Після Урожайного – Старомлинівка. Мусієнко про важливість цього укріпрайону ворога для ЗСУ

Після Урожайного – Старомлинівка. Мусієнко про важливість цього укріпрайону ворога для ЗСУ

Після Урожайного, яке звільнили днями ЗСУ, залишається на даному напрямі ще один ключовий пункт – Старомлинівка, за якою фактично закінчується основна лінія оборони росіян, розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі Українського Радіо. Взяття Старомлинівки відкриє для українських воїнів оперативний простір на Бердянському відтинку. Але це – дуже складне завдання, бо Старомлинівка – великий, міцний укріпрайон. І всупереч значним втратам ворог чинить запеклий опір.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото. ФБ-сторінка " Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Урожайне: після Старомлинівки закінчується основна лінія оборони РФ

Звільнення Урожайного – важлива подія: на бердянському напрямку йшли запеклі бойові дії й вони тривають, констатує Олександр Мусієнко. Три тижні тому ЗСУ звільнило Старомайорське – населений пункт, розташований поруч з Урожайним на правому березі річки Мокрі Яли. Окупанти обстрілювали позиції українських військ, не даючи закріпитися в Старомайорському. Вони чинили запеклий опір, аби фактично забезпечити плацдарм, з якого далі можна буде розвивати контрнаступальні дії. Дуже важливо було звільнити Урожайне, тому що без цього завжди існувала загроза, що російські війська зможуть з флангу атакувати наші позиції", – розповів Олександр Мусієнко. Проте, додав експерт, зараз українські війська закріплюються, а ворог (вже традиційно під час цього контрнаступу) контратакує наші позиції, намагаючись не давати ЗСУ закріплюватися: "Але це закріплення вже відбулося і зараз наші сили просуваються далі з метою створення плацдарму для продовження контрнаступальних дій. На цьому напрямку є ще важливий укріпрайон, який необхідно пройти, – Старомлинівка. Там розташовано багато артилерії ворога, сил та засобів і зараз вони з висот довкола Старомлинівки намагаються обстрілювати українські позиції. Це наступний великий укріпрайон, який вони там розташували, за яким вже закінчується основна лінія оборони і відкривається оперативний простір. Тому для наших військ дуже важливо спробувати в рамках контрнаступу на цьому напрямку заволодіти цим плацдармом. Це забезпечить стрімкіше просування далі", – зазначив Мусієнко.  

Куп’янськ–Сватове–Кремінна

Натомість на Куп'янському напрямку бойових дій – протилежна ситуація, тут російські окупанти намагаються наступати. "На цьому напрямку ворог пробує прорвати нашу лінію оборони і розпочати наступ на даній ділянці. Щодо мети та мотивації, то тут три складові: по-перше, йдеться про те, щоб ми були змушені там боронитися, відповідно перекидали туди додаткові підрозділи, резерви. По-друге, в разі, якби їм вдалося прорвати лінію оборони захопити там певні території, вони спробували б загрожувати нашим угрупованням, які є біля Сіверсько-Білогорівки і навіть південніше – біля Соледара та Бахмута. Третя мета – це інформаційно-психологічна складова. Таким чином вони хочуть роздмухати історію про те, що український контрнаступ начебто не вдається, натомість Росія нібито йде в наступ. Росіяни намагаються навіть у деяких західних медіа вкидати відповідні повідомлення та створювати таку картинку", – пояснив керівник Центру військово-правових досліджень. Поки що по жодній з цих цілей успіхів ворог не має. Але боротьба там триває й історія ще не завершена. 

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

Росіяни зазнають значних втрат, проте для РФ це поки що некритично

Що стосується боїв на Півдні, то не так багато фіксується переміщень підрозділів. Як і раніше переміщується зброя з Криму, саме тому українські війська продовжують роботу щодо створення значних проблем для логістики ворога. Є певні підрозділи російських військ, які також підвозили з окупованого Криму, але загалом на Півдні росіяни маневрують тими резервами, які в них є на місці. Але резервів стає менше, росіяни зазнають значних втрат. Це можна подивитися по статистиці, яку надає Генеральний штаб ЗСУ щоденно. Проте ці втрати ще не критичні для РФ, ми ще не можемо сказати, що ворог тотально розбитий. Якби він був тотально розбитий, це позначилося б на наших контрнаступальних діях, вони б тоді значно пришвидшились. Але при всьому опорі ворога наступ ЗСУ не припиняється", – підсумував Олександр Мусієнко.