Невеликі приватні видобувачі. Як маленькі НПЗ стають привабливою перспективою в часи війни

Невеликі приватні видобувачі. Як маленькі НПЗ стають привабливою перспективою в часи війни

"Укрнафта" після 10 років перерви вирішила відновити функцію розвідки та пошуку родовищ. Вона залучатиме компанії, які мають спецдозволи на це, а також запрошуватиме сюди внутрішніх та зовнішніх інвесторів. Мета — збільшити видобуток нафти на 6%. Також планує буріння трьох нових свердловин і бокових стовбурів ще на трьох свердловинах. Про стан нафтовидобутку та нафтопереробки в Україні та про те, чи є шанс покривати якусь частку потреб самостійно, розповів Українському Радіо колишній Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Цензор.НЕТ, Кременчуцький НПЗ

В Україні немає нафтопереробки

Олексій Оржель розповідає, що у довоєнні часи Україна видобувала до 2 мільйонів тонн нафти. На сьогодні точну цифру важко назвати. Наголошує, що нафтопереробки в нас нема, бо Кременчуцький НПЗ був під обстрілами, а Шебелинський НПЗ був зупинений ще в лютому. "Навіть на тих свердловинах, де є видобуток нафти, є питання щодо переробки та виробництва нафтопродуктів. Бо проблема якраз саме у переробці. Коли є заяви, що буде збільшено власний видобуток, це звичайно, позитив з точки зору використання українського ресурсу та обмеження чи заміщення імпорту. Але треба вирішити, де ми будемо все це переробляти, виробляти бензин і на яких підприємствах. Бо на Херсонський, Одеський та Лисичанський НПЗ були сплановані дії щодо знищення української нафтопереробки". 

Видобуток нафти дорогий

"Укрнафта" володіє багатьма нафтовими родовищами. Але не на всіх велися і тим паче зараз ведуться видобутки. Вони, каже Олексій Оржель, залежать від того, наскільки було використання на Кременчуцькому НПЗ тієї нафти, яку видобувала "Укрнафта".  Також залежить видобуток від рентабельності, бо "на кожній свердловині своя ціна. Ми можемо порівнювати з ціною у РФ, а там вона оцінюється від 12 доларів за барель. В нас це було набагато дорожче. "Укрнафта" — напів-державна компанія, контрольована іншими учасниками, групою "Приват", яка там давно". Скоріше всього, каже Олексій Оржель, це було для "Укрнафти" нерентабельним, були також певні обмеження щодо якості, логістики. 

Відправка видобутої нафти на НПЗ за кордон 

Рентабельність видобутку нафти залежить від багатьох чинників: від технології буріння, ціни на буріння, від того, які світові сервісні компанії, які можуть давати конкурентноздатну ціну, сюди будуть залучені, каже Олексій Оржель. "Це також напряму пов'язано з нафтопереробкою, бо треба нафту доставити на переробний завод і потім реалізувати цей продукт через заправні станції". Згадує колишній міністр час, коли був дефіцит у квітні-червні 2022 року, коли пошкодили Кременчуцький НПЗ, тоді там була сформована одна ціна на бензин та дизель. В умовах насиченого ринку ціна зовсім інша. "Це все впливає на рішення щодо операційної діяльності свердловин. В "Укрнафті" зараз проблеми, а тут би треба залучати інвестиції, ефективні сервісні компанії". Каже Олексій Оржель, що інвестори були б зацікавлені зайти в чистий актив. Але чи захоче держава цим займатися, щоби передати активи іншій компанії? "Може бути варіант, коли "Укрнафта" видобуває нафту далі, потім транспортує її на нафтопереробний завод в Польщу. Частково там реалізується на ринку перероблена продукція, частина ж повертається в Україну. Так ми хоча б можемо переробити ці обсяги. Дати таким чином економічний поштовх Україні". Вивозити нафту можна цистернами через залізницю, каже колишній урядовець.

"Якби на рівні нашого шельфу інвесторами були американці або китайці, то РФ було б незручно своїми воєнними кораблями там рухатися"

Будь-яка нова свердловина — це доволі ризикований бізнес, каже Олексій Оржель. Бо компанія, яка починає розробляти нові свердловини, бере на себе ризики. Може бути застарілою або помилковою геологічна інформація та її оцінка. "Шельф у Чорному морі був доволі цікавим напрямом. Там можна виробляти і нафтопродукти. Румунська сторона видобуває на шельфі нафту і досить рентабельно. Ми не могли довго забезпечити, щоби прийшов інвестор. Якби на рівні нашого шельфу були американці або китайці, як інвестори, то РФ було б незручно своїми воєнними кораблями там рухатися. Але все закінчилося тим, що шельф передали Нафтогазу, який має борги. Інвестор туди просто не зайде. Тому це досить важке фінансове рішення для зовнішнього інвестора, а в умовах війни ще важче рішення". 

Малі НПЗ треба зробити легальними

У нас є невеликі приватні видобувачі: на Заході України розповсюджений видобуток і газу, і нафти, каже Олексій Оржель. Вони якраз і можуть залучати інвесторів. Але все знову таки впирається у нафтопереробку. "Є маленькі НПЗ. Вони то легальні, то напів-легальні. Але вони в моменти дефіциту давали певні обсяги. Таке розподілене мале виробництво може мати свою перспективу, можуть заходити і наші інвестори і використовувати існуючі дозволи. Це створить ринок менш масштабних гравців, але він буде розосереджений. Бити по ньому ракетою немає логіки. І це має шанси перспективи. Треба їх виводити в легальну зону, як свого часу в 2019 році ми працювали з бурштином. Ті хто бачив перспективу, отримав дозвіл. Більш ефективні поглинали менш ефективні. З'являється певна цивілізація на ринку. І тут так само має бути". 

Наші фахівці працювали в РФ. Це обмежений ринок у світі

Якщо вже сьогодні мати інвестора, фахівців, тоді потрібен буде рік-два, щоб запускати свердловину, каже Олексій Оржель. "Це обмежений ринок навіть у світі. Наші фахівці здебільшого працювали у Росії, там інший темп видобутку і нафти, і газу".