Казус Мальдівів: як Заходу не перетворити антиросійські санкції на профанацію

Казус Мальдівів: як Заходу не перетворити антиросійські санкції на профанацію

Якщо Захід хоче, щоб санкції проти Росії не перетворилися на профанацію, вони повинні вивчити дані індійської дослідницької фірми Export Genius про допомогу Москві з боку Мальдівів. Це констатував Українському Радіо економіст, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус. Експерт має на увазі дані, відповідно до яких Мальдіви стали другим найбільшим постачальником мікросхем до РФ після Китаю. Іван Ус зазначає, що світ взагалі не був готовий до використання інструменту санкцій. Тобто санкції діють, але з винятками. Це стосується не лише Росії, а й, наприклад, Ірану. Він 13 років перебуває під санкціями, але продовжує виробляти дрони "шахед". Заходу слід посилити експортний контроль і відстежувати всі потоки товарів, наголошує Іван Ус.

0:00 0:00
10
1x

 Мальдіви. Ілюстративне фото з відкритих джерел

"Для обходження санкцій використовують країну, на яку б ніхто не подумав"

У більшості людей Мальдіви (країна у північній частині Індійського океану за 700 км від Шрі-Ланки. Вона розташована на архіпелазі із 1196 коралових островів, що згруповані в 12 атолів — ред.) асоціюються з відпочинком та курортами, констатує Іван Ус. Тобто, коли згадуєш Мальдіви, не думаєш, що ця держава може бути задіяною у схемі обходження санкцій проти Росії, зауважує експерт. Зокрема, торік налагодили авіасполучення між РФ та Мальдівами. "Але якщо лайнери літають, то вони перевозять не лише туристів, а й вантажі. І ось тому "вистрелили "Мальдіви", — каже Іван Ус. Він припускає, що Москва з цим курортним раєм просто домовилась про співпрацю далеко не лише стосовно розвитку туризму. "Торік Мальдіви експортували товарів до інших держав світу на 158 млн доларів. А ті цифри, які виплили в індійському звіті, засвідчують, що там були поставки, налагоджені з травня 2023 року. Тобто не за весь рік. І ця сума складає 53,6 млн доларів. Тобто за весь рік країна постачала загалом на 158 млн доларів товари до всіх інших держав світу і лише чіпи — на 53,6 млн. І це був реекспорт — експорт через когось. Хоча фахівці говорять у даному разі й про іншу схему — так звану "перевалку". Товар для зберігання направляється в Мальдіви, його там не розмитнюють, а одразу відправляють до іншої країни. Тобто ця схема для того, щоб не було зрозуміло звідки ці чіпи. Бо гіпотетично їх можуть привозити звідусіль", — пояснює експерт.

"Санкції діють, але з винятками"

Мальдіви посідають друге місце у світі за обсягами постачання напівпровідників до Росії. На думку Івана Уса, уряди практично будь-де схильні до того, щоб поставити гроші вище за принципи. На жаль, це стосується не лише острівних країн. "Ми згадуємо відомий вислів Бориса Джонсона, тодішнього прем'єр-міністра Великої Британії, який на початку повномасштабної війни, звертаючись до Євросоюзу, сказав фразу: "Ви, будь ласка, визначтесь: ви за принципи чи за гроші. Бо ви з однієї сторони кажете, що треба відстоювати принципи, а з іншої — ваші компанії нормально торгують із Росією". І ми пам'ятаємо випадки, скільки разів у російській зброї знаходили окремі складові, виготовлені компаніями з ЄС. Так було, тому що світ взагалі не був готовий до використання інструменту санкцій. Тобто всі казали, що, безумовно, санкції повинні діяти, але не було 100% гарантії їх роботи. Тобто санкції діють, але з винятками. І користуючись цими винятками, Росія могла отримувати щось.


Іван Ус. Фото з відкритих джерел

Іран 13 років під санкціями

Недавній приклад з ірландською складовою у дроні, який був вироблений в Ірані, продемонстрував, що навіть Іран, країна, яка 13 років під санкціями, все одно отримував необхідні запчастини. Бо не було 100% експортного контролю. Світ повинен змінити підходи і у формуванні політики академічних санкцій і зробити їх максимально ефективними. Тобто посилити експортний контроль. Це коли будуть відстежуватися усі потоки товарів. Дивлячись на статистику зовнішньої торгівлі Мальдівів, я не бачив, щоб вони раніше купували багато мікросхем. Це означає, що фактично це робиться з метою надання мікрочипів іншій країні, скоріш за все тій, проти якої є санкції. Відтак має бути автоматичне накладання санкцій проти країни, яка це дозволяє робити", — наголошує економіст.

"Захід має зреагувати"

За словами Івана Уса, необхідна зустріч представників США та ЄС із представниками індійської аналітичної компанії, яка надала ці дані, щоб вони пояснили, як дійшли того висновку про Мальдіви. І якщо вони пояснять і представникам США, і ЄС, й іншим країнам, які запроваджують санкції проти Росії, що виявили це абсолютно легально, завданням політичної системи США і ЄС буде відповідна реакція. "Це певною мірою можна порівняти з роботою журналістів-розслідувачів по всьому світові. Але в цьому випадку необхідно, щоб було політичне рішення, що реакція з'явиться. Тому що встановлення подібних фактів демонструє слабкість підходу держав у використанні інструменту економічних станцій. Якщо держави, які відстоюють конституцію світу, побудовану на принципах домінування права, зокрема США, ЄС та Велика Британія хочуть, щоб економічні санкції реально працювали, щоб це не була профанація, вони повинні вивчити ці дані. Та розробити механізм майже миттєвого реагування, наскільки це можливо. Я розумію, що миттєво це не буде, але принаймні протягом тижневого періоду, коли буде прийнято рішення. І далі, щоб це мало автоматичну основу, аби все не затягувалося", — резюмує головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.