, це не бажання сподобатись – він так відчуває. 

Євгеній Агарков: Клас! З вашого дозволу я поставлю особисте питання. Вас Меган поцілувала в щічку, що ви в цей момент відчували?

Юлія "Тайра" Паєвська: Я захоплювалася її красою, вона дуже красива. Меган у житті набагато цікавіша, і на фото, і на відео вона завжди виглядає фантастично, але в житті вона ще крутіша. Я просто роздивлялася, яка вона гарна, вона виглядає бездоганно. І так само дуже щира, я не помітила жодної акторської награності. 

Євгеній Агарков: Про що ви спілкувалися з принцом Гаррі та Меган? 

Юлія "Тайра" Паєвська: Принц Гаррі та Меган Маркл запитували про те, як можна нам допомогти, як допомогти з реабілітацією поранених, що можна зробити для того, щоб українські вояки відчували підтримку світової ветеранської спільноти. Я порушила цю тему, а вони вже почали розпитувати. Також вони говорили про те, що, коли закінчиться війна (я впевнена, що так і буде), Україна радо прийме Invictus Games на своїй території. Я розповіла їм про свою мрію: хочу, аби колись вони дійсно пройшли в українському Маріуполі, коли ми його звільнимо, коли переможемо.

Фото: ФБ-сторінка "Юлія Паєвська (Тайра)"

Євгеній Агарков: Чи не говорили ви з принцом Гаррі та Меган про питання участі росіян у спортивних міжнародних змаганнях? Як ви ставитесь до того, що росіян подекуди допускають? 

Юлія "Тайра" Паєвська: Цю тему ми не обговорювали, було багато інших тем, та й нащо говорити про ворогів. Щодо росіян у контексті міжнародних змагань я вважаю, що все, що прославляє, може принести користь державі-агресору, мусить бути або взагалі виключено, або мінімізовано. Але часто професійні спортсмени, які впевнені в собі, кажуть: "Я би позмагався [з росіянами] і ще раз довів, що Україна сильніша, а вони просто жалюгідні". Можливо, у цьому є сенс, та я не певна стосовно цього питання. Ми маємо приклади, коли наші бійці-спортсмени перемагають на міжнародних змаганнях дуже високого ґатунку, і це підтримує нашу славу. 

Євгеній Агарков: Юлю, попрошу у вас кілька слів про ваші плани, про ваш моральний, фізичний стан. І, можливо, є тема, яка вам болить зараз і турбує, яку б ви хотіли озвучити для наших слухачів?

Юлія "Тайра" Паєвська: Щодо фізичного стану – зараз відсипаюсь після Ігор, я дуже виснажена і не очікувала, що настільки втомлюсь. Досі збираю себе докупи, просто відсипаюсь і відлежуюся. У мене серйозні проблеми з хребтом, операція мусить бути дуже скоро, як тільки лікарі дозволять – я повернуся в Україну. Маю надію, що вона пройде успішно. Від періоду реабілітації залежить, як скоро я зможу повернутися. Я не маю глобальних планів, та дуже хотіла би, аби війна якнайшвидше закінчилась, дуже хочу мати можливість допомогти обмінам, прискорити обміни, я про це говорю постійно. З усіма посадовцями, з представниками інших держав, з якими ми спілкуємося. Я хочу подякувати нашій команді, нашим фантастичним тренерам, всім, хто допомагав команді здобути цей фантастичний результат. Досягнення неймовірні, і кожен з хлопців і дівчат достойні найвищих нагород і підтримки. Будь ласка, підтримуйте їх. 

Євгеній Агарков: Юлю, я дякую вам за те, що ви робите і зробили, за те, що ви носите у себе в серці, в голові, це насправді важко, але це потрібно нам усім, заради цього ми працюємо кожен день, кожної хвилини на нашу Перемогу. Дякую вам.

Юлія "Тайра" Паєвська: Я хочу, аби ті, хто не бачив жахів Маріуполя, полону, ніколи б їх не побачили і не відчули на собі. Це дійсно поза людськими можливостями. Всім успіху.

Євгеній Агарков: Дякую. І вам бажаю успіху в усьому.