Заяви Молотова і Лаврова — одне й те саме. Російсько-українська та радянсько-фінська війна

Заяви Молотова і Лаврова — одне й те саме. Російсько-українська та радянсько-фінська війна

Російські агресори, як і радянські, нічому не вчаться, констатує фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз. Те, що говорив під час радянсько-фінської війни головний "дипломат" СРСР Молотов, і те, що говорить зараз головний "дипломат" РФ Лавров, — фактично одне й те саме. Наприклад, "ми не бомбардуємо" — весь світ бачить докази, що бомбардують. Тобто де-факто російська пропаганда йде по слідах радянської, нічому не вчиться, на наше щастя, а ми, навпаки, маємо ці кейси вивчати, щоб розуміти наслідки. Зі свого боку, психологиня Лідія Смола нагадала слова верховного головнокомандувача армії Фінляндії Карла Густава Маннергейма: міць ліній оборони проти радянських агресорів була не інженерним продуктом, а результатом психологічної стійкості й мужності солдатів.  

0:00 0:00
10
1x

Радянський диктатор Йосип Сталін (ліворуч) і народний комісар закордонних справ СРСР В'ячеслав Молотов (у центрі). Фото: Franklin D. Roosevelt Library (NLFDR), 4079 Albany Post Road, Hyde Park, NY, 12538-1999

У квітні цього року Фінляндія стала 31 країною Північноатлантичного Альянсу після 100 років підкресленого нейтралітету. А ще зовсім недавно чимало політиків радили Україні обрати саме цей шлях нейтралітету. Фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз нагадала, що Фінляндія свого часу пережила війну з СРСР: "Дуже багато паралелей проводили на початку повномасштабного вторгнення, тому що ситуація, яка була напередодні зимової війни у Фінляндії, дуже подібна до нашої. Велися переговори між Радянським Союзом і Фінляндією, і навіть фільми знімали в Радянському Союзі, які показували фінів-ворогів, нагнітали ситуацію. І дуже багато матеріалів з'явилося про нібито провокації з боку фінів. Тобто якщо порівнювати інформаційне поле, то те, що було перед зимовою війною з Фінляндією, і те, що в нас було перед повномасштабним вторгненням, а також усі діалоги стосовно переговорів, нейтралітету, то всі ці кейси фактично ідентичні. І деякі факти теж можна порівняти. Наприклад, як Радянський Союз бомбував мирне населення у Фінляндії, а Молотов говорив, що  ''ми нікого не бомбардуємо, це ми хліб скидаємо людям, щоб вони — голодні робітники — мали що їсти''. Таких паралелей дуже багато". Ведучий Вадим Карп'як продовжив перелік історичних паралелей: "Фіни тоді називали радянські бомби, іронізуючи, ''хлібними кошиками'',  а свої пляшки з запальною сумішшю — ''коктейлями  Молотова''. Зараз справді часто порівнюють героїзм українських захисників з фінськими, коли величезна армія  нападає — і значно менша армія успішно відбивається. Тут найочевидніша аналогія".

Психологиня Лідія Смола висловлює свою думку щодо спорідненості досвідів двох народів: "Приклад Фінляндії  може дуже надихати українців: з огляду на тривале сподівання перемоги,  радянсько-фінська війна засвідчує, що ця перемога буде. Може, це станеться не завтра, але станеться. З погляду соціальної психології, перед війною, як і Росія зараз, Радянський Союз чинив колосальний психологічний тиск на фінів, залякував, і фінська влада також намагалася певним способом домовитися.  Я би також сказала, що фіни використали гумор як психологічну зброю, вони сміялися в обличчя  великому, сильному, страшному ворогові й консолідувалися, мабуть, так, як ми. Згадаймо лютий-березень 2022, коли почався повномасштабний наступ Росії, і як українці брали зброю, те саме робили і фіни. І  ще один психологічний момент — коли фінська армія відступала, то селяни спалювали свої будинки, спалювали збіжжя для того, щоби нічого не залишилося ворогові. Як росіяни за три дні планували захопити Київ, так і радянська армія планувала за три тижні до дня народження Сталіна на 21 грудня закінчити війну з фінами. Радянська влада настільки не розуміла фінів, що навіть не підготувала військовий зимовий одяг, і червоноармійці були обморожені. Тут дозволю собі ще одну цитату Маннергейма, який казав, що міць ліній оборони була не інженерним продуктом, а результатом психологічної стійкості й мужності солдатів.  І тут ще одна чітка паралель. Фіни кожного, хто загинув, ховали з почестями, ставили прапори. А про загиблих радянських солдатів родичам не повідомляли".

Відображення радянсько-фінської війни в російській історії підпорядковане завданням пропаганди, переконана фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз: "Вони просто вихоплюють певні моменти і їх підсилюють, наприклад, як із лінією Маннергейма. Вони героїзували її, зняли фільм, показали, чому її не здолали. Так вони намагаються, з одного боку, пояснювати свої невдачі, з іншого боку, вибудовувати певні міфи. Так само і в документалістиці про російсько-українську війну, де вони ставлять такі самі акценти. Відбувається не замовчування, а переставляння акцентів, вони намагаються переписати історію. І це їхня традиція. Але що цікаво — вони ж нічому не вчаться. Те, що говорив Молотов, і те, що говорить зараз Лавров, — це фактично одне й те саме. Тобто "ми не бомбардуємо" — весь світ бачить докази, що бомбардують, а вони навіть не можуть сфальсифікувати докази, щоб довести свою думку. Тобто де-факто російська пропаганда йде по слідах радянської, нічому не вчиться, на наше щастя, а ми, навпаки, маємо ці кейси вивчати, щоб розуміти, до чого це призводить".

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту Радіо Культура "ППО. Протипанічна оборона". Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".


Останні новини
Ніхто не очікував, що такого ляпаса імперській політиці дасть якийсь український кінорежисер —  Брюховецька
Ніхто не очікував, що такого ляпаса імперській політиці дасть якийсь український кінорежисер — Брюховецька
Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ
Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ
На "єВідновлення" держава використала понад 10 млрд гривень – Шуляк
На "єВідновлення" держава використала понад 10 млрд гривень – Шуляк
Шуляк: до війська може мобілізуватися понад 20 тисяч засуджених
Шуляк: до війська може мобілізуватися понад 20 тисяч засуджених
Любов і закрутки: Vitaliia видала пісню до Дня Матері
Любов і закрутки: Vitaliia видала пісню до Дня Матері
Новини по темі
"Росія не зможе перемогти націю, якщо вся нація буде проти" — голова УІНП Дробович
Україна гідно відбиває російські повітряні атаки і чекає на F-16 — Євлаш
Росіяни лютують, бо не можуть перемогти Україну — Тимочко про ракетний удар окупантів
Залишилися "лічені метри", щоб врізатися в діючу колію – Андрющенко про залізницю до окупованого Маріуполя
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні