Кількох днів розгляду може вистачити, але… Голова ВАКС про справи щодо недостовірного декларування

Кількох днів розгляду може вистачити, але… Голова ВАКС про справи щодо недостовірного декларування

"Якщо особа стверджує, що вона перебуває у лікарні або у відрядженні й надає підтвердження, то ми не можемо визнавати причину неприбуття неповажною". Таким чином голова Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко прокоментувала в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо закриття кримінальних проваджень за деякими звинуваченнями нардепів у недостовірному декларуванні.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Фото: УНІАН

7 квітня нинішнього року Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження НАБУ за звинуваченням народного депутата від фракції "Батьківщина" Михайла Волинця. Про це повідомила пресслужба суду. За її інформацією, "депутата звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Кримінальне провадження закрито на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України. Вказана справа надійшла до суду 9 грудня 2022 року, із 30 січня 2023 року обвинувачений перебував на лікуванні. Річну декларацію подано 26 березня 2021 року. Строк давності вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі, складає два роки".

Як зазначав "Центр протидії корупції", "антикорупційні органи обвинувачували Волинця у брехні в декларації на суму майже 1,8 млн грн. За даними слідства, він приховав доходи та авто цивільної дружини і користування записаним на сина позашляховиком Toyota Highlander". Як пише "Центр протидії корупції", Волинець пропустив чимало засідань, обґрунтовуючи це лікуванням за кордоном та відрядженнями. Причому він уникав участі в розгляді справи через відеоконференцію. Мовляв, процедури в лікарні постійні й він не може взяти участь. "Водночас лікування не заважало Волинцю регулярно публікувати у соцмережах по кілька дописів на день. Вилікувався нардеп тільки після того, як у справі пройшли строки давності", – зауважує "Центр протидії корупції". Зі свого боку, Михайло Волинець заявив про "завершення чергової політичної замовної кампанії". Він також стверджував, що в основі справи був журналістський матеріал із "явними ознаками замовлення", який підхопили медіа, що "працюють за іноземні гранти".

Говорячи не про цю саме конкретну справу, а загалом, Віра Михайленко пояснила закриття кримінальних проваджень за деякими звинуваченнями нардепів у недостовірному декларуванні. Вона констатувала: кількох днів для розгляду таких справ може бути достатньо. Але за умови, що звинувачена особа бере участь у судових засіданнях, а не надає підтвердження свого перебування у лікарні чи у відрядженні. При  наявності такого підтвердження ВАКС не може визнавати причину неприбуття неповажною, каже Віра Михайленко.  

"Раніше таких справ майже не було, поки Конституційний суд не визнав відповідні норми неконституційними. І за новим законодавством це перші справи. Виходить така ситуація, що орган досудового розслідування розслідував десь рік, десь півтора, а нам ці справи почали заходити лише восени минулого року. Перша справа надійшла у жовтні, причому строки притягнення закінчувались у березні. Серед 17 справ, які надійшли на розгляд ВАКС, лише 5 справ були направлені торік, тобто в березні закінчуються строки. А деякі справи ще заходили до суду навіть у березні ― одна наприкінці лютого, а дві на початку березня. Я допускаю, що декількох днів для розгляду може бути достатньо, бо це насправді не дуже великі справи, якщо добросовісно користуватися своїми процесуальними правами. А якщо особа нам говорить про те, що вона перебуває у лікарні або у відрядженні і подає підтвердження, то ми не можемо визнавати причину неприбуття неповажною", – зауважує Віра Михайленко.

 

Попередні три частини ексклюзивного інтерв’ю Українському Радіо голови Вищого антикорупційного суду України Віри Михайленко:

В 2020 році половина судів ВАКС була під дисциплінарною відповідальністю — голова ВАКС Михайленко

Голова ВАКС Віра Михайленко: Доброчесність — не лише матеріальна площина

Михайленко: переважна більшість судових засідань у резонансних справах зривається адвокатами