Володимир Пасяка (Faine Misto): "Чим ближче до фестивалю, тим більше віри в те, що він відбудеться"

Володимир Пасяка (Faine Misto): "Чим ближче до фестивалю, тим більше віри в те, що він відбудеться"

Нещодавно український музичний фестиваль Faine Misto відсвяткував своє перше десятиріччя. Мандруючи локаціями, збираючи чудових артистів й тисячі відвідувачів, захід не відступається – й прагне навіть під час повномасштабної війни дарувати своїм прихильникам незабутню атмосферу "країни в країні". 

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь організатор та співзасновник фестивалю Faine Misto Володимир Пасяка розповів ведучій Ксенії Івась про нюанси формату цьогорічного заходу, його благодійну складову та дотримання безпеки.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: facebook Катерина Євтушенко

Щоб робити такі масштабні заходи, перш за все, варто думати про безпеку файних людей — наших відвідувачів.

Фестиваль Faine Misto цього року відбуватиметься з 28 по 30 липня у Львові, а не в Тернополі. Чому ви вирішили перенести подію з рідного міста?

Перш за все хочеться сказати, що Faine Misto там, де файні люди, а файні люди там, де Faine Misto. Тому я б не прив'язувався до Тернополя. Насправді фестиваль відбувся безпосередньо на території міста лише один раз – вперше, на острівку "Чайка" біля Тернопільського міського пологового будинку, а далі ми переїхали на аеропорт, це вже взагалі територія села Смиківці, потім був іподром. Зараз ще далі рушили від Тернополя, добрались до Львова. Це зумовлено міркуваннями безпеки. Ми живемо під час війни, воєнного стану.  І щоб робити такі масштабні заходи, перш за все, варто думати про безпеку файних людей — наших відвідувачів. У Львові територія !FESTrepublic — локація, яка дає можливість убезпечити їх у разі повітряної тривоги. 

В якому форматі відбуватиметься фестиваль Faine Misto 2023? 

Формат буде змішаний. Якщо ми до 2022 року відбувались тільки у форматі виступів просто неба, то торік провели такий собі рейд бомбосховищами, укриттями, у яких зробили три міні фестивалі у Львові, Вінниці й Тернополі. Я навіть не певен, що їх можна так називати. Мабуть, формат фестивалю зберігся у проведенні заходу протягом кількох днів і у великій кількості артистів. А 2023-го на території !FESTrepublic ми хочемо дати можливість нашим людям отримати враження від фестивалю, але у зменшеному форматі. Буде дуже багато активностей, локацій, інтерактивів соціального спрямування і, звісно, багато сцен – цілих п'ять. На них виступлять понад 70 артистів.

Це будуть лише українські артисти? 

Буде один артист з Люксембурга, але планувалось більше. Ми дуже активно спілкувались з іноземними агенціями щодо того, щоб їхні артисти, які з нами довгий час працювали, все-таки приїхали, але, на жаль, складається враження, що побоюються іноземні музиканти їхати в Україну. Не будемо їх за це засуджувати. Є таке відчуття, що багатьом з них і хочеться, і колеться. Просто у нас щодня відбувається щось погане, ми до цього акліматизувалися, можна так сказати, наші поведінкові рефлекси дають змогу асимілюватися. Людині ж, яка перебуває поза цим всім, потрібен час, щоб пристосуватися. 

Цього року Faine Misto є благодійним фестивалем. У соцмережах його навіть жартома називають "благодатним". Ви збираєте гроші для полку "Азов". Як визначаєте потреби, які треба профінансувати? 

Ми з "Азовом" почали працювати від, здається, 10 березня 2022-го, коли весь особовий склад полку перебував у Маріуполі. З ними був зв'язок і ми, фактично, стали офіційним гаманцем полку на той час. Безпосередньо з їхнім логістичним штабом спілкувались про те, що потрібно бійцям. Коли полк був на "Азовсталі", формувався суміжний підрозділ, який мав займатись деокупацією, він у Запоріжжі дислокувався тоді. Ми з ними спілкувались. Були прямі вказівки від командирів щодо потреб. Нині ми рік працюємо разом, якась схема взаємодії вже налагодилась. Ми зараз більше займаємось логістичними, гуманітарними потребами — паливом, ремонтом автомобілів, доставлянням товарі тощо. Самі бійці мають підтримку, тому допомоги в поспіх, як це було рік тому, вже не потребують. Але це був цікавий час. Якось ми шукали турнікети, надійшов запит на двісті штук. І ми такі сидимо і думаємо: "А нащо їм турнікети? Вони що, пропускну систему будуть робити…" Так, ми переплутали, бо на початку березня минулого року ще не знались на турнікетах, прицілах, теплових камерах, коптерах. 

Якими будуть заходи безпеки й хто їх забезпечуватиме? 

Найбільша та найтісніша у нас співпраця з !FESTrepublic. Ми нещодавно були на фестивалі, який відбувався на їхній території, щоб подивитись, як на заході поводить себе локація. Мені все сподобалось. В цей час не було повітряних тривог, але ми побачили, як охорона металошукачами оглядає людей на вході, перевіряє рюкзаки. Перед початком концерту теж проводився рейд по всіх закутках, щоб переконатись, що нема якихось вибухонебезпечних предметів. Охорона буде !FESTrepublic здебільшого. Звісно, працюватиме й наша внутрішня охорона, яка від 2019 року у нас не змінюється. До речі, начальник нашої служби безпеки саме і є азовцем, щоб нікого не дивувало, чому ми вже понад рок з полком співпрацюємо. Нещодавно він повернувся з полону. Тож буде все професійно, якісно в цьому плані. За безпеку можна не переживати. 

Фото: facebook Вероніка Гусєва

Faine Misto само по собі — це держава в державі.

На випадок оголошення повітряної тривоги, коли люди спустяться в укриття, чи готуєте якусь спеціальну програму для сховищ? 

Ні, для укриттів ми не готуємо спеціальну програму, бо не хочемо їх захаращувати, щоб якомога більше людей за потреби там помістилось. Укриття мають залишатись укриттями. Одна зі сцен планується в укритті, але там більше нічого не буде, крім самої сцени. 

Faine Misto — фестиваль, на якому сформувались свої традиції. Які з них залишаться? Чи будуть паспорти, чи побачать фестивальники пастора? 

Наш пастор від початку повномасштабного вторгнення записався до лав територіальної оборони й зараз проходить військову службу. Якщо не помиляюсь, він кулеметник. Але так — ми вже домовились із пастором та його командуванням, тому він завітає на всі дні фестивалю. Буде причащати, посвячувати файних людей, одружувати й розказувати правду життя, звісно. Так само і паспорти. Faine Misto само по собі — це держава в державі. Тому як тут без паспортів. У відвідувачів буде можливість поставити у цьому документі відмітку, що вони були на фестивалі 2023 року. 

Faine Misto допомагає полку "Азов", а якої допомоги потребує сам фестиваль? 

Якщо говорити зараз про складнощі, з якими ми зіткнулись, то ситуація із цьогорічним фестивалем нагадувала ту, що свого часу склалась під час проведення заходу за пандемії коронавірусу. Тоді багато хто до останнього моменту не вірив, що можливо зробити фестиваль. Так само десь і зараз. Не має якоїсь стовідсоткової віри в те, що він відбудеться. Але з кожним днем, чим більше ми працюємо, чим більше оголошуємо артистів, розказуємо про локації, віра людей зміцнюється. І коли починаються якісь докори від файних людей, мовляв, комусь чогось не вистачає, це означає, що вони вже повірили у фестиваль. Тому зараз, коли отримуємо критику, тішимось, бо критика — це прекрасно. Завдяки їй можна аналізувати, чи довіряють тобі люди. Чим ближче до фестивалю, тим більше віри в те, що він відбудеться, що пройде круто, атмосферно і люди хоч на трішечки повернуться до мирного життя. Але потім ейфорія мине і ми всі станемо до наших справ, щоби допомагати бійцям чи самим ставати ними, щоб звільняти нашу землю. 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.