Ракети для росіян подорожчали, їх випуск уповільнився — Коваленко

Ракети для росіян подорожчали, їх випуск уповільнився — Коваленко

Загроза чергового російського ракетного обстрілу території України на 2 або 9 травня є досить великою. Це зазначив в ефірі Українського Радіо координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. Але хоча росіяни здатні досі виробляти ракети, вони для РФ подорожчали, їх випуск  уповільнився. Спроби агресора завдати масованого ракетного удару нівелюються все більше і більше, констатує військовий експерт. Раніше було 60, 70, 80 ракет в одному ударі, а 23 ракети, як під час обстрілу 28 квітня, — це обмежений боєкомплект.

 

0:00 0:00
10
1x

Російська крилата ракета Х-101, збита ППО України 26 січня 2023 року на Вінниччині. Фото: ФБ-сторінка Командування Повітряних Сил ЗСУ

"Загроза досить велика"

Останнього разу (28 квітня — ред.), коли росіяни вчинили ракетний обстріл території України, було застосовано 23 крилаті ракети авіаційного базування, зазначає військовий експерт. Це переважно були саме модифікації Х-101 та Х-555. Вони між собою схожі носієм. Це використання саме авіаційного комплексу стратегічного літака-бомбардувальника, ракетоносця Ту-95МС. Але це був більш уніфікований комплект ракет Х-101, і виникає питання, чому не було застосовано іншого? Бо ми знаємо, що в них є наявності Х-59 та Х-22, а також є можливість використовувати крилаті ракети морського базування "Калібр". Тож з урахуванням того, що в них залишається виробництво цих ракет, росіяни можуть їх використовувати. Тому така загроза досить велика, і її не треба якось применшувати", — попереджає Олександр Коваленко.

"Ракети для росіян подорожчали, їх виробництво уповільнилося"

У росіян нині відсутній повністю замкнутий цикл виробництва ракет, зауважує експерт. Виробництво залежить від комплектувальних, які зараз отримують контрабандою, каже Коваленко. "Контрабанда — це не настільки надійний постачальник, як імпорт, наприклад, мікросхем або мікрочипів. Відтак вони можуть виробляти ракети, але набагато повільніше. І це зовсім змінює ціну ракет. Вона зростає, бо контрабанда такого призначення завжди дорожча. Постачальник розуміє, що покупцю вкрай необхідні ці комплектувальні, тому продавець збільшує вартість. Отже, ракети для агресора подорожчали й виробляти  їх можуть значно повільніше. Іноді це взагалі виробництво в анабіозі, коли нема постачання відповідних елементів", — пояснює військовий оглядач.

За словами Коваленка, росіяни не можуть виробляти ракети у великій кількості, серійно, масштабно, тому обирають або окремі дати, або певні об'єкти для своїх атак. "Але найголовніше те, що українська Протиповітряна оборона з кожним днем стає все ефективнішою, і всі ці спроби завдати масованого ракетного удару нівелюються все більше та більше. Отже, в якийсь момент вони повинні зрозуміти, що це не несе жодного ефекту для них, як це було торік, коли вони намагалися вивезти з ладу нашу енергетичну систему. Їм, фактично, це не вдалося", — додає експерт.


Олександр Коваленко, ФБ-сторінка 

"РФ не вистачає ракетоносіїв"

"100% гарантії, що будуть знищені всі 100% ракет, майже не буває. Прорив завжди відбувається, особливо якщо ми кажемо про концентрацію великої кількості ракет по якомусь одному напрямку. Наприклад, у Києві (28 квітня — ред.) вдалося знищити всі 11 ракет, які було спрямовано саме на столицю. З іншого напрямку все ж таки вдалося прорвати протиповітряну оборону іншими ракетами", — каже експерт. Втім, на думку Коваленка, зараз важко назвати ракетні пуски росіян масованим ракетним ударом. "Раніше було 60, 70, 80 ракет, і це є масований удар. 23 ракети — це обмежений боєкомплект. Вони могли використати обмежений боєкомплект, щоб спробувати прорвати нашу протиповітряну оборону на окремих ділянках малими ресурсами. Тобто вони намагалися, мабуть, адаптуватися до складних умов, в яких зараз перебувають із виробництвом ракет, і оптимізувати їх використання. Або це пов'язано з тим, що вони мають проблеми з носіями, зокрема Ту-95МС. Бо, наприклад, коли був останній ракетний обстріл території України, в повітря вони підняли 10 літаків Ту-95МС. При цьому, поки що це попередні висновки, але кажуть, що застосували 5 літаків для пусків. Але найцікавіше те, що, за характеристиками, навантаження на такий літак — 8 ракет Х-101", — зазначає він. Навіщо було підіймати у повітря таку армаду, якщо вони зробили пуски 23 ракет? Для цього достатньо було трьох літаків. Відповідаючи на це питання, Коваленко пояснює, що ці літаки — це ще радянські борти, які Росія зараз не може виробляти. І у них вже відпрацьований ресурс. "Вони постійно в обслуговуванні, в ремонті, але їх ресурс відпрацьований. Їх основні агрегати, силові елементи, навіть планер, постійно відчувають навантаження, яке вже не сумісне з їх повноцінним використанням. І тому їх не навантажують великою кількістю ракет. На них розміщують 2-4 ракети, а не 8, щоб не перевантажувати літак, який відпрацював свій ресурс десятки років. Відтак у росіян є проблема з кількістю не тільки ракет, але й з кількістю носіїв. І вони також намагаються якось адаптуватися до цих умов", — резюмує координатор групи "Інформаційний спротив".

Останні новини
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Ракетний обстріл Дніпропетровської області: серед загиблих – діти
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Російський ракетний обстріл Чернігова: десятки загиблих і поранених
Потрібна ешелонована система ППО малого, середнього та великого радіусу дії ― Євлаш