Дмитро Сидоренко (Atlas Festival): "Кожен, зважаючи на свої можливості, має наближати перемогу"

Дмитро Сидоренко (Atlas Festival): "Кожен, зважаючи на свої можливості, має наближати перемогу"

Після майже дворічної перерви Atlas Festival оголосив про проведення відразу двох подій: продаж благодійних квитків на "Фестиваль Перемоги" та open air "Найкращий вихідний", що відбудеться вже 15 липня на Спортивній площі в Києві. 

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь засновник Atlas Festival Дмитро Сидоренко поговорив із ведучою Ксенією Івась про прагнення приносити користь ЗСУ своїми справами, українську музичну експансію в Європі та нові напрями діяльності. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Фейсбук-сторінка Дмитра Сидоренка

Ми прагнемо бути корисними, навіть якщо перебуваємо не на фронті

Дмитре, розкажи, будь ласка, що таке "Фестиваль Перемоги" і чому ви почали продавати квитки на подію, у якої ще немає конкретної дати? 

Ми всі віримо у найшвидшу перемогу, в ЗСУ, у контрнаступ. Звісно, прагнемо бути корисними, навіть якщо перебуваємо не на фронті. Тому вирішили зосередитись на благодійності. Atlas Festival ухвалив рішення виділити квитків на пів мільйона гривень, які ми потім відпрацюємо безпосередньо на фестивалі, але зараз всі отримані від продажу гроші перерахуємо фонду "Твоя опора" на медичне обладнання, яке буде рятувати людські життя. Наш план – два мільйони гривень. Але ми долучаємо до промоції цієї акції артистів, наших гумористичних товаришів з "Підпільного Стендапу", щоб зібрати й два, і три, і чотири мільйони – скільки можна, аби принести користь. 

Ми свідомо не хочемо збирати занадто багато людей, щоб подія відбулась у максимально безпечному форматі 

Розкажи, будь ласка, про "Найкращий вихідний", що це буде за open air, хто братиме в ньому участь? Ти загадав про коміків. Вони теж виступатимуть? 

У події братимуть участь популярні стендапери Василь Байдак, Святослав Загайкевич, Діма Білоус. Вони нам допомагатимуть – розважатимуть гостей, забезпечуватимуть хороший настрій, проводитимуть аукціон з дуже крутими лотами. В цілому подія відбуватиметься наступним чином: на фасадному екрані ТРЦ Gulliver, найбільшому в Європі, продемонструємо наш фільм "Найкращі вихідні". До і після показу будуть виступи дуже класних артистів, поки не можу їх анонсувати. А хлопці з “Підпільного Стендапу” між цими виступами розважатимуть глядачів і проводитимуть аукціони – робитимуть так, щоб вся програма була органічною. 

Кажеш, що не можеш анонсувати артистів. Чому така таємничість? 

Бо ми дуже хвилюємось, надзвичайно відповідально ставимось до безпеки. Вже пропрацювали план евакуації на випадок повітряної тривоги, щоб протягом 15 хвилин всіх гостей та учасників евакуювати до паркінгу торговельного центру та найближчого метро. Ми свідомо не хочемо збирати занадто багато людей, щоб подія відбулась у максимально безпечному форматі. Тому, хто вірить в нас, нехай приходить, всі інші – дивляться онлайн. До речі, фільм "Найкращі вихідні" доступний для перегляду у кінотеатрах Multiplex з 15 липня. Всі зібрані кошти підуть на благодійність. 

2021 року, коли ви оголосили про проведення фестивалю, це була одна з перших масштабних офлайн подій після пандемії ковіду. Але ж на початку повномасштабного вторгнення ви теж не сиділи без діла? Чим займались у той час? 

Звісно, ми багато всього робили. В перші тижні повномасштабного вторгнення в клубі Atlas відкрили гуманітарний штаб, через який пройшли тисячі людей. З нашого складу віддали військовим весь мерч, що міг знадобитися, навіть шкарпетки. Потім почали робити з "1+1 Media" благодійний марафон #SAVEUKRAINE, на якому зібрали не один мільйон доларів у Варшаві, Берліні, Амстердамі. Зараз, по секрету розкажу, готується ще один великий марафон, дай Боже, все у нас вийде. Анонсуємо трохи пізніше, поки без деталей. 

Робили Різдвяне шоу теж з "1+1 Media", купу благодійних концертів з "Другою Рікою", Jerry Heil, іншими артистами. Разом з партнерами запустили в США і готуємось розпочати в Європі нашу промоутерську історію. Починаємо її з українськими артистами. В планах у нас є тури, які будуть наполовину комерційними, наполовину благодійними, бо зараз навіть бізнес за кордоном має приносити користь Україні. Це наша принципова позиція. Кожен, зважаючи на свої можливості, має наближати перемогу. 

І ви ставите українські сцени на міжнародних фестивалях. 

Так. Цим активно займається ініціатива "UAME | Music Saves UA" Всеукраїнської асоціації музичних події, яку ми з іншими гравцями ринку заснували ще 2019 року. "UAME | Music Saves UA" долучалась і до гуманітарного штабу в клубі Atlas, і до благодійних зборів по світу, наприклад, у Вільнюсі минулого року на День Незалежності України. Всі зараз одне одному допомагають, як можуть. 

Досвід організації українських сцен на міжнародних подіях не спонукає до ідеї проведення фестивалю нашої музики чи окремих таких заходів за кордоном? 

Спонукає. І це скоро буде, незабаром анонсуємо. 

Фото: Фейсбук-сторінка Atlas Festival

У нас є кістяк зі ста людей, всіх, кого могли зібрати з нього, ми покликали, щоб реалізувати найближчі проєкти

Чи є запит на український музичний продукт за кордоном? 

Так, є. Зараз багато всього відбувається, але у нас є міксована ідея просування української музики із залученням закордонних артистів і локальних виконавців з тих країн, де виступатимемо. Такий підхід дозволить розширити аудиторію, залучити не тільки українців, нашу діаспору, а й місцеву публіку. Це потрошку вже роблять, наприклад, Go_A, Artbat. Вони захоплюють світову спільноту. Круто, що у них це виходить. Слід продовжувати. 

Минулого грудня в клубі Atlas відбувся "UA: Night Summit Kyiv edition". Там були організатори подій з Канади, країн Європи. Вони давали практичні поради українським креативним компаніям щодо того, як подолати серйозну кризу в індустрії. Наскільки рекомендації іноземних експертів є ефективними в наших умовах? 

Так, у нас відбулась така подія, на жаль, я не зміг бути на ній присутній, але знаю, що, наприклад, організатори Pohoda Festival у Словаччині – великі друзі України, які допомагають, чим можуть. Дійсно, у них є свій досвід і треба звертати на нього увагу, перекладати на наш. Щось може спрацювати, щось – ні. Насправді круто, що представники галузі діляться досвідом. Це точно корисно. 

Atlas Festival – найбільший музичний фестиваль України. Таку подію може зробити лише велика команда. Скільки вас зараз є і в якому ви стані? 

Часи зараз складні. Частина команди, якщо казати про жінок із дітьми, за кордоном. Але більшість у Києві. Хтось працює дистанційно, хтось – на паузі. У нас є умовний кістяк зі ста людей, всіх, кого могли зібрати з нього, ми покликали, щоб реалізувати найближчі проєкти. 

Якщо уявити повоєнний Atlas Festival, чи буде він такого великого масштабу, як до пандемії ковіду? 

Думаю, навіть більшим. Нині важко уявити, якою буде економіка країни після перемоги, які взагалі існуватимуть можливості. Бо коли йдеться про організацію фестивалю, відразу виникає багато питань, наприклад, інфраструктурних. Скажімо, як працюватимуть аеропорти… Тому нехай краще перемога наближається, настає, а ми вже зорієнтуємось. Бо фестиваль 2021 року, ще під час пандемії, ми зробили за півтора місяця. Для нас немає нічого неможливого. 

Фото: Фейсбук-сторінка Atlas Festival

Atlas Festival дотримується принципів соціальної відповідальності, ми дійсно хочемо бути корисними

2021 року Atlas Festival разом із компанією FILM.UA Group зняв стрічку "Найкращі вихідні". Вона вийшла в прокат за три тижні до повномасштабного вторгнення. Чи вдалося покрити витрати на фільмування, чи плануєте далі розвивати цей напрям діяльності? 

Так, нам дуже не пощастило з періодом прокату. По-перше, тоді, на початку лютого минулого року, почалась нова хвиля коронавірусу. Третина людей, запрошених на прем'єрний показ, просто не дійшла через хворобу. По-друге, в інфопросторі активно говорили про війну… Але ми взяли бокс-офіс за показниками першого тижня показів і навіть посунули голлівудські блокбастери. Загалом ми задоволені. Здається, все вийшло непогано. Економічно фільм, на жаль, показав не ті результати, на які ми розраховували, бо на то були об'єктивні причини. Але ми все одно хочемо рухатись далі в цьому напрямі.  

Ви зараз багато допомагаєте країні, а якої підтримки потребує сам Atlas Festival? 

В нашій країні завжди головне, щоб не заважали. Насправді треба робити великі проєкти, треба, щоб в креативну індустрію вірило керівництво міста, країни. Ми ж точно робимо добру справу. У нас і до війни не було думки, що організовуємо суто комерційний проєкт. Ми ще з першого Atlas Festival запровадили вільний вхід для людей з інвалідністю, ветеранів АТО, дітей до 12 років. Ніхто про це не просив, ми самі зробили. Atlas Festival дотримується принципів соціальної відповідальності, ми дійсно хочемо бути корисними. Насправді нам багато допомагають і ми за це дуже вдячні. 

Що потрібно для того, щоб долучитись до "Фестивалю Перемоги"? 

Треба купити квитки, які зараз є, щоб всі сто відсотків зібраних коштів пішли на благодійність. Зробити донейт, якщо не можете прийти фізично. Долучайтесь, залежно від можливостей.

  

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

 

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.