"Правовий навігатор": Масі Найєм про антибюрократичну платформу для поранених воїнів

"Правовий навігатор": Масі Найєм про антибюрократичну платформу для поранених воїнів

"Я би не хотів, щоб люди приходили в цивільний світ у "рожевих" окулярах. Ми дали вудочку пораненим військовим, щоб вони могли самі орієнтуватися". Про це розповів Українському Радіо військовослужбовець ЗСУ, адвокат, засновник Громадської організації "Принцип" Масі Найєм. За його словами, коли створили громадську організацію, то усвідомили, що винаймати юристів для допомоги військовим – неефективно. "Тому вирішили піти зворотнім шляхом", – зауважив Масі Найєм і розповів про цей шлях докладніше.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Масі Найєм, theukrainians.org

—   Ви – військовослужбовець і зазнали тяжкого поранення. Скільки часу ви особисто витратили на оформлення інвалідності?

— Я її ще не оформив. Мій перший та останній похід у МСЕК (медико-соціальна експертна комісія – ред.) завершився тим, що я вийшов звідти в дуже негативному стані й зрозумів, що я маю відійти та звернутися туди пізніше. Встановлення інвалідності мені зараз, чесно кажучи, не на користь,  бо я продовжую служити і відчуваю, що якщо ВЛК (військово-лікарська комісія – ред.) дасть мені певний документ про те, що я обмежено-придатний, це зашкодить мені далі продовжити службу. 

Масі Найєм у студії Українського Радіо

 "Ми дали вудочку військовим"

—   Принаймні ви як юрист, адвокат точно знаєте, як оформити цей статус і можете допомогти іншим… 

—   Коли ми створили громадську організацію, усвідомили, що аби надати цю допомогу всім військовим, треба винайняти штат бодай зі ста юристів і це можливо вирішить 10% всіх проблем. Тому ми вирішили піти зворотнім шляхом – створили правовий навігатор. Якщо зайти на фейсбук-сторінку громадської організації "Принцип", там буде посилання. В навігаторі ми описали декілька етапів, на яких може перебувати військовий. Якщо зайти в кожен із цих етапів, там можна знайти відповіді на всі питання і навіть шаблони документів. Наприклад, якщо вам треба написати рапорт, треба знати, в якій формі це робити. І його шаблон можна знайти в навігаторі. Ми дали вудочку військовим, щоб вони могли самі орієнтуватися. Дуже обмежений час і поки триває війна, це треба зробити. Щойно ми переможемо, до ветеранів, до поранених нікому не буде діла. 

—   Це дуже песимістично. Я не думаю, що настільки суспільство морально деградує… 

—   Це реальність. Усі переключаться на відновлення України, а військові, тим паче поранені, вийдуть в інший пріоритет. Зараз "гарячий" час. Я не знаю, чому певні міністерства кволі в цьому питанні.

—   Ви так впевнено це кажете. Це не може, скажімо, демотивувати військових? Що про них забудуть, якщо вони зазнають поранення.

—   Я би не хотів, щоб люди приходили в цивільний світ у "рожевих" окулярах. Дуже важливо ці речі проговорювати. Чому ми маємо бути їм вдячні? Тому що людина, яка пішла воювати, усвідомлювала це чи ні, але фактично йшла на те, щоб собою захистити Україну. Саме це рішення викликає повагу. Воював він чи ні, чи був у тилу, для мене має менше значення, тому що я не можу бути на фронті ефективним, якщо в мене в тилу не працюють наші хлопці так само, як і я на "передку". 

Масі Найєм, ФБ-сторінка Правозахисного центру для військових "Принцип"

МСЕК і ВЛК

—   Це правда. Але повернімося до абревіатур – МСЕК (медико–соціальної експертиза) та ВЛК (військово–лікарська комісія). Тобто є дві комісії, які насправді визначають статус воїна після поранення і надають йому можливість лікування чи реабілітації, чи адаптації у суспільстві. Чим вони відрізняються?

—   ВЛК та рекомендації й висновки, які вона надає, є підставами, на основі яких вам можуть дати відпустку, встановити вашу придатність. На підставі цих документів командир вже ухвалює собі рішення. А МСЕК фактично встановлює інвалідність й на підставі вже цього документа людина отримує або не отримує виплати, які гарантовані державою в разі отримання цього статуту внаслідок захисту територіальної цілісності України. Якщо казати про ВЛК, то вони призначені для військових, а МСЕК мають ширші повноваження і надають свої послуги й цивільним. Те, що в МСЕКах є шалена корупція, знають всі, тому що коли вам призначають ту чи іншу групу інвалідності, у вас є ті чи інші пільги. Навіть мені на початку, коли я тільки поранився, декілька хлопців сказали: "Масі, так, ти знаєш, що там є одна лазівка. Ти можеш заплатити і отримати інвалідність другої групи або першої". Я запитав навіщо, і мені відповіли: "Так в тебе 600 тисяч гривень виплата, а так буде 800 чи мільйон". 

 —   Якщо ви кажете про корупцію та хаотичну роботу МСЕК, то чи можна, на вашу думку, підвищити динаміку та ефективність їхньої роботи загалом?

—   Так, ми саме з цього почали. Розуміємо, що вмовляти державу, просити її змінюватися – складно. Це махіна, яка працює достатньо кволо, повільно. Тому Михайло Федоров, віцепремєр, створив міжурядову групу, яка проаналізувала проблеми, знайшла рішення і цей трек уже запущений. Зараз змінюють законодавство, забезпечують можливість оцифрування певних послуг. Але найголовніше – ми це описали в "Правовому навігаторі".  Просити створити це державу – це ще 5-6 місяців, а ми зробили це швидше завдяки команді ГО "Принцип" – за 2 місяці. Адже зараз немає розуміння, чому і які послуги треба надавати ветеранам? Конкретного органу в державі, який міг би сісти і подивитися на поранених військових, немає. Який в них шлях, що з ними відбувається. Щоб був один орган, який захищає, адже вже є сотні органів, які будуть карати військових. Є, звісно, Командування медичних сил, але в мене шалено велика кількість питань до цієї конструкції. Вона неефективна, не працює.

Ідеальний варіант

—   Чи правильно я розумію, що в ідеалі мало би бути так: коли поранений боєць потрапляє в медичний заклад, там уже є його цифровізована картка. Проблема фіксується і коли він виписується і починає проходити всі ці комісії, пакет його довідок уже є також?

—   Ідеальний варіант – це коли військовий лежить у лікарні і за тиждень до того, як ви його виписуєте, нехай туди приїде ВЛК, потім МСЕК. Людина, виходячи звідти, нікуди не буде їздити, бо ВЛК та МСЕКу потрібно поговорити з лікарями та подивитись пораненого фізично.