Хто такі онлайн-хрещені? В Україні придумали застосунок для підтримки дітей із вразливих категорій

Хто такі онлайн-хрещені? В Україні придумали застосунок для підтримки дітей із вразливих категорій

В усьому світі давно діє практика підтримки меценатами обдарованих  дітей. Подібні ініціативи потроху з’являються і в Україні. Але в нинішніх українських реаліях ідея трохи змінилась – бо підтримки найперше потребують діти з вразливих категорій: переселенців і дітей з особливостями розвитку, які страждають від зміни звичного оточення.

Команда IT-фахівців з громадської організації "Допомагай" придумала застосунок Humancreed, для того щоб контактувати талановитих українських дітей з прихильниками з усього світу. Завдяки платформі вже вдалось знайти 181 наставника або онлайн-хрещеного з усього світу для 76 українських дітей. За 9 місяців існування платформи 12 з них стали чемпіонами на національних та міжнародних змаганнях, отримуючи підтримку від спільноти Humancreed. Подробицями проєкта та його реалізації в ефірі шоу "РанокПро" на "Радіо Промінь" поділився Андрій Таганський – засновник платформи і співзасновник ГО "Допомагай".

 

Андрій Таганський. Фото: ГО "Допомагай"

У чому глобальна ідея вашого проєкту поза тим, що вже відомо слухачам?

Окрім війни в Україні є ще одна велика проблема – депопуляція. Ми втратили близько 3.5 мільйонів дітей, які залишили країну з батьками в пошуках безпеки. Ще 2 мільйони дітей стали переселенцями. І коли ми з платформою 'Допомагай' працювали з переселенцями, ми бачили, що діти перестали займатись спортом, творчістю тощо, тому що втратили можливості робити це. 

Разом з дітьми, яки покинули країну, ми ризикуємо втратити мільйони майбутніх інженерів, лікарів і вчителів

Батьки не мають фінансових можливостей, вони переїхали, втратили контакти зі своїм оточенням. І це велика проблема для нашої країни, тому що по факту це є втрачене покоління, і ми ризикуємо разом з цими всіма дітьми, які залишили країну або не мають можливості для розвитку, втратити мільйони майбутніх інженерів, лікарів, вчителів і депутатів Верховної Ради.

І тому наша команда вважає, що ми як укранське суспільство маємо інвестувати саме в дітей. Надати наступному поколінню можливості, щоб воно виросло освіченим, вмотивованим, з великими амбіціями. Тому що саме ці діти будуватимуть майбутнє України після Перемоги.

Як реалізовується ця ідея? Як дитині, яка потенційно потребує такої підтримки, шукати і отримати допомогу?

Сервіс зараз працює наступним чином. З одного боку, батьки дітей реєструються на сайті (хоча зараз тимчасово припинена реєстрація, оскільки ми вже отримали 13 тисяч аплікантів і поки шукаємо для них прихильників, але вже ціє осені вона буде відновлена), ми перевіряємо їхні дані, проводимо інтерв’ю – і створюємо профіль дитини. Цей профіль створюється таким чином, щоби це була історія – це відео, фотографії і текстова частина. 

З іншого боку, ми шукаємо прихильників – таких собі онлайн-хрещених. Шукаємо в компаніях, корпораціях, які реєструються через наш додаток. В додатку вони бачать історії дітей, їхні мрії, їх потреби – і обирають мрії, які близькі їм до серця. 

Далі прихильники роблять онлайн-підписку на будь-яку суму, яку ми будемо автоматично щомісяця знімати з картки прихильника. Декілька прихильників можуть фінансувати одну дитину. За рахунок цих внесків ми формуємо стипендію. Зараз вона фіксована – це 2744 гривні на місяць на одну дитину. І ця стипендія щомісяця перераховується батькам дитини. Батьки можуть витрачати ці гроші виключно за такими напрямами як освіта, спорт, творчість і розвиток.

Головним страхом було те, чи відгунеться українське суспільство? І ми відчували велике натхнення, коли один за одним люди відгукувались

Батьки з дітьми, після того як отримали стипендію, займаються обраною активністю – ходять в секції, навчаються на курсах тощо – і також ведуть блог. В ньому вони розказують, діляться емоціями дитини, її досягненнями. І таким чином встановлюється емоційний зв’язок між прихильниками і між дитиною.

Це дуже схоже за ідеєю на Patreon, але останній створений для того, щоб фінансувати творців, а тут "Patreon", задизайнений саме для підтримки дітей. 

Також батьки через нашу платформу надають звіти по цим витратам – чеки, скани тощо, які можуть бачити прихильники. Від батьків, рівно як і дітей – їхніх досягнень, того наскільки якісно вони ведуть свої блоги, залежить, як довго їхні прихильники можуть підтримувати їх.

Отже, це не подарунок, а саме стипендія, яку треба спочатку виграти, заробити, а потім утримати прихильників, показуючи свої здобутки.

Які найбільші страхи ви мали на початку реалізації цього проєкту і чи вони справдились?

Страхів насправді було багато. Але головним було те, чи відгунеться українське суспільство? До війни ми бачили, що українці витрачали на благодійність не дуже багато грошей. Але по факту цей страх не виправдився. І це було велике натхнення, коли відгукувались одна за іншою команди прихильників, до яких ми звертались. Перша команда, яка приєдналась – це 34 людини зі страхової компанії – вони вже понад рік підтримують 11 дітей. З цих 11 дітей одна здійснила мрію – навчилась грати на гітарі і зараз грає, мабуть, краще, ніж її наставник! Її та інші історії можна побачити на сайті проєкту – а також подати заяку на допомогу або на меценатство.

Застосунок Humancreed можна завантажити в App Store. 

Платформа Humancreed.