У Криму 800 тисяч російських колонізаторів. Їм там місця не буде — Верещук

У Криму 800 тисяч російських колонізаторів. Їм там місця не буде — Верещук

Після деокупації анексованого Росією Криму неможливо буде залишити там усіх чиновників, констатувала в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Адже не можна залишати на держслужбі колаборантів, зазначила Ірина Верещук. Водночас вона запевнила, що не треба вважати колаборантами всіх — "є категорії, які не впливали на ухвалення рішень". Наприклад, пожежники, електрики або медики. До чинного українського кримінального законодавства внесуть зміни — хто може вважатися колаборантом, розповіла віцепрем'єр-міністерка. Вона сподівається, що Верховна Рада розгляне ці зміни швидко. Так само варто чітко визначитися – хто колаборант, а хто колонізатор? Як наголосила Ірина Верещук, "колонізаторам місця в Криму не буде". Їх заїхало майже 800 тисяч із Росії. "І їм доведеться виїхати, а ні — вони відповідатимуть перед законом", — заявила віцепрем'єр-міністерка Українському Радіо.

0:00 0:00
10
1x

Фото: УНІАН

"Колаборанти повинні вже думати, як виїдуть з нашого Криму"

"Неможливо буде деокупувати і залишити всіх чиновників, бо вони будуть визнані колаборантами", — констатує Ірина Верещук. "Якщо люди працювали на державу-окупанта, вони мають бути свідомі того, що за це буде відповідальність. Часто запитують, чи буде відновлена справедливість? Багато тисяч людей виїхало у 2014 році, вони втратили все своє майно і почали з нуля своє життя. Інші залишились, працюють, прийняли закони та звичаї окупанта. І на сьогодні вони повинні вже думати, як виїдуть з нашого Криму, бо вони відповідатимуть перед законом. Вони спонукали до вчинення злочинних дій, були правопорушниками, не діяли відповідно до Конституції України і зрадили присягу Україні.

Сьогодні ми говоримо про те, як виглядатиме кадровий резерв? Справді, ми побачили навіть по такій недовгій, але такій болісній окупації Харківщини та Херсонщини, що нам потрібно випереджати події та готуватися до них. Отже, зараз розробляється концепція, яка ляже в основу формальних законодавчих норм щодо створення кадрового резерву, або резерву відновлення. Ми вже дали доручення органам центральної влади та одержали пропозиції щодо того, як вони бачать свої напрямки. Наприклад, Нацполіція. Вони розуміють, якою є площа нашого Криму, які є квартали і райони та скільки потрібно підготувати людей для деокупованого Криму, щоб вони заходили і проводили стабілізаційні заходи. Міністерство освіти та науки розуміє, скільки приблизно потрібно буде вчителів, особливо історії та української мови й літератури.

Коли ми говоримо про те, звідки взяти кадри, то найперше — це мають бути патріотичні вмотивовані люди, стійкі до стресу. Напевно, це ознаки саме наших ветеранів, ці люди дуже зацікавлені, ми співпрацюємо зараз із нашим Міністерством ветеранів. Під керівництвом Офісу Президента у нас є Рада регіонів, яку очолює Андрій Єрмак. Одне з пріоритетних питань — формування саме кадрового резерву. Пілотний проєкт уже готується на базі Шевченкового університету. Якщо пілот спрацює, то будемо масштабувати. Крім ветеранів, базою підготовки кадрового резерву є корінні народи — кримські татари, які потерпіли якнайбільше, їх зараз саджають у тюрми лише за український прапор чи українське слово. Також кадровий резерв формуватимуть люди, які виїхали. Наприклад, судді, вчителі, які живуть і працюють поміж нас і дуже прагнуть повернутися до нашого українського Криму", — перелічила Ірина Верещук.

Хто колаборант, а хто колонізатор? Амністія, люстрації

"Точаться дебати, адже є 9 років окупації. Хто з них колаборант, а хто колонізатор? У нас є загальне кримінальне законодавство, воно недосконале і потребує змін", — визнала Ірина Верещук. "Ми внесли відповідні зміни, хто може вважатися на тимчасово окупованих територіях колаборантом. Зараз закон проходить комітет Верховної Ради, сподіваюсь, депутати розглянуть його швидко. Я вважаю, що не всі колаборанти — є категорії, які виконували свою роботу. Вони не мали розпорядчих функцій, не впливали на ухвалення рішень, але працювали. До прикладу, пожежники, електрики або медики, які захищені Женевськими конвенціями. А коли ми говоримо про вчителів, то вчитель на Харківщині, який перейшов на бік ворога, узяв російську книжку і намагався чогось там навчити українського школярика, розповідаючи про "героїв-освободітєлєй", це колаборант? Так. Уже є однозначні кримінальні провадження і навіть вироки. Треба розуміти, що й така відповідальність на них чекає.

Так само, як на деякі категорії чекає амністія — коли ти не притягнений до відповідальності, але все ж таки є судове рішення. Це відповідальність, але людина була амністована. Є питання люстрації — можуть чи не можуть ці люди обіймати посади та на який термін їх позбавляють такого права. Усе це зараз обговорюється, дуже важкі питання. Візьмемо, наприклад, майно. Для мене є очевидним, що комунальне, державне майно — усе буде націоналізовано, це норма закону. Ми все повернемо у державну і комунальну власність. Що робити з рішеннями судів на території українського Криму, а їх майже мільйон двісті? Вони стосуються майнових справ між громадянами, в тому числі й українськими. Громадяни змушені були йти до російського так званого суду, і наставали правочини, а потім наслідки цих правочинів. Коли людина виїхала, її майно захопили, вочевидь, тут треба підходити індивідуально. Або коли продали одне одному квартиру, за взаємною згодою. Або ж колонізатор приїхав, одружився з кримчанкою, і народилася дитина, яка має набути українського громадянства. Я раджу росіянам збиратися і їхати, тому що колонізаторам місця в Криму не буде. Їх заїхало майже 800 тисяч саме з Росії, з російськими паспортами. І їм доведеться виїхати — це щонайменше. А ні — то вони відповідатимуть перед законом. А якщо громадянин Узбекистану одружився з українкою, живуть у Криму (є такий приклад) — то хто вони, відповідно до нашого судочинства і наших законів? Тому це питання складне", — зазначила Ірина Верещук.