Будь-яка точка в Криму є вразливою для українських ракет — Гетьман про звільнення Криму військовим шляхом

Будь-яка точка в Криму є вразливою для українських ракет — Гетьман про звільнення Криму військовим шляхом

Звільнення Криму відбуватиметься військовим шляхом. Про це свідчить знищення українськими військовими російського зенітно-ракетного комплексу С-400 "Тріумф" 23 серпня та висадка Сил оборони України в Криму 24 серпня, переконаний військовий аналітик Олексій Гетьман. В ефірі Українського Радіо він зазначив — якщо ЗСУ вдалося знищити С-400 балістичною ракетою власного виробництва, то будь-яка точка в Криму є вразливою.

У свою чергу секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи, що російський зенітно-ракетний комплекс С-400 у Криму міг бути уражений українською ракетою нового типу в ефірі Українського Радіо підтвердив, що: "Ракета була нова й абсолютно сучасна. Це новий виріб нашого оборонного комплексу, який показав себе абсолютно бездоганно".

0:00 0:00
10
1x

Момент знищення комплексу С-400 "Тріумф. Фото: ГУР

"Звільнення Криму відбуватиметься військовим шляхом"

— Що означають ці маневри на оперативному рівні бойових дій?

Це означає, що рано чи пізно, а скоріше рано, ми все ж таки будемо звільняти Крим, і ми його будемо звільняти саме військовим шляхом. Для цього ми будемо використовувати, як авіаційні удари безпілотними літальними апаратами, так наземні операції, зокрема з висадкою десанту на певних ділянках півострова, що ми вже бачили останніми днями.

— 23 серпня в тимчасово окупованого Криму був знищений зенітно-ракетний комплекс С-400 "Тріумф". Наскільки його втрата є неприємною новиною для росіян?

Втрата будь-якого зенітно-ракетного комплексу — це неприємна новина для будь-якої армії. Але С-400 — це саме той комплекс, який має замінити комплекси С-300, і потроху росіяни починають замінювати, з їхньої точки зору, застарілий С-300 на С-400. Саме тому у противника залишається велика кількість ракет від С-300, які вони перетворили в балістичні ракети й атакують наші прикордонні чи прифронтові території. Бо ракети від С-300 не підходять до С-400.

С-400 — це комплекс, який росіяни самовпевнено порівняли з комплексом Patriot, що начебто він здатний вражати не тільки звичайні, а й надшвидкісні цілі й балістичні ракети. Але це виключно з їхніх слів, і порівняти його з Patriot можна тільки умовно. Як ми бачимо, С-400 поки що не здатний вражати не тільки ракети, а БПЛА, які ми запускаємо по тимчасово окупованій території. Втім у Росії є їх достатньо велика кількість.

— Чим саме Україна дістала до такої важливої складової російської протиповітряної оборони, ще й на тимчасово окупованій території?

Тут цікавий момент. Для того, щоб знищити знімальний ракетний комплекс, головне знищити не пускові установки, які можна замінювати, а саме радіолокаційні станції. Відтак вибух, який стався — швидше за все, був вибухом не пускових установок, бо тоді б це не означало знищення комплексу, а саме радіолокаційної станції. Вона не має тротилу чи вибухівки. Це звичайна електроніка. І так вибухнути могло тільки в тому випадку, якби туди щось прилетіло. Чи міг такий вибух бути після удару дрона, який може нести відносно невелику кількість заряду? Це навряд чи. Можна припускати, що це все ж таки була наша балістична ракета. Тож якщо ЗСУ вдалося знищити С-400, то незабаром будуть зруйновані й інші радіолокаційні станції, зокрема "Небо-М" та "Каста-Е2".

"Якщо в ЗСУ з’явились власні балістичні ракети, то будь-яка точка в Криму є вразливою"

— Який психологічний ефект на окупантів можуть мати задокументовані та опубліковані такого роду атаки?

Дуже важливо, що ця атака була зафільмована. Тобто не просто до цього зенітно-ракетного комплексу щось прилетіло, що його підірвало, а ще були інші БПЛА, які зробили відеофіксацію. Тобто можна вважати — що б росіяни не розповідали про найпотужнішу протиповітряну оборону, як навколо Москви, так і Криму, вона достатньо "дірява". Тобто наші повітряні сили можуть не тільки знищувати її, а ще і фільмувати це. Наскільки це сильно вплине — важко переоцінити. Я думаю, що офіцерський склад і керівництво в Криму, це відео побачили.

Можна вважати, що це була закладена безпосередньо вибухівка, хоча це малоймовірно. Багато чули про те, що ми переробляємо зенітні ракети С-200 — міняємо в них головку самонаведення і перетворюємо їх на балістичні ракети. Всі знають, що ми розробляли "Грім-2", і є припущення партнерів, що головку самонаведення від "Грім-2" ми прилаштували до С-200, і таким чином завдали удар. І це вже балістична ракета. Тож якщо це справді міг бути удар нашої балістичної ракети, то начувайтесь в Криму. Це означає, що будь-яка тимчасово окупована територія, будь-яка точка в Криму, вразлива для наших засобів ураження, і далі все буде. Хоча не виключаю, що це лише припущення і це цілком могли бути ракети "повітря-земля", які були нам передані та адаптовані під наші МіГ-29.

"Тихо зайшли — тихо пішли"

— Що відомо про операцію українських Сил оборони на території тимчасово окупованого Криму?

У нас є підрозділи сил спеціальних операцій морської піхоти, які готувалися за кордоном, зокрема і в Великій Британії. Ця підготовка тривала щонайменше пів року. Це були не свіжомобілізовані люди, а ті, хто вже до цього був в силах спеціальних операцій. І саме там відпрацьовували можливості висадки нашого десанту або з моря, або з повітря і виконання праці в будь-яких погодних умовах, в будь-який час доби й в будь-яку пору року. Судячи з усього, терміни навчання вже вичерпалися, люди були підготовлені, і вже з'явилися, приїхали з-за кордону в Україну. Я думаю, що такі люди з дуже сучасним озброєнням, які дуже добре розуміються на цих операціях, можуть невеликими групами робити дуже потужні речі — десантуватися, займати плацдарми й "кошмарити" в будь-якій точці Криму росіян та військовослужбовців. які там знаходяться. Це дуже добра новина. Я впевнений, що це був перший рейд.

— Наскільки складно подібні рейди організовувати?

Якщо це була висадка з моря, то це означає, що певним чином на спеціальних човнах вони змогли доплисти до берега, висадитись, зробити певну операцію і так само відійти, без втрат. Це розробляється за планами Сил спеціальних операцій, там дуже є багато нюансів, але головне, що як ці люди не були помічені. Тихо прийшов — тихо пішов.

Останні новини
"Немає норми і заборони відвідувати філармонію дітям до 7 років", – комунікаційниця Національної філармонії України
"Немає норми і заборони відвідувати філармонію дітям до 7 років", – комунікаційниця Національної філармонії України
Залишилися "лічені метри", щоб врізатися в діючу колію – Андрющенко про залізницю до окупованого Маріуполя
Залишилися "лічені метри", щоб врізатися в діючу колію – Андрющенко про залізницю до окупованого Маріуполя
"Пожертвувати співпрацею з РФ Китай не готовий, але частково її обмежити ― можливо" ― Аліна Гриценко
"Пожертвувати співпрацею з РФ Китай не готовий, але частково її обмежити ― можливо" ― Аліна Гриценко
Принцип допомоги українцям за кордоном залишається номером один ― Ніжинський
Принцип допомоги українцям за кордоном залишається номером один ― Ніжинський
Валютних надходжень достатньо – Кушнірук
Валютних надходжень достатньо – Кушнірук
Новини по темі
Росія не здатна замінити збитий Ту-22М3 — генерал Романенко
"Нафтопереробка "Роснєфті" скоротилася практично на 19%" — Гончар про удари по НПЗ РФ
Південно-західна частина Чорного моря вільна від російського флоту — експерт Заблоцький
Люди у Криму мають знати, що буде, коли Україна повертатиметься — Ельміра Аблялімова-Чийгоз
"Ми навʼязуємо свої умови ворогу" — ВМС ЗСУ про втрати Чорноморського флоту РФ