Зростання захворюваності на COVID-19 очікується в жовтні-листопаді, дефіциту вакцин немає — імунолог

Зростання захворюваності на COVID-19 очікується в жовтні-листопаді, дефіциту вакцин немає — імунолог

Зростання захворюваності на COVID-19 очікується ближче до жовтня та листопада, розповів в ефірі Радіо Культура імунолог Федір Лапій. Тим паче в країнах ЄС та США з літа вже активно "гуляє" різновид Омікрона, новий субваріант Еріс. Він має 35 мутацій. Щоби захиститися від COVID-19, його різновидів та їхнього важкого перебігу, імунолог радить вакцинуватися. За слова Лапія, на сьогодні проблем із вакцинами немає. "Щодо вакцин, адаптованих під Омікрон, то ми їх очікуємо в другій половині вересня", — зазначає він.

0:00 0:00
10
1x

Фото: GETTY IMAGES

Знову COVID-19, Омікрон та… новий Еріс

ВООЗ скасувала надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я, пов'язану з пандемією Ковід-19. Але пандемію ніхто не скасовував, вона триває, наголосив Федір Лапій. Імунолог попереджає, що з плином часу ця хвороба сама про себе нагадає. "В Україні зростання захворюваності очікується восени, ближче до жовтня та листопада. Тим паче від літа в США та ЄС досить швидко поширюється новий субваріант Еріс, який належить до Омікрона". 

Федір Лапій каже, що симптоми не відрізняються. При цьому кількість випадків ще є достатньо малою, аби робити певні висновки. "Еріс має 35 мутацій і проявляється в різних куточках різних країн північної півкулі", — додає він. 

Хто в групі ризику

В групі ризику перебувають люди віком понад 60 років, особи із супутніми тяжкими хронічними захворюваннями та вагітні. "Вакцинація в Україні продовжує бути доволі низькою. Група ризику погано захищена, і наслідки можуть бути дуже серйозними", — наголосив Федір Лапій. 

Дефіциту вакцин немає

Від COVID-19 є вакцини для дітей від 12 років. Це ті ж вакцини, каже Федір Лапій, що і для дорослих, дозування не відрізняється. В ЄС, США та Канаді вже є вакцини від 6 місяців до 4 років включно. В Україні є вакцини від 5-6 років до 11 років включно та від 12 років і старше. Залежно від виробника є відмінності з 5-6 років. "На сьогодні ми рекомендуємо зробити додатковий бустер для людей віком понад 60 років, якщо вже минуло 12 місяців після попередньої вакцини. Також якщо ви в групі 75+, і минуло вже 6 місяців від останнього бустера. Щодо вікової групи від 18 до 60 років: якщо ви не маєте супутніх хронічних патологій, то потреби в додатковому бустері немає. Ми рекомендуємо первинну вакцинацію: дві дози плюс перший бустер. Цього достатньо, аби мати захист. За бажання можна зробити додатковий бустер, адаптований під Омікрон. До 18 років рекомендується вакцинація лише тим, хто перебуває в групі ризику. Це стосується дітей від 6 місяців. Також рекомендується тим дітям, хто виїжджає за кордон, і там може бути щодо цього певна вимога." 

На сьогодні дефіцит з проблемою вакцин ліквідований, наголосив Федір Лапій. "Ми маємо всі вакцини для програми вакцинації дітей на початок 2024 року. Щодо COVID-19, то ми маємо вакцини в достатній кількості, зокрема є вакцини для дітей від 5 років. Щодо бівалентних вакцин, адаптованих під Омікрон, то ми їх очікуємо в другій половині вересня".

Вакцини від грипу з’являться до кінця вересня 

В лютому 2023 року ВООЗ вже оголосила про склад вакцин проти штамів грипу. Вакцини проти грипу в Україні зараз недоступні. Очікується, що вони в Україні з'являться до кінця вересня, резюмує імунолог.