Українські миротворці врятували 1995 року від різанини 2 тисячі боснійців — Пономаренко

Українські миротворці врятували 1995 року від різанини 2 тисячі боснійців — Пономаренко

Після перемоги України у розв'язаній Росією повномасштабній війні ЗСУ будуть одними з найбоєздатніших у світі й українські вояки стануть одними з найзатребуваніших для участі у миротворчих місіях. Це у День українських миротворців відзначив Українському Радіо військовослужбовець, військовий історик Роман Пономаренко. Хоча і до 24 лютого минулого року українські військові неодноразово успішно долучалися до миротворчих операцій, констатує історик. Цей досвід становить понад 30 років. І, зокрема, 1995 року саме українські миротворці врятували життя 2 тисяч боснійців.

 

0:00 0:00
10
1x

Українські миротворці у ДК Конго, фото серпень 2017 року. Джерело фото: Міністерство оборони України

"Українські миротворці врятували 2 тисячі боснійських мусульман" 

"Перша українська миротворча місія розпочалася в 1992 році, коли українці були залучені до міжнародних сил стабілізації, які діяли на території колишньої Югославії. Там спалахнула громадянська війна в 1991 році, дуже жорстока і кривава. Тому туди були скеровані миротворці від ООН  і Україні теж запропонували взяти участь у місії. Тож українці долучилися. Перший український підрозділ, який вирушив, – 240-й окремий спеціальний батальйон, який увійшов до міжнародних сил ООН у колишній Югославії. Місія тривала декілька років, до завершення війни де-факто та повної деескалації конфлікту, до 1995-1996 років", – розповів Роман Пономаренко. Він пояснив, що миротворчі війська ООН відрізняються від класичних військ. Їхнім головним завданням є не ведення бойових дій, а розмежування на лінії зіткнення і гарантія стабільності та миру на тих чи інших територіях: "Їхнє основне завдання – захист мирного населення, його порятунок, надання медичної допомоги і створення умов, щоб життя мирного населення залишалось неушкодженим. Звісно, в таких місіях бували епізоди, в тій же Боснії, коли українські миротворці потрапляли під вогонь бандитських формувань, місцевих бойовиків і були випадки, коли доводилось вступати в бойові сутички, застосовувати всю наявну зброю – від кулеметів на бронемашинах до автоматів. Але все ж таки, таких випадків було небагато", – розповідає Роман Пономаренко. І додає: "Головний досвід для наших миротворців – це 1995 рік. Йдеться про порятунок боснійських мусульман у районі міста Жепи, коли миротворці врятували життя 2 тисяч боснійців, яких місцеві серби хотіли вирізати. Це якраз був період різанини в Сребрениці. І в інших містах готувались подібні події і українські миротворці тоді врятували місцевих. Це, як на мене, один із найголовніших їхніх подвигів і досягнень", – зазначив Пономаренко. Разом з тим, найскладнішою та наймасштабнішою для миротворців з України історик називає участь у війні в Іраку в 2003 році, коли після вторгнення американців та їхніх союзників був повалений режим Саддама Хусейна: "Тоді була утворена міжнародна коаліція зі стабілізації ситуації в Іраку, куди ввійшла велика кількість держав, у тому числі Україна. Ми скерували в Ірак механізовану бригаду, сформовану із добровольців. Це не була миротворча місія в класичному розумінні: українці там були не під командуванням ООН й не носили блакитних беретів та касок. Це була суто військова місія на Близькому Сході під командуванням армії США та їхніх союзників", – уточнив Роман Пономаренко.

"З нашої війни прямо зараз пишуться підручники"

На думку експерта, після завершення війни в Україні наші миротворчі безсумнівно долучаться до миротворчих місій у світі, де буде така потреба: "У світі дуже велика кількість гарячих точок, конфлікти в різних країнах не припиняються, тому стабілізаційні сили ООН й надалі будуть потрібні. А після війни українська армія буде однією з найбільш боєздатних у світі, з великою кількістю досвідчених військових. Попит на залучення таких вояків для подібних місій буде дуже високим. Тому будуть місії і, можливо, не тільки під егідою ООН, а й під егідою НАТО чи інших альянсів й організацій. 

Розв'язана Росією проти України повномасштабна війна є найбільшою в Європі, починаючи з Другої світової війни. До неї, цілком очевидно, прикута увага військових усього світу, які ретельно спостерігають й аналізують, що тут відбувається, які види зброї ми використовуємо, як ми це робимо, як змінюються умови бойових дій. Наприклад, на початку нашої війни багато говорили про "байрактари", а зараз про них взагалі не згадують, бо умови ведення бойових дій змінилися і "байрактари" не мають в нинішніх умовах користі, бо їх швидко знищують. Міжнародні військові аналітики це ретельно аналізують: зараз пишуться аналізи, підручники з приводу досвіду нашої війни і це все перейматимуть армії інших держав, – констатував Роман Пономаренко.

Роман Пономаренко. Фото: ФБ-сторінка Романа Пономаренка 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США