Іван Леньо (KOZAK SYSTEM): "Вміння протистояти ворогу на різних фронтах — це і є наша з вами боротьба"

Іван Леньо (KOZAK SYSTEM): "Вміння протистояти ворогу на різних фронтах — це і є наша з вами боротьба"

Гурт KOZAK SYSTEM з 2014 року допомагає Збройним силам України – виступами на лінії фронту, спілкуванням із захисниками, благодійними зборами. Початок повномасштабної війни музиканти зустріли з вірою у те, що перемога неодмінно буде за Україною, а тому зібрали всі сили в кулак, щоб робити іще більше на своєму культурному фронті.  

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь вокаліст KOZAK SYSTEM Іван Леньо презентував нову пісню “Українське сонце” та разом з ведучою Ксенією Івась поміркував про переламний момент у війні, формування національної стійкості та майбутню перемогу.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Вікторія Квітка

Українці боротимуться за свою незалежність нескінченно довго, допоки на місці, де зараз Росія, будуть кумкати жаби 

Іване, у вас вийшла нова пісня “Українське сонце”. Розкажи, будь ласка, це окрема історія чи рефлексія на серію подій? Що й кому вам було важливо донести цією піснею? 

Так, це рефлексія, тому що часто в стрічці новин Facebook траплялись слова Джохара Дудаєва: "Росія зникне з лиця Землі, коли зійде українське сонце". Ми задумались над ними саме в контексті того, а коли ж це станеться... 

Якщо говорити про фізичні величини, то зафіксувати схід сонця — непроста процедура, тому що ті, хто живуть на сході, його раніше побачать, а ті, хто на заході, — пізніше. І тут іще важливий горизонт. Якщо ж говорити про те, що Дудаєв мав на увазі, то ми вже запалили це українське сонце саме тим, що в перші дні війни Збройні сили України й весь український народ ухвалили рішення стояти за свою землю до переможного кінця. 

На сьогодні соціологічні опитування свідчать, що 98% українців, готові терпіти негаразди, працювати, ризикувати життям, але боротися за свою країну. Це й означає, що оте сонце вже зійшло. Але слід розуміти, що завершення процесу може бути досить довготривалим. 

Останнім часом чую запитання, на яке мені дуже важко рефлексувати. "Коли це вже все закінчиться?" — запитують люди здебільшого в тилу, тому що на передовій про таке не питають. І отут я впадаю у ступор. Зазвичай відповідаю так: "Вам коротко чи розлого? Якщо коротко, то ніколи не закінчиться". 

Якщо ж розлого, то я пояснюю людям, що перемога може бути нашою, а може — ворога. Якою буде другий варіант, не дай Боже, звісно, ми цього ніколи не допустимо, то тут все зрозуміло: наші пасіонарії будуть вбиті, інша частина виїде в еміграцію, Україну окупують. Тобто перемога Росії зробить неможливим існування українського народу. 

А якою буде наша перемога? Спершу маємо вигнати ворога, який прийшов на нашу землю зі зброєю. Ми це неодмінно зробимо, хоч і дуже високою ціною. Чи буде це перемогою? Звісно, що ні. Це мілітарна перемога, а перемога тотальна настане тоді, коли дійсно Росія провалиться в морок, зникне, як сказав Джохар Дудаєв, коли з того боку кордону ніколи нам ніхто не буде загрожувати. 

Нині Росія продовжує бути сильною, бути ядерною країною. Вона ставить на виробництво снаряди, ракети, дрони. І кожен місяць росіянам нічого не вартує натискати на кнопку для того, щоб прилітало 40-50 ракет і 100-120 шахедів. Це може тривати дуже довго. 

Для того, щоб перемога наша була кінцевою, треба знищити всю Росію. Це Україні не під силу, та і, в принципі, зараз головне завдання — звільнити нашу країну. Але, повторюся, війна буде тривати на інформаційному, культурному, економічному, політичному рівні. Тому запитувати, коли вона закінчиться, трошечки недолуго, інфантильно. Українці боротимуться за свою незалежність нескінченно довго, допоки на місці, де зараз Росія, будуть кумкати жаби. 

Ми біжимо марафон, у якому українці мають себе поводити дуже виважено зі словами в ефірі, з поведінкою у просторі, з повагою одне до одного

До 2022 року ви активно використовували для створення пісень поезію багатьох авторів, а лірика останніх треків написана вашим трубачем Сергієм Соловієм. Він тепер основний автор гурту? 

Сергій сьогодні проявляє себе як дуже талановитий поет, можливо, ситуація його підштовхнула до цього, можливо, відкрились таланти. І це дуже зворушливо. Тому зараз він активний автор наших пісень. 

На твою думку, переламний момент у війні настав? 

Так, він настав, коли ворога вигнали з Київської, Житомирської, Сумської та Чернігівської областей. Тоді, коли ворог не очікував такого спротиву українського народу. Саме українського народу. Я завжди говорю на концертах, що сьогодні воює не президент і не Залужний. Воює кожен українець. Це мають всі усвідомлювати. І тут дуже важливо розуміти, що воїн — не той, хто навчився стріляти з автомата. Воїн — це той, хто одного разу прокинувся з чітким розумінням, що у нього є цілком конкретний ворог. З того моменту людина буде робити все можливе, щоб знищити його будь-якими методами. 

Сьогодні війна точиться на різних фронтах. Головним, без сумніву, є фронт мілітарний. Якщо ми виженемо ворога за межі нашої країни, це буде велика перемога, але не кінцева. Бо якщо Росія програє мілітарно, вона буде намагатись розхитувати нас із середини, виснажувати, цим вона, в принципі, зараз займається. Вона стріляє по мирних містах, по інфраструктурі для того, щоб ми здалися. 

Тому сонце зійшло і починає повільно входити в зеніт. Нам треба зрозуміти, що ще трохи — і буде легше, бо війна не може тривати вічно. У когось із суперників мають здати нерви. Ми біжимо марафон, у якому українці мають себе поводити дуже виважено зі словами в ефірі, з поведінкою у просторі, з повагою одне до одного. Вміння протистояти ворогу на різних фронтах — це і є наша з вами боротьба. 

Фото: Вікторія Квітка 

Війна — це наука, її треба вчити, слід досліджувати свою поведінку, знати й розбиратися в інформаційних потоках

KOZAK SYSTEM під час повномасштабної війни зіграли 160 благодійних концертів в Україні та Європі. Гурт придбав понад сто дронів Mavic для військових потреб і понад 50 автівок, які ви особисто доставили на передову. Невже ви ніколи не втомлюєтеся? 

Річ у тім, що те, що ми робимо, нас неймовірно драйвить. З першого дня війни сказав собі: "Я виграю цю війну. Я виграю цю війну насамперед над собою. Я виграю цю війну як частина українського народу". Кожен учасник нашого гурту пристав на це. Тому сили ми беремо з віри, від людей, з якими обмінюємось енергією на концертах. Згадані вами цифри вже набагато більші. Але суть не в кількості, а в тому, що ми виступаємо у найвіддаленіших куточках країни. Завдяки благодійному фонду "МХП — Громаді" маємо можливість поїхати туди, куди взагалі ніколи не приїжджали артисти. А там люди також хочуть чути правду про війну, хочуть відчувати настрій всієї України. Ми їм даємо правду, настрій і головне — віру в перемогу. У людей опускаються руки від незнання. Війна — це наука, її треба вчити, слід досліджувати свою поведінку, знати й розбиратися в інформаційних потоках, розуміти своє місце в цьому всьому. 

З першого дня і до сьогодні ми спостерігаємо, як українці змінюються на краще. Вони розуміють, що нас, можливо, чекатиме модель Ізраіля, коли будемо оточені ворогом, який періодично кусатиметься. Але у нас будуть стійкі нерви й розуміння того, що така наша доля: тут собі жити, а там, де кордон з Росією, давати відсіч. 

Ваша наступна пісня теж буде про війну? 

Наступна пісня буде про той момент, який ми з вами переживатимемо. Якщо війна продовжуватиметься, значить буде про війну. 

     

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

 

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.