Україна єдина в Європі держава, яка не має свого зброярського закону — експерт

Україна єдина в Європі держава, яка не має свого зброярського закону — експерт

З 23 червня в Україні запрацює Єдиний реєстр зброї. Як сподіваються у МВС, він допоможе автоматизувати облік зброї та зробити отримання дозволів зручним і доступним для пересічних людей. Єдиний реєстр зброї передбачатиме створення Електронних кабінетів. Відтепер українці зможуть отримати послугу, не виходячи з дому, подаючи документи через "Єдине вікно громадянина" або у магазині з продажу зброї. Тут можна згадати хороший приклад використання системи "Дія", коментує Українському Радіо появу реєстру експерт з кримінального права Григорій Усатий. "МВС намагається спрямувати свої зусилля приблизно по такому шляху". Водночас Григорій Усатий наголосив: Україна — єдина в Європі держава, яка не має свого зброярського закону. Фахівець пояснив: яку зброю нині дозволено придбати громадянам.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Віктор Шевченко, АрміяInform

Мета реєстрації вогнепальної зброї

Щодо мети реєстрації вогнепальної зброї, то мова йде не тільки про доступність до реєстру громадян України і перетворення сервісів на простіші, надійніші та зручніші, каже експерт з кримінального права. Основна мета — ефективне запобігання і розслідування злочинів, які вчиняються зі зброї. Цього можна досягти лише за допомогою єдиної системи, яка буде однаковою для всіх міністерств і відомств. І яка оновлює інформацію в реальному часі, та відповідно, має комплексне меню подання запитів, зазначає Григорій Усатий. "Щодо функціонування єдиного реєстру зброї МВС, то йдеться про ефективний контроль всього циклу використання зброї — тобто зробити процеси ліцензування надання дозволів, придбання, володіння, перевірку, знешкодження та інші процеси, які стосуються зброї, прозорими. Передбачається й автоматизація процесів такого інформаційного забезпечення у сфері обігу зброї. Тобто, щоб Нацполіція могла фіксувати факти викрадення та втрати зброї, що унеможливлює корупційну складову в цій сфері.  Тому що мінімізує доступ чиновника, наприклад, із дозвільної системи до громадянина, і громадянин із ним безпосередньо не стикається. Тобто коли ми говоримо про зручні сервіси, то тут можна згадати хороший приклад, коли у нас зарекомендував себе лише з позитивного боку варіант із використанням системи "Дія". Тож МВС намагається спрямувати свої зусилля приблизно по такому шляху", — пояснює експерт.

Графіка МВС

"Сім кроків, а не один клік"

Дехто зазначає, що дозвіл на зброю можна отримати "в один клік". Однак це більше фігура мови, ніж реалія, тому що навіть з того алгоритму, який пропонує МВС, то у нас сім кроків, і ці сім кроків точно не в один клік, додає Григорій Усатий.

"Україна — єдина в Європі держава, яка не має свого зброярського закону"

Створення реєстру зброї є відчайдушною спробою МВС якось впорядкувати те, що точно підлягає впорядкуванню. Тому що поки що наші законодавці пасуть задніх, вважає Григорій Усатий. Експерт наголошує, що Україна — єдина в Європі держава, яка досі не має свого зброярського закону. "Законопроєкт № 5708 від 25 червня 2021 року "Про право на цивільну вогнепальну зброю" так і залишився законопроєктом, тому що буквально за день до повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, а саме 23 лютого 2022 року, його ухвалили за основу зі скороченням строку підготовки. Але другий рік це триває, а закону в нас так і немає", — каже він. Тому, за словами фахівця, "МВС розуміє, що тягнути час далі нікуди. Їм треба далі рухатися і впорядковувати обіг зброї. Тому вони роблять крок, який залежить від них. Втім, експерт наголошує, що ці процеси незалежні один від одного. Адже МВС у нас представляє виконавчу гілку влади в державі, а законодавець — законодавчу. Тож нам дуже потрібен зброярський закон, але ж питання — в якому вигляді".


Григорій Усатий. Фото: pdpu.edu.ua

"Вільне носіння зброї на вулиці заборонено"

На сьогодні ми не можемо говорити про те, що дозвіл короткоствольної вогнепальної зброї допустимий, зауважує експерт. Тому всі повинні знати, що в Україні на сьогодні вільне носіння на вулиці зброї заборонено. Зокрема, заборонена короткоствольна вогнепальна зброя (пістолети та револьвери), трофейна зброя, перероблена зброя, вибухові речовини та гранати. Зброя, яка підлаштована під постріли чергами, теж перебуває поза законом. У нас теж немає придбання зброї з метою самозахисту, констатує фахівець. "Відтак наказ МВС, який існує ще з 90-х, дозволяє лише придбання і обіг зброї відповідного призначення, зокрема йдеться про мисливську зброю", — додає Григорій Усатий.

Яку зброю наразі можуть придбати українці?

"Якщо ми говоримо в контексті єдиного реєстру зброї, то громадянам дозволеною для придбання є мисливська нарізна і гладкоствольна зброя, пневматична зброя калібру понад 4,5 міліметри та швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду, пристрої для відстрілу патронів із гумовими кулями — травматична зброя, спеціальні засоби, заряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії — газові пістолети. Тобто це ті засоби, які виготовлені суб'єктами господарської діяльності та мають ліцензію на відповідний вид діяльності. Відтак придбання, зберігання та застосування цієї зброї дозволено за певних умов. Все інше — поки що зась. Можливо, МВС і пішло б і далі, але за умови, що буде зброярський закон. Наразі про це, я думаю, зарано говорити", — резюмує Григорій Усатий.