190 млн доларів, майже пів мільйона українських біженців — як Чехія допомагає Україні?

190 млн доларів, майже пів мільйона українських біженців — як Чехія допомагає Україні?

Від початку розв'язаної Росією війни понад 470 тисяч громадян України отримали у Чехії тимчасовий захист. Про це повідомив в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо Тимчасовий повірений у справах України в Чеській Республіці Віталій Усатий. При цьому він зазначив, що 40% тимчасово переміщених осіб мають роботу. Також дипломат констатував, що Чехія є однією з тих держав, які найактивніше допомагають Україні у постачанні озброєння та військової техніки. Загальна сума виділених коштів сягає 190 млн доларів. І підтримка України зростатиме з обранням президентом Чехії Петра Павела, зауважив Віталій Усатий. Водночас він розповів про концерт на підтримку України, який відбудеться 21 лютого у приміщенні Празької філармонії. Концерт пройде під патронатом чеського прем'єр-міністра Петра Фіали та за сприяння посольства України в Празі.

0:00 0:00
10
1x

На фото: президент Чехії Петр Павел, ФБ-сторінка prezidentpavel

Як українське посольство долучилося до організації цього концерту?

"Концерт на підтримку України у зв’язку з річницею повномасштабного російського вторгнення в Україну відбудеться за організації Празької філармонії, під патронатом прем’єр-міністра Чеської республіка Петра Фіали та за сприяння посольства, що безперечно підвищує увагу до цього важливого заходу. Директор філармонії звернувся до нас із відповідною ініціативою і ми одразу підтримали проєкт. У рамках цієї події виконуватиметься реквієм Бенджаміна Бріттена, який був створений як меморіал жертвам Другої світової війни та є одним із найпотужніших музичних застережень проти війни та страждань, спричинених її наслідками. Такі акції, як цей концерт, покликані нагадати всьому світові, що в Україні відбувається жахлива війна, а не спецоперація, як це тлумачить російська пропаганда. Символічно, що в концерті візьме участь національний оркестр Празької філармонії, а також музиканти Київського симфонічного оркестру та дитячий хор "Радість".

Скільки українців перебуває зараз у Чехії?

"До 24 лютого минулого року в Чехії перебувало або постійно проживало приблизно 200 тисяч громадян України. З моменту вторгнення загальна кількість осіб, що отримали у Чеській Республіці тимчасовий захист, сягнула понад 470 тисяч. Надзвичайно важливо, що Чехія створила прекрасні умови для біженців, зокрема з березня 2022 року почав діяти закон, який спрощує перебування тимчасово переміщених осіб з України та полегшує їхнє працевлаштування. Завдяки цьому закону українці, що прибули до Чехії після 24 лютого, можуть отримати довгострокову візу з метою тимчасового захисту та користуються правом постійного проживання, мають доступ до соціального та медичного страхування, а також вільний доступ на ринок праці. Важливо, що 40% тимчасово переміщених осіб уже працевлаштовані".

З якими проблемами найчастіше звертаються люди до посольства?

"Переважна частина таких звернень стосується консульських питань. Йдеться про виготовлення українських документів, наприклад, закордонних паспортів. Також багато звернень за оформленням нотаріальних документів, зокрема довіреностей. Посольство активно сприяє у створенні та функціонуванні українських освітніх та культурних центрів для збереження української ідентичності та культури. Також посольство допомагає у функціонуванні українських шкіл, зокрема суботніх та недільних, щоб діти мали можливість вивчати українську мову".

Як розвиватимуться українсько-чеські відносини після обрання президента Петра Павела?

"Генерал Петр Павел, окрім проукраїнської позиції, має величезний життєвий та військовий досвід. З його обранням ми очікуємо на консолідацію усіх вищих державних органів Чеської Республіки на підтримку України — президента, прем’єр-міністра, керівників обох палат парламенту, в уряді також більшість міністрів проукраїнські. Таким чином, можемо констатувати, що ми очікуємо на повну єдність усіх гілок влади та вищих посадових осіб, які будуть допомагати Україні та сприяти створенню умов для тимчасово переміщених осіб".

Яку допомогу Чехія вже надала Україні?

"Чехи демонструють послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України як на двосторонньому рівні, так і в рамках багатосторонніх форматів, зокрема у рамках ЄС, НАТО, Ради Європи, ОБСЄ. Чеська республіка долучилась до всіх санкцій ЄС проти Росії, є постійним співавтором резолюцій у рамках Генасамблеї ООН. Уряд Чеської Республіки ухвалив рішення про закриття авіапростору для російських літаків. Також дуже важливо, що 24 лютого 2022 року палата депутатів засудила воєнну агресію РФ, а 25 лютого ухвалив постанову і сенат. Також обидві палати парламенту визнали голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу. Щодо співпраці в оборонній сфері, то варто зазначити, що Чеська Республіка є однією з тих країн, які найактивніше допомагають Україні у постачанні озброєння та військової техніки. Зокрема, загальна сума виділених коштів сягає цифри 190 млн доларів США. Співпраця налагоджена і здійснюється як на рівні Міністерств оборони України та Чехії, так і Генеральних штабів Збройних Сил. Чехія готова допомагати в оборонній сфері й надалі. Важливо, що Чеська Республіка приймає на лікування та реабілітацію поранених військовослужбовців ЗСУ, зокрема 15 військових вже пройшли лікування, 4 ще перебувають у чеських клініках. Також Чехія допомагає у навчанні військовослужбовців на своїй території".

Чи є перспективи налагодження виробництва зброї та боєприпасів для України на території Чехії?

"Це питання достатньо специфічне, але воно досить активно обговорюється, і ми бачимо прогрес. Я думаю, що дуже скоро ми побачимо чіткі напрямки співпраці у сфері відкриття спільних підприємств і зможемо розпочати цей процес", — підсумував Віталій Усатий.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка