"Далекобійні західні ракети і артилерію швидко, а винищувачі – за 7-8 місяців"

"Далекобійні західні ракети і артилерію швидко, а винищувачі – за 7-8 місяців"

Із обіцяної Заходом цього року військової допомоги найшвидше Україна може отримати далекобійні ракети та артилерію. Таким чином керівник Центру військово–правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі Українського радіо підбив підсумки турне президента Володимира Зеленського державами Європи. Одержання ЗСУ нових партій західної бойової техніки створить значні проблеми для росіян, які готуються до масштабного наступу. А якщо Захід погодиться надати Україні винищувачі, вони з'являться на фронті не раніше за 7–8 місяців, зазначив експерт. Він також оцінив наслідки чергової російської атаки ракетами і безпілотниками "шахед".

0:00 0:00
10
1x

"Російський терор проти енергетичної інфраструктури України провалюється"

"Зараз ситуація зі знищенням "шахедів" краща, ніж була в листопаді та грудні минулого року. Якщо тоді коефіцієнт збитих безпілотників складав близько 80%, то зараз він становить 90% і більше. "Шахеди" перестали бути надзвичайно великою загрозою, бо ми навчилися з цією пошестю боротися та демонструвати результати щодо ліквідації. Наразі більше загроз становлять саме крилаті ракети, які влучають в об’єкти критичної інфраструктури або ракети С-300, якими ворог обстрілює прифронтові міста", – зазначив Олександр Мусієнко. Він додав, що загалом російський терор проти енергетичної інфраструктури провалюється, адже лютий – п’ятий місяць масованих атак саме проти енергетичної інфраструктури: "Перші удари великими силами по енергетичних об’єктах Росія почала завдавати 10 жовтня. Вони розраховували, що до грудня в Україні буде тотальний блекаут, голод і холод. Цього не сталося.  Ми дійсно маємо певні пошкодження, руйнування і, на жаль, вимкнення світла, але загалом Росія не досягнула результатів. По–перше, тотальних блекаутів немає, по–друге, це не екстраполювалось і не вплинуло на ситуацію на полі бою, не вплинуло на моральні якості наших захисників".

Фото: Збитий іранський дрон "Shahed", який росіяни маркують як "Герань", Telegram Віталія Кличка

Також експерт оцінив можливе підвищення бойового потенціалу безпілотників: "Ворог бачить, що ефективність застосування "шахедів" зменшується, тому, звичайно, вони думають, як їх удосконалити. Наскільки я розумію, йдеться про те, щоб дрони мали змогу нести на собі ще більшу кількість вибухівки. Ці загрози зберігаються. Але ми лише на практиці побачимо, наскільки стане складніше їх виявляти, збивати та не давати їм досягати своїх цілей. Чи складність протидії не зросте". 

Фото: ФБ-сторінка Олександра Мусієнка

Що ще з озброєння може надати ЗСУ Захід?

"Після позитивних рішень для нас щодо бронетехніки і танків, наступним досить важливим етапом є далекобійна зброя – ракети. Звісно, ми розраховуємо на подібний тип, як для систем HIMARS, – балістичні ракети з дальністю ураження 300 км. Друге – це, звичайно, рішення про надання Україні боєприпасів GLSDB, здатних вражати ціль на 150 км. Їх теж можна використовувати до установок HIMARS і наразі рішення про їх надання офіційно ухвалене. Тобто, ми вдвічі збільшуємо радіус ураження, порівняно з ракетами GMLRS для систем HIMARS, які зараз мають дальність до 80 км", – розповів Мусієнко. Збільшення радіусу враження, за словами експерта, важливо, бо ворог готується до наступальних дій: "В окремих пунктах на сході такі дії вже тривають. І щоб не давати росіянам розгортати свої позиції в тилах, зміцнювати свої склади, арсенали, треба вражати їх на далеких дистанціях. Наступний елемент – це, звісно, авіація. Йдеться про бойові літаки, які були наріжним каменем під час візиту українського президента і до Лондона, і до Парижа, і до Брюсселя. Бачимо, що прогрес є. Думаю, що ми все ж отримаємо позитивне рішення і по далекобійній зброї на 300 км, і по авіації", – зазначив Мусієнко.

Читати також: Танкісти ЗСУ на Сhallenger, пілоти на британських літаках, аудієнція у короля

Від чого залежить швидкість постачання винищувачів для України?

"Для винищувачів кілька місяців – недовгий термін. На сьогоднішній день є позиція Повітряних сил України, її озвучував речник Командування ВПС Юрій Ігнат. Він сказав, що нашим пілотам потрібно близько шести місяців, щоб повністю освоїти або літак Typhoon, який є на озброєнні Великої Британії, або винищувачі F–16, які є на озброєнні багатьох держав Європи. Тому, думаю, загалом потрібно десь 7–8 місяців, аби побачити їх у небі України. Але для цього повинно бути рішення політиків", – наголосив експерт.

На яку зброю розраховувати Україні найшвидше?

"На мою думку, далекобійні ракети та артилерія будуть у нас швидше і це матиме екстраполяцію на фронтові події. Адже ми бачили, як працюють системи HIMARS і що вони можуть робити зі складами, технікою та скупченням живої сили ворога. Тепер ми зможемо робити це на більших відстанях, що створюватиме серйозні проблеми ворогу. Для нас це буде корисно і з метою стримування атак противника, і з метою підготовки та розгортання нашого контрнаступу в майбутньому", – підсумував Мусієнко.

Фото: літак Typhoon, www.airliners.net