"Змінити все, що не працювало 30 років": що таке Фонд національного багатства, який планують створити в Україні?

"Змінити все, що не працювало 30 років": що таке Фонд національного багатства, який планують створити в Україні?

В Україні планується створення Суверенного Фонду, який має займатися стратегічними державними компаніями, що не підлягають приватизації. Як саме працюватиме майбутня установа Українському Радіо розповів заступник голови Фонду державного майна України Олександр Федоришин.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Comments.ua

"Суть ідеї створення Фонду національного багатства полягає в тому, що було проаналізовано найбільші економіки, країни із середніми економіками і виявлено той факт, що низка країн в своїй діяльності мають подібні суверенні фонди, які є фондами національного багатства, майбутніх поколінь. Суть цієї ідею в тому, що зараз держава веде політику щодо зменшення державної частки присутності в економіці. За нашими підрахунками на сьогоднішній день в державі є близько 3600 підприємств, на фонд за рішенням уряду передано майже 2400. Ми проводили внутрішній аналіз кожного з цим підприємств і побачили, що переважна більшість — 60 % — з числа тих, які нам передані, це просто порожні компанії. Колись вони створювалися, але на сьогодні нічого за собою не мають і генерують лише збитки", — розповів Олександр Федоришин.

Фонд держмайна, як продовжив заступник голови, має на меті здійснення очищення економіки від цих компаній, оскільки вони генерують мільярд збитків щороку: "Є, наприклад, компанія, яка може не мати активів, не вести діяльності, але в ній залишається група осіб, які рахуються в штаті, є працівниками і постійно актують зарплати. В цьому випадку держава має десь знайти ці кошти для того, щоб непрацюючому підприємству, в якому продовжують залишатися люди, сплатити заробітні плати. Такі підприємства-шкідники потрібно скоротити".

"Загалом такі підприємства можна поділити на три категорії: ті, які потрібно ліквідувати; ті, де Фонд здійснює роботу з приватизації (таких підприємств близько 300); третя група — це так звані стратегічні компанії. Коли держава ставить запитання, що робити з третіми - стратегічними, чи є держава в цьому випадку ефективним власником, вона бачить, що є в інших країнах. Там же доходять до висновків, що треба створювати відповідну структуру, яка є цим Фондом національного багатства, яка управляє саме стратегічними активами, які ніколи не будуть підлягати ані приватизації, ані ліквідації. Вони залишатимуться в структурі і у власності держави", — пояснив Федоришин.

Він додав, що якщо говорити про стратегічні напрямки, то йдеться про оборонний, енергетичний та медичний сектори: "Й на даний час ведеться робота з підготовки закону, який має ухвалити Верховна Рада, аби на рівні законодавства закріпити, що конкретні підприємства є державними, суверенними і ніхто на них не повинен зазіхати".

"На створення суверенного Фонду нацбагатства та організацію його діяльності згодні виділити кошти окремі донори, наприклад, Суверенний фонд ОАЕ. З ним підписана угода про співпрацю, в рамках якої вони виділяють кошти. Тому зараз ми намагаємося побудувати нові архітектуру політики державної власності, змінивши все те, що 30 років не працювало", — пояснив Олександр Федоришин.

Він зазначив, що всі суверенні активи, залишаючись в державній власності, повинні бути уособлені якимось державним органом: "З нашого боку є пропозиція, що таким органом має бути Фонд держмайна. За нашими напрацюваннями ті суверенні активи, які будуть обліковуватися за Фондом,  будуть передані в управління суверенного фонду, який в подальшому буде створювати субхолдингові компанії".