Ракети запускали за дивним алгоритмом — експерт про тактику росіян

Ракети запускали за дивним алгоритмом — експерт про тактику росіян

Сили оборони України відпрацювали по ракетах ворога з максимальною ефективністю, констатував Українському Радіо військовий експерт Владислав Селезньов, коментуючи підсумки чергової масованої повітряної атаки, вчиненої напередодні російськими агресорами. Переважну більшість ракет противника знищили, зазначив експерт. "Але нам є над чим працювати. Потрібні додаткові батареї систем ППО і ракети до них, адже повітряні атаки з боку ворога триватимуть", — попередив Селезньов. Він докладніше прокоментував нову тактику росіян під час обстрілів території України.

0:00 0:00
10
1x

Російська ракета "Калібр". Фото: Vitaly V. Kuzmin

"Три повітряних тривоги на добу в Києві — це багато"

Три повітряних тривоги на добу в Києві — це надто багато, зазначив Владислав Селезньов. І ворог розраховував на те, що за рахунок масованого застосування ракет та дронів-камікадзе йому вдасться "прочавити" нашу протиракетну та протиповітряну оборону й досягти хоча б частини своїх планів. За словами експерта, ключовою метою масштабної ракетної атаки було військове летовище на території Хмельницької області. "Це не є державною таємницею, які саме типи літаків і коли перебувають та дислокуються, і саме проти них росіяни спрямовували не лише ракети повітряного базування типу Х-101 та Х-555, а й дуже дороговартісні ракети типу "Кинджал", яких було запущено чотири. Ворогу надто дошкуляють ракети Storm Shadow та результати їх влучання, тому росіяни залучили таку велику кількість своїх ракет, щоб спробувати поцілити тих об'єктах, по тих складових українських Сил оборони, які саме займаються реалізацією відповідних планів", — пояснює він.

"Ракети курсували з однієї області в іншу, аби ввести в оману операторів ППО"

Ракети курсували з однієї області України в іншу насамперед, щоб ввести в оману українську систему Протиповітряної оборони, наголошує Селезньов. "За ці 17 місяців активної частини війни росіянами напрацьовано алгоритм, який тип зброї, звідки і в який спосіб вони запускають. Звісно, що ці алгоритми добре знають українські оператори систем Протиповітряної оборони. І цього разу росіяни вирішили ввести в оману наших операторів і запускали ракети за досить дивним алгоритмом. Вони рушили з Північного Сходу, йшли на Південь, потім повертали і йшли у бік Києва, потім повертали на Захід, і рушили вже в бік Хмельниччини, Тернопільщини та Львівщини. Тобто досить складний маршрут, щоби ракети виходили на бойовий курс з абсолютно неочікуваного боку для наших операторів. Але треба віддати належне нашим Силам оборони України. Вони відпрацювали з максимальною ефективністю — переважну більшість ракет знищено, і це добрий результат", — зазначає експерт. Втім він зауважує, що "на тлі всіх цих процесів ми маємо розуміти, що нам є над чим працювати. Нам потрібні додаткові батареї систем протиповітряної оборони та ракети до них, адже повітряні атаки з боку ворога триватимуть".

 
Владислав Селезньов. Фото: ФБ-сторінка

"Росіяни сподівались, що після ракетної атаки їх дрони встигнуть проскочити повз ППО"

"Росіяни знову використали дрони в невеликій кількості. Вони сподівалися на те, що під час ранкової та денної атаки ми вихолостили наші запаси протиракет і просто фізично не встигли підвезти та зарядити в пускові установки нові ракети, щоб бути напоготові. Тому і розраховували на те, що вони зможуть, поки українська армія перезаряджається і готує пускові установки до бойового застосування, встигнути проскочити та реалізувати бодай частину своїх планів щодо руйнації важливих інфраструктурних чи військових об'єктів на території нашої країни", — резюмує Владислав Селезньов.

Масована ракетна атака території України 26 липня

Російські агресори вчинили 26 липня нинішнього року масовану ракетну атаку території України, запустивши 36 ракет із восьми стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Про це повідомили Повітряні Сили ЗСУ. Крім того окупанти завдали удару винищувачами МіГ-31К, які запустили чотири ракети Х-47 "Кинджал". ППО України збила 36 ракет. Військово-космічні сили РФ мають близько 60 бомбардувальників Ту-95МС. Але здатні виконувати бойові завдання 32 із них. Про це розповів Українському Радіо авіаексперт, співробітник Державного музею авіації ім. Антонова Валерій Романенко.

 

Останні новини
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони доволі впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони доволі впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Ракетний обстріл Дніпропетровської області: серед загиблих – діти
Російський ракетний обстріл Чернігова: десятки загиблих і поранених
Потрібна ешелонована система ППО малого, середнього та великого радіусу дії ― Євлаш
"Бодай по одній батареї на місто-мільйонник", – Мусієнко про потреби України в системах ППО