Під час війни необхідність свободи особливо цінна для кожного, хто святкує Песах — Духовний

Під час війни необхідність свободи особливо цінна для кожного, хто святкує Песах — Духовний

Сьогодні, 13 квітня — останній день святкування Песаха в Україні. Як зауважив в ефірі Радіо Культура головний рабин Києва і України громад прогресивного юдаїзму, духовний лідер Релігійного Об'єднання громад прогресивного юдаїзму України Олександр Духовний, "Песах — це свято, коли ми боремося за те, щоб світ став вільним". Під час війни, яку путінська Росія розпочала в Україні, життєва необхідність свободи набуває особливу цінність для кожної людини, яка святкує Песах, наголосив Олександр Духовний.

0:00 0:00
10
1x

Фото:  Олександр Духовний, ФБ-сторінка

"У нас є дуже багато воїнів Збройних Сил України"

Ті представники традиційних конфесій у РФ, хто підтримує російську військову агресію в Україні — це не наші одновірці, наголосив Олександр Духовний. "А по-друге, євреї завжди боролися за мир та свободу, не тільки держава Ізраїль вела за це боротьбу. Сьогодні народ України, серед якого є численна єврейська етнічна громада, воює за свободу нашої держави. У нас є дуже багато і воїнів Збройних Сил України, і дуже багато волонтерів, які борються за свободу. Тому це головне — свобода кожної людини", — зазначає Олександр Духовний. Він зауважує, що є дуже багато назв свята Песах. Одна з них — час нашої свободи. "Тому навіть коли ми молимося до Всевишнього, ми завжди пригадуємо слова пророка Ісаї про те, що люди не будуть більше вчитися воювати. Це якраз ті слова, які написані на будинку Організації Об'єднаних Націй. Тому це завжди в нашому народі — боротьба за мир. Але для того, щоб був мир, ми повинні відстоювати незалежність нашої держави", — каже Олександр Духовний.

"Єврейський і український народи не будуть під ярмом рабства"

"З 2014 року було дуже багато біженців, які покинули Донецьку і Луганську області. Вони переселилися в різні не окуповані тоді частини України. І переїхали вони тільки тому, що не хотіли жити на території, яка вже була не вільна. Ніхто не хоче бути рабом, а тим більше рабом віри. Тому дуже багато громад різних напрямків (а в юдаїзмі, як і в християнстві, дуже багато різних напрямків) переїхали туди, де є свобода віросповідання", — зазначає Духовний і наголошує: "Ми вільнолюбний народ. Єврейський і український народи не будуть під ярмом рабства. Тому це свято Песах, яке ми відзначаємо і яке дуже скоро будуть відзначати і православні України, — це свято, коли ми боремося за те, щоб світ став вільним. За його словами, громади і рабини з Донецька приїхали до Києва після 2014 року, після початку російської тоді ще гібридної війни і зараз ці громади теж перебувають у Києві чи на території західних областей України. "Наші громади прогресивного юдаїзму прийняли дуже багато біженців зі східних областей України. І єврейське свято Песах, одна з назв якого — час нашої свободи, — це символ становлення народу. І тому зараз, як ніколи в Україні, це свято дуже важливе для євреїв України, які разом з іншими етносами України, як народ України, борються за свободу нашої держави", — каже Олександр Духовний.

Під час війни необхідність свободи особливо цінна для кожного, хто святкує Песах

"Під час війни, яку путінська Росія розпочала в Україні, життєва необхідність свободи набуває особливу цінність для кожної людини, яка святкує Песах. Для кожного або кожної, хто захищає та боронить Україну, а також для кожної людини, яка хоче бути господарем своєї долі. І після початку повномасштабної російської агресії багато єврейських організацій, в тому числі Всесвітня Рада прогресивного юдаїзму, яку я представляю як головний рабин України та Києва, через створений Кризовий фонд допомоги Україні, надають різноманітну допомогу народу України. Я вітаю єврейські громади України та кожну людину, яка завдяки підтримці цього фонду прийшла разом з друзями святкувати Песах у Києві та Львові, у Хмельницькому та Полтаві, у Черкасах, Луцьку, Умані та в інших містах України. Я вітаю з цим святом", — резюмує Олександр Духовний.