Зеленський — Папі Римському: "не може бути рівності між жертвою та агресором"

Зеленський — Папі Римському: "не може бути рівності між жертвою та агресором"

"Не може бути рівності між жертвою та агресором", — наголосив сьогодні 13 травня Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з Папою Римським Франциском. Зеленський попросив засудити російські злочини в Україні. За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну заяви Папи Римського неодноразово викликали широкий резонанс. Зокрема, 9 листопада минулого року під час щотижневої аудієнції у Ватикані понтифік стверджував, що війну в України не можна вирішити "за допомогою інфантильної логіки зброї" і закликав до діалогу.

0:00 0:00
10
1x

Володимир Зеленський і Папа Римський Франциск. Ватикан, 13 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Зеленський попросив Папу Римського засудити російські злочини в Україні

Президент України і понтифік провели сьогодні 13 травня у Ватикані 40-хвилинну розмову. Папа Римський подарував Володимирові Зеленському невелику скульптуру у вигляді символу миру – оливкової гілки. Зі свого боку, український лідер подарував понтифіку ікону Мадонни, написану на залишках бронежилета.

Володимир Зеленський і Папа Римський Франциск. Ватикан, 13 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Пресслужба Святого Престолу повідомила, що понтифік і Зеленський обговорили гуманітарну та політичну ситуацію в Україні, спричинену війною. За твердженням пресслужби, Франциск "запевнив у своїй постійній молитві, свідченням якої є його численні публічні заклики та безперервне звернення до Господа за мир, починаючи з лютого минулого року". Понтифік відзначив потребу в "жестах людяності" щодо "найбільш вразливих людей, невинних жертв конфлікту". 

Володимир Зеленський висловив вдячність Папі Римському за його особисту увагу до трагедії мільйонів українців. Про це Президент України повідомив у своєму телеграмі. Зеленський наголосив на десятках тисяч депортованих українських дітей і необхідності докладання всіх сил задля повернення їх додому. Також Зеленський попросив Папу Римського засудити російські злочини в Україні. "Бо не може бути рівності між жертвою та агресором", – зауважив Президент України. Він розповів про українську формулу миру як єдиний дієвий алгоритм досягнення справедливого миру. Зеленський запропонував понтифіку приєднатися до її реалізації.

Папа Римський: "Чому я не називаю Путіна?"

За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну заяви Папи Римського неодноразово викликали широкий резонанс. Зокрема, 24 серпня минулого року Франциск заявив, що дочка кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарія, яку підірвали у Підмосков'ї, є "невинною жертвою війни". Йдеться про того самого Дугіна, який ще 2014 року закликав "вбивати, вбивати та вбивати" українців. 30 серпня Ватикан зазначив, що слова Папи слід трактувати, як голос цінностей, а не політичну позицію.

9 листопада минулого року під час щотижневої аудієнції у Ватикані заявив, що війну в України не можна вирішити "за допомогою інфантильної логіки зброї" і закликав до діалогу. Слова понтифіка цитує "Agenzia Nova". "Я маю на увазі шалену війну, жертвою якої стала змучена Україна, і багато інших конфліктів, які ніколи не вирішаться інфантильною логікою зброї, а лише м'якою силою діалогу", — заявив Франциск. Тоді ж понтифік заявляв: "мене вражає жорстокість, яка не властива російському народу, можливо, оскільки російський народ — великий народ. Це жорстокість найманців, солдатів, які йдуть на війну за пригодами... Я волію думати про це саме так, тому що дуже поважаю російський народ, російський гуманізм. Згадайте Достоєвського, котрий донині надихає нас, християн, мислити по-християнськи". Водночас понтифік наголосив що дуже любить і український, і російський народи. "Коли мені було одинадцять років, поряд жив священник, відправляв службу українською мовою і не мав вівтарників. Він навчив мене прислужувати за Месою українською мовою. Українські пісні я знаю, бо вивчив їх у дитинстві. Саме тому я дуже прив'язаний до української літургії. Я опинився між двох народів, які люблю. І не тільки я. Святий Престол мав багато конфіденційних зустрічей, багато хороших результатів", — сказав Папа Франциск. Посол України у Ватикані Андрій Юраш заявив, що достатньо просто відвідати зараз Україну, щоб побачити наслідки російського "гуманізму".

Папа Римський Франциск. Фото: AP

28 листопада минулого року видання Vatican News навело відповідь понтифіка на запитання журналіста єзуїтського журналу "Америка" Джерарда О’Коннелла. Журналіст зазначив, що для багатьох людей у Сполучених Штатах виглядає так, немов Папа не хоче прямо критикувати Росію за її агресію проти України, натомість говорячи загальні речі про необхідність припинення війни. Папа Римський відповів О’Коннеллу таким чином: "Коли я говорю про Україну, то говорю про народ-мученик, мученицький народ. Якщо існує мученицький народ, то є той, хто його мучить. Коли я говорю про Україну, я говорю про жорстокість, тому що маю багато інформації про жорстокість військ, які вторгаються. Загалом, найжорстокішими є, мабуть, ті, хто з Росії, але не належить до російської традиції, наприклад, чеченці, буряти і так далі. Безумовно, той, хто нападає, — це російська держава. Це цілком зрозуміло. Іноді я намагаюся не конкретизувати, щоб не образити, а радше засудити в загальному, хоча добре відомо, кого я засуджую. Не обов’язково вказувати ім'я та прізвище. … Я ніколи не давав нагоди думати, що я прикриваю агресію. Тут, у цьому залі, я три чи чотири рази приймав делегацію з України, від уряду. І ми працюємо разом. Чому я не називаю Путіна? Тому що це не потрібно; це вже відомо. Однак іноді люди чіпляються за деталь. Всі знають мою позицію, з Путіним чи без Путіна, не називаючи його імені. … Хочу зазначити, що цими днями припадає річниця Голодомору, геноциду, який Сталін вчинив проти українців (у 1932-33 роках). Я вважаю доречним згадати про це як про історичний попередник (нинішньої) війни".