Над Києвом ППО ліквідувала понад 20 ворожих цілей

Над Києвом ППО ліквідувала понад 20 ворожих цілей

Протиповітряна оборона України знищила вранці 30 серпня понад 20 ворожих цілей над Києвом. Про це повідомив керівник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко. Як зазначив Українському Радіо речник КМВА Михайло Шаманов, "такого потужного нападу Київ не відчував із весни". Спершу із різних напрямів заходили дрони російських загарбників Shahed, а потім ракети, запущені із літаків стратегічної авіації Ту-95МС. Загалом сили ППО знищили всі 28 крилатих ракет, якими Росія атакувала цього разу Київ і область, а також Черкащину, Одещину, Миколаївщину. Водночас ліквідовано 15 із 16-ти ударних безпілотників. Тобто українські захисники знищили 43 повітряні цілі ворога із 44-х – усі, крім однієї. Як зазначив Михайло Шаманов, внаслідок падіння уламків ворожих цілей у нежитловій забудові у Шевченківському районі столиці загинули двоє людей.

 

0:00 0:00
10
1x

У Шевченківському районі Києва зафіксовані падіння уламків, 30 серпня 2023 року. Фото: Дарина Коломієць/Суспільне

"Такого потужного нападу Київ не відчував із весни" 

"Такого потужного нападу Київ не відчував із весни. Ворог любить атакувати комбіновано, хвилями, тому спочатку на Київ летіли ударні БПЛА – попередньо це були баражуючі боєприпаси Shahed. Кілька груп дронів заходили на Київ із різних напрямків. Невдовзі після цього на столицю полетіли ракети, запущені з літаків стратегічної авіації Ту-95МС. За словами начальника Київської міської військової адміністрації генерала-полковника Сергія Попка, загалом силами і засобами протиповітряної оборони було знищено понад 20 ворожих цілей над Києвом", – розповів Михайло Шаманов. На жаль, додав він, зафіксовані падіння уламків ворожих цілей, внаслідок чого загинули двоє людей в Шевченківському районі столиці: "Йдеться про двох охоронців підприємства 26 та 36 років. Також троє людей зазнали поранень різного ступеню тяжкості. Потерпілим була надана медична допомога, двох поранених госпіталізовано. Також внаслідок падіння уламків ворожих цілей виникли руйнування і пожежі в Дарницькому та Шевченківському районах. В обох випадках уламки впали на територію нежитлової забудови, спричинивши пожежі. Екстрені служби відразу виїхали на місця падіння, працювали загони ДСНС. Тож ми вчергове маємо подякувати силам і засобам протиповітряної оборони за відмінну роботу", – зазначив Шаманов.

Принагідно він нагадав, що не можна публікувати фото та відео пусків наших ракет протиповітряної оборони, знімати позиції засобів ППО: "Експерти навіть не радять викладати думки, текстові повідомлення, де стоїть українська зброя на вашу думку, які об’єкти вона може прикривати, скільки одиниць техніки ви бачили, скільки чули вибухів. Це може допомогти рашистам скоригувати свої наступні атаки", – попередив Шаманов.

"Вдень люди частіше йдуть в укриття, ніж уночі" 

Окремо речник військової адміністрації Києва відповів на запитання – скільки людей перебували в укриттях під час цієї повітряної атаки, зазначивши, що влада такої статистики немає: "Ми лише знаємо, що вдень люди частіше туди йдуть, ніж уночі. Люди, на жаль, або вже звикли до сигналу протиповітряної тривоги і навіть не хочуть прокидатися, або не хочуть йти до укриттів. Ми постійно нагадуємо, що людське життя – це найбільша цінність. Тому якщо у вас немає можливості піти до укриття вночі, то варто дотримуватися хоча б правил двох стін. Адже ця атака була наймасовішою з весни, проте ми не виключаємо, що з наближенням зими ворог може активізуватися. Зараз він, мабуть, береже ресурси – ракети і дрони, тож ми маємо постійно думати про безпеку наших громадян", - наголосив Шаманов

"Ми маємо подякувати всім екстреним службам: і ДСНС, і швидкій допомозі, й іншим службам, які працюють 24/7. Вони завжди виїжджають на виклик і якщо згадати всі пожежі, які були в нас влітку через падіння уламків ворожих цілей, то їх локалізовували дуже швидко. Тож кияни та гості міста мають завжди ставитися з розуміння до моментів, коли, наприклад, є падіння уламків на проїжджу частину і всю вулицю перекривають. Адже там працюють екстрені служби та експерти, які мають зібрати ці уламки і встановити тип цілі, щоб провести аналіз та зробити висновки для подальшої роботи сил протиповітряної оборони", – підсумував Михайло Шаманов.

Михайло Шаманов. Фото: ФБ-сторінка