"Отримали 143 заявки ― втричі більше, ніж торік". Скибінська про Нацвідбір на "Дитяче Євробачення-2023"

"Отримали 143 заявки ― втричі більше, ніж торік". Скибінська про Нацвідбір на "Дитяче Євробачення-2023"

Триває опрацювання заявок, і до 13 липня оголосять лонглист десяти учасників, які проходять до наступного етапу ― прослуховування. Про це розповіла Українському Радіо голова делегації України на Євробаченні Оксана Скибінська, коментуючи завершення прийому заявок на участь у Національному відборі на "Дитяче Євробачення-2023". Цьогоріч конкурс проходитиме у Ніцці (Франція). "Ми отримали 143 заявки ― майже втричі більше, ніж торік", ― зауважила Оксана Скибінська. І додала: цьогоріч були спрощені умови ― крім авторської пісні, як це вимагається зазвичай, можна було подати кавер-версію будь-якої популярної пісні.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: Суспільне

 

"Ми отримали 143 заявки ― майже втричі більше, ніж торік"

Оксана Скибінська розповіла, що заявки приймали протягом трьох тижнів, до 9 липня, їх можна було подати на сайті "Дитячого Євробачення в Україні". "Цього року були спрощені умови в тому плані, що крім авторської пісні, як це вимагається зазвичай, можна було подати кавер-версію будь-якої популярної пісні. Тобто якщо у дитини є власна авторська пісня, то можна було подати авторську пісню і кавер, а якщо немає ― достатньо було двох каверів. Ми побачили, що це дало свій результат. За підсумками тритижневого прийому заявок, ми отримали 143 заявки, це майже втричі більше, ніж торік, коли приймали винятково авторські пісні. Отже, така додаткова умова створила можливість для дітей більше долучитися до "Дитячого Євробачення". І цікаво, що цього року ми отримали заявки з дуже різних місць ― практично з усіх регіонів України та з-за кордону. Маємо заявки і з різних країн Європи та навіть з Американського континенту. Серед надісланих каверів є певні тенденції. Щодо української музики, досить багато виконавців обрали пісні виконавця SHUMEI. А серед закордонних пісень, окрім англійської, дуже популярними були пісні французькою мовою. Найпопулярнішим кавером на іноземну пісню стали кавери на Dernière Danse ― пісню із Франції".

Оксана Скибінська. Фото: ФБ-сторінка Oksana Skybinska

Завершився прийом заявок, який алгоритм далі?

"Зараз відбувається опрацювання заявок і до 13 липня оголосять лонглист учасників. Це десять учасників, які проходять до наступного етапу ― прослуховування. Оскільки заявки приймалися винятково онлайн, то прослуховування буде спрямовано на те, щоб почути учасників наживо, тобто їхнє виконання вже на сцені. Цей етап планується на наступний тиждень, а після прослуховувань буде обрано топ-5 фіналістів. Саме ці фіналісти отримають можливість виступити у фіналі або з власною авторською піснею, а якщо її немає, то для них буде написана пісня Суспільним. Музична продюсерка Нацвідбору-2023 Світлана Тарабарова допоможе вдосконалити наявні пісні або ж написати нові, з якими наші фіналісти зможуть позмагатися у прямому ефірі фіналу Нацвідбору за можливість представляти Україну в Ніцці на "Дитячому Євробаченні".

У Нацвідборі на "Дитячому Євробаченні" вперше з’явилась музична продюсерка. Які її повноваження?

"Ми бачимо, що на дорослому Євробаченні дуже важливою є роль музичного продюсера. Це людина, яка курує всю музичну складову Національного відбору. Адже в першу чергу ми обираємо пісню ― те, як зазвучить Україна на міжнародній арені. Саме тому цьогоріч ми вирішили спробувати залучити музичного продюсера також і на "Дитяче Євробачення". Завдання музичного продюсера тривають протягом усього періоду Нацвідбору. На поточному етапі це відбір заявок, для того щоб визначитися з лонглистом ― довгим списком із десяти учасників. Після цього Світлана Тарабарова очолить прослуховування, у цьому їй допоможе Експертна рада з трьох представників музичної сфери України. А на етапі фіналу завдання продюсера ― це і написання пісень, і допомога в удосконаленні музичних композицій, які були подані. І загалом, продюсер здійснює музичне курування фінального концерту, який відбудеться в онлайн-форматі. Зараз ми працюємо над формуванням переліку Експертної ради, до кінця тижня плануємо оголосити список експертів. Прослуховування планується на початок наступного тижня, тож до його початку стане відомо, які ж експерти допомагатимуть Світлані Тарабаровій оцінювати десятку учасників".


Світлана Тарабарова. Автор фото: Володимир Шевчук для Суспільного

Чи є різниця в алгоритмах дорослого і дитячого Євробачення?

"Різниця буде зовсім невелика, і вона відповідатиме духу міжнародного "Дитячого Євробачення". На етапі фінального концерту на "Дитячому Євробаченні" голосують як журі, так і глядачі, тут нічого не змінюється. Але глядачі голосують у два етапи. Спочатку вони можуть ознайомитися зі студійними версіями пісень і на основі відеоробіт віддати свій голос протягом двох днів до фіналу Нацвідбору. А потім, послухавши ще раз вже живе виконання в онлайн-концерті фіналу Нацвідбору, проголосувати повторно. Можливо, думка не зміниться, а можливо ― зміцниться. Ми це практикуємо вже не перший рік, щоб бути максимально наближеними до формату "Дитячого Євробачення". І наші учасники вже будуть готові до того, що в Ніцці їх чекає саме така процедура визначення переможця конкурсу".

"Результат голосування визначатиметься 50 на 50"

"50% результату Нацвідбору визначить журі, склад якого наберуть також голосуванням ― будь-який громадянин може проголосувати за того кандидата, якого вважає гідним бути членом журі Нацвідбору. А інших 50% результату вже визначать глядачі за допомогою онлайн-голосування, яке проведуть у два етапи, про що йшлося вище", ― підсумувала Оксана Скибінська.