Помічники ветерана діятимуть у чотирьох областях України — Юлія Лапутіна

Помічники ветерана діятимуть у чотирьох областях України — Юлія Лапутіна

В Україні діятимуть помічники ветерана. Про це розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна. Очолюване нею міністерство розробило пілотний проєкт створення в Україні системи таких помічників. Саме вони індивідуально займатимуться проблемами кожного захисника чи захисниці. Цей проект запустять у чотирьох областях – Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській.

0:00 0:00
10
1x

Юлія Лапутіна, Фото: Міністерство у справах ветеранів України

"Ми плануємо, що в українських громадах, за принципом "рівний – рівному" працюватимуть спеціально навчені люди, які налагоджуватимуть спілкування ветеранів з усією бюрократичною системою, допомагатимуть із необхідною інформацією щодо соціальних гарантій та ветеранских послуг. Кожен помічник відповідатиме за певну кількість ветеранів у громаді",  – розповіла Юлія Лапутіна. Вона констатувала – дуже багато захисників, захисниць повернеться з війни додому у свої громади, у різні населені пункти: від маленьких сіл до міст. І ось тут хтось повинен зустрічати їх, "адже людина певний час перебувала на фронті, їй не до того, щоб кудись іти за певними довідками. Хтось має їй в цьому допомогти. Ми розробили проєкт створення системи помічників ветерана. Вони працюватимуть у громаді й опікуватимуться певною кількістю людей. Такі системи в громадах функціонуватимуть певним чином, але на рівні району. Координувати діяльність помічників будуть сервісні центри для ветеранів". А на рівні області планується створити Департамент у справах ветеранів, як окремий структурний підрозділ, який перебуватиме в Обласній військовій адміністрації на рівні з іншими структурними підрозділами, каже урядовиця. Він зможе координувати всю ветеранську політику. І координувати надання сервісних послуг. 

"Приїжджають наш захисник або захисниця після війни додому і їх мають зустріти"

"Зараз у нас є пілотний проєкт, який ми формуємо, і найближчим часом буде ухвалено відповідну постанову уряду для чотирьох областей: Вінницької, Дніпропетровської, Львівської та Миколаївської. З обласними військовими адміністраціями ми вже це проговорили", – розповіла Юлія Лапутіна. Підписано також меморандум з асоціаціями і органами місцевого самоврядування. Громади особливо відчувають потребу, відзначає міністерка. "Приїжджають наш захисник або захисниця після війни додому і їх мають зустріти. Ми ж розуміємо, яка ситуація у нас у населених пунктах: іноді підприємство, де працював ветеран, може і не існувати вже. Родина його може стати ВПО, може перебувати за кордоном. Саме помічник має зустріти захисника чи захисницю і сказати: "Тобі потрібно декілька днів відпочити. До тебе я потім зайду, розкажу, куди тобі йти, щоб отримати відповідну послугу, щоби звернутися до лікаря або до психолога". Це буде такий собі ментор або наставник, який дасть людині можливість відчути, що вона не одна. Ми розуміємо, що представників з усієї соціальної сфери є чимало", – зазначила Юлія Лапутіна. За її словами, фахівці Міністерства у справах ветеранів розробляють вимоги до помічників та алгоритми їхньої роботи з ветеранами. У пріоритеті – захисники або захисниці, які виявлять бажання долучитися до такої діяльності, а також члени їхніх сімей та родин полеглих Воїнів.