"Партії не відзвітували на понад два мільярди гривень" — Думанська

"Партії не відзвітували на понад два мільярди гривень" — Думанська

Обов'язкове звітування про фінансування політичних партій повертається — Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який поновлює обов’язок партій подавати фінансові звіти, зокрема за минулі роки. Оскільки партії не звітують понад три роки, накопичилося понад два мільярди гривень невідзвітованих коштів, констатувала в ефірі Українського Радіо координаторка Руху "ЧЕСНО" Віта Думанська. За її словами, новим законом передбачено, на що партії зможуть витрачати гроші, а завдяки перевіркам НАЗК до виборів суспільство оцінить перелік доброчесних і недоброчесних партій. Втім Думанська застерігає: "60 днів для перевірки тисяч звітів — це критично мало, а тому відповідальність за зловживання в попередніх звітах буде мінімальною".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

"Партії не відзвітували на понад два мільярди"

Партії не звітують з часів ковідного карантину, тобто з квітня 2020 року, нагадує Віта Думанська. І додає: коли розпочалася повномасштабна війна, парламент заборонив Національному агентству з питань запобігання корупції перевіряти звіти партій. І фактично накопичилося понад два мільярди гривень невідзвітованих коштів. "Це важливо, бо це ключовий принцип підзвітності — "ми даємо вам гроші з бюджету на розвиток партійної системи, тож відзвітуйте". Другий момент — безпековий. Коли триває війна, ми повинні розуміти, як фінансуються партії та хто їм дає ці гроші? Торік ми мали партії, які заборонили, юридичні особи ліквідували, але інформація щодо того, хто їх фінансував, яка є критично важливою для СБУ, залишиться нікому невідомою. Бо заборонені партії звітність вже не будуть надавати. Тож тепер ніхто не дізнається, хто фінансував ОПЗЖ та ще близько 20 партій та чи мали вони зв'язок із Росією? Окрім того, ми маємо розуміти, на що ці гроші витрачаються? Станом на 2023-й рік ми досі не розуміємо, за який кошт відбувалися місцеві вибори, тобто хто давав гроші та як витрачено понад 2 мільярди державних коштів із бюджету", — зазначає Віта Думанська.

"Законом визначать, на що партії зможуть витрачати гроші"

"У нас ліберальне законодавство, і ми дозволяємо партіям витрачати кошти на статутну діяльність. Були очікування, що партії фінансуватимуть свої припартійні аналітичні центри, які розроблятимуть політики, будуть інвестувати в розвиток своєї мережі, інформувати осередки. Але не так все сталося, як гадалося. Партії витрачають ці кошти дуже по-різному. Перші хвилі державного фінансування значною мірою були "спущені" на рекламу замість того інституційного розвитку, на яке розраховувало суспільство, а також держава, коли фінансувала партію", — каже координаторка Руху "ЧЕСНО". За її словами, ці моменти намагаються врахувати в новому законі. "Там рекомендаційно, але ми визначаємо, на що партії можуть витрачати свої гроші. Тому що завдання — не просто забезпечити господарську діяльність партії, а зробити так, щоб вони представляли інтереси, могли напрацьовувати якісну політику і якісно комунікувати з громадянами", — додає вона.

"60 днів для перевірки тисяч звітів — це критично мало"

У законопроєкті про відновлення звітування партій за свої фінанси передбачено, що після того, як закон набуде чинності, партії матимуть 120 днів, щоб розібратися зі своїми фінансами. "Закон набуває чинності через 60 днів. Відтак і НАЗК, і партії зможуть підготуватися. Далі передбачено 120 днів, щоб вони подали звіти. Це тисячі звітів. Утім НАЗК матиме лише 60 днів на їх перевірку. Тобто це критично малий час. І фактично вони зможуть, мені здається, видати тільки формальні протоколи про перевірку. І важко буде реально відшукати якісь порушення, щоб притягнути партії до відповідальності", — коментує Думанська.


Віта Думанська. Фото: Укрінформ 

"Відповідальність за зловживання в попередніх звітах буде мінімальною"

Координаторка Руху "ЧЕСНО" зауважує, що НАЗК і раніше мало 60 днів на перевірку, але тоді звіти надходили до агентства щоквартально. Тобто є квартал та 60 днів після нього для перевірки. Зараз ситуація змінюється, бо звітів "впаде" дуже багато. "Виглядає, що парламент, з одного боку, відновлює подання цих звітів, але з іншого боку, фактично відповідальність за якісь помилки чи зловживання в попередніх звітах буде мінімальною. Тому що агентство не подужає весь обсяг звітності, який "впаде", — вважає вона.

"До виборів побачимо перелік доброчесних і недоброчесних партій"

"В законопроєкті детально не визначено, що загрожує порушникам звітування за фінанси партії. НАЗК може призупинити фінансування, якщо це грубі порушення, або оштрафувати, або вимагати пояснень і розібратися з тим, що сталося. Важливо те, що якщо зараз відновлюється звітування, то до виборів завдяки журналістським розслідуванням і НАЗК ми будемо плюс-мінус мати картину доброчесних і недоброчесних партій. І якщо в суспільства є запит дізнатися, чи нажилися політики під час війни, зокрема йдеться про відновлення декларування, то так само люди хочуть розуміти, на що партії витрачали їхні гроші під час війни", — резюмує Віта Думанська.