Чим довше триватиме війна, тим менше українців повернеться з-за кордону — демограф

Чим довше триватиме війна, тим менше українців повернеться з-за кордону — демограф

Точну кількість українців, які змушені були залишити Батьківщину внаслідок розв'язаної Росією війни, визначити зараз важко. Це констатував Українському Радіо завсектору Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Олексій Позняк. Але безперечно "міграційні втрати можуть вимірюватися мільйонами осіб", констатує демограф. І попереджає: у Європі "тимчасовий захист не буде вічним, соціальні виплати рано чи пізно припиняться. І тоді це буде зовсім інша реальність". Але чим довше триває міграція, тим менше мігрантів повертається, зазначає Олексій Позняк.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН, Янош Немеш

 

Понад 6 мільйонів біженців – дещо завищена цифра

Про точну кількість людей, що виїхала з України у зв'язку з війною, сказати важко, констатує завсектору Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Олексій Позняк. За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, понад 6 мільйонів українців отримали статус тимчасового захисту. Демограф вважає таку цифру "дещо завищеною". Для точної картини потрібна співпраця з науковцями інших держав, каже експерт. При цьому варто зважити, що частина українців залишила Україну з початком великої війни транзитом через державу-агресора Росію і опинилася зрештою в Європі. Також немає точної цифри щодо тих, хто залишив Україну нелегально. 

Безпека, житло, робота — те, що поверне українців додому

За даними агенції ООН у справах біженців більшість з тих, хто перебуває за кордоном, сподіваються повернутися додому. Основними факторами, які сприятимуть поверненню, Олексій Позняк називає зв'язки з Україною, безпеку, житло, роботу. "Багато з тих, хто перебуває за кордоном, не можуть зізнатися самі собі в тому, що вже не хочуть повертатися в Україну". Але навіть наміри про неповернення можуть змінитися, каже демограф. "Бо тимчасовий захист не буде вічним, соціальні виплати рано чи пізно припиняться. І тоді це буде зовсім інша реальність. Тому думки можуть змінюватися. Але чим довше триває міграція, тим менше мігрантів повертається". Для того, скільки ми втратимо, треба точно знати, скільки українців перебуває за кордоном. "Міграційні втрати можуть вимірюватися мільйонами осіб". Кожна людина для себе вирішуватиме, чи буде вона повертатися, чи ні, зауважує Олексій Позняк. Як показують соціологічні дослідження, можна буде очікувати, що деякі мігранти повертатимуться в інші міста України. Тобто не туди, де вони жили до початку великої війни і звідки вони походять, каже демограф. "Це буде перехід від статусу зовнішніх вимушених мігрантів до ВПО". 

Буде з'ясування стосунків, хто де перебував під час війни?

Однією із головним проблем, які очікуватимуть українців після повернення додому, ставатимуть непорозуміння і з'ясування стосунків щодо того, хто де перебував під час війни, особливо у найбільш загрозливі періоди. "І тут повинна бути певна виважена політика, соціальна реклама, переконання людей у тому, що ми всі є українцями і не треба ставитися із певними пересторогами одне до одного через те, що хтось кудись виїздив", — резюмував Олексій Позняк.

      

Олексій Позняк. Фото: демограф-dsnews.ua

Населення Німеччини зросло на 1,3% в основному за рахунок біженців з України

Тим часом населення Німеччини зросло на 1,12 мільйона людей – на 1,3% від загальної кількості – до 84,4 мільйона. І це найбільше збільшення протягом одного року з часу возз'єднання країни понад 30 років тому, інформує агенція Bloomberg. Зростання на 1,12 мільйона людей відбулося винятково за рахунок іноземців, які переїхали до ФРН, зазначило статистичне відомство Destatis. В основному за рахунок руху біженців з України. 

Зокрема, за інформацією Конференції міністрів освіти та культури ФРН, на кінець цього навчального року в німецьких школах навчалися 213 362 учнів з України.