"Генератор змастив і заправив": Харченко про те, як Україна готується долати зимові атаки на енергосистему

"Генератор змастив і заправив": Харченко про те, як Україна готується долати зимові атаки на енергосистему

Попри те, що на вулиці початок літа, в пікові години навантаження в Україні є дефіцит електрики. Про це в ефірі Українського радіо зазначив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. За його словами, після обстрілів восени минулого року та взимку цього об’єктів енергетичної інфраструктури, українська енергосистема стала слабшою, тож є ймовірність, що цього опалювального сезону українцям знову доведеться діставати свої генератори.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: DW

Енергетика готується до повторення атак росіян

"Вітчизняна енергосистема зараз, безумовно, в складному становищі, величезна робота ведеться для того, щоб підготуватися до зими. Але одночасно дуже важливі сегменти нашої енергетичної системи - мережі, перш за все високовольтні, якими керує Укренерго, та велика кількість обладнання — були знищені протягом зими, коли тривали атаки московських терористів. Це обладнання поки що в повному обсязі відновити не вдалося: воно їде зі всього світу і прибуде в Україну, але скоріш за все основна частина високовольтних трансформаторів приїде десь в жовтні-листопаді, а може навіть наступної зими, бо їх довго як виробляти, так і везти. Разом з тим, робота ведеться максимально активна, все відновлюється, незважаючи на нестачу обладнання, а також працюють вітчизняні виробники. Тож я переконаний, що все буде зроблено, але це не гарантує, що якщо відновляться атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури (а вони майже напевно відновляться), то нічого не станеться. І зараз, і взимку можливі аварії, адже система не така надійна, якою вона була до початку війни, до початку цих атак", — розповів Олександр Харченко.

Зараз, як продовжив експерт, в Україні достатньо людей, які вміють і можуть працювати, і питання скоріше в обладнанні: "Саме в енергосистемі в нас є дуже кваліфіковані люди і вони працюють. Себто зараз питання не в тому, що нам не вистачає людей, а в тому, що нам не вистачає обладнання". 

"Щодо забезпечення працівників, то ми говоримо про два рівні енергосистеми: перший — це державна компанія Укренерго, де ситуація контрольована, там люди мають нормальні умови праці і все необхідне для того, щоб працювати. Але також є й обленерго, які здебільшого знаходяться в приватній власності. Тут в різних компаніях ситуація дуже різна, багато залежить від того, як себе поводить власник", — додав Харченко. 

Чи будуть відключення світла восени та взимку?

"Без втрат ми, на жаль, не зможемо ліквідовувати наслідки атак. Немає чарівників, які можуть з повітря дістати необхідне обладнання чи ресурси. Інша справа — ми добре знаємо, як готуватися і готуємось. Енергетика готується до повторення атак росіян й тут дуже багато аспектів - від взаємодії з військовими до кращого захисту, знань, як діяти під час атак. Проте не слід забувати, що зараз надійність системи нижча, ніж це було минулого року", — пояснив експерт. 

Олександр Харченко додав, що наразі в українській енергосистемі можливий профіцит, особливо в денний час, коли працюють сонячні електростанції: "Але проблема в тому, що зараз є стабільний дефіцит в години, коли є пік споживання. І ми чи не щодня отримуємо так звану аварійну допомогу з європейських країн і вона стає все більше і більше. Тому, на жаль, в пікові години в нас об’єктивно є дефіцит і цей дефіцит збільшується з наближенням серпня, який зазвичай є піком споживання влітку. Й чимдалі, тим складніше цей дефіцит буде компенсувати". 

"Я дуже сподіваюся, що цієї осені та зими генератори нам вже не будуть потрібні, й дуже хотів би вірити, що ми зможемо пройти зимовий сезон без суттєвих відключень. Проте наша розвідка публічно заявляє, що росіяни готуються до чергових обстрілів, тому я свій генератор змастив і заправив", — розповів експерт.

"Маленька заплатка на великій кількості дірок"

Наостанок Харченко прокоментував й питання підвищення тарифів на електроенергію для бізнесу, зазначивши, що по суті все підвищення тарифів, яке зараз Уряд прийняв, спрямовано лише на одну державну компанію —  Енергоатом: "90 % грошей від підвищення будуть спрямовані саме туди. Це трохи дивне рішення, тому що саме Енергоатом від атак не страждав і за виключенням захопленої ЗАЕС станції Енергоатома не страждали. Але при цьому саме Енергоатом несе все фінансове навантаження, аби людям зменшували тариф, і саме Енергоатом є компанією, яка покриває левову частку, тому й має величезні проблеми з фінансами". 

"Підвищення тарифів — це маленька заплатка на великій кількості дірок в структурі української енергетики, яка для мене дивно виглядає і я не очікую від неї великих позитивів", — констатував Олександр Харченко.