"Японія не надає зброю, але може стати лідером із відбудови України" — посол Корсунський

"Японія не надає зброю, але може стати лідером із відбудови України" — посол Корсунський

Японія є однією з перших держав, які засудили розв'язану Росією війну і всі ці місяці надає колосальну допомогу Україні. Про це в ефірі Українського радіо розповів посол України в Токіо Сергій Корсунський. Водночас Японія може стати лідером із відбудови України після перемоги. Адже японський досвід стрімкого відновлення після воєн, стихійних і техногенних катастроф є унікальним. Також Україна потребує передових технологій японських компаній у багатьох сферах, зазначив дипломат.

0:00 0:00
10
1x

Колосальна допомога, проте без зброї

Уряд Японії виділив 95 млн доларів через Програму розвитку ООН для України. Проте, за словами посла, японська допомога вимірюється значно більшими цифрами: "Ще було виділено додатково 195 млн доларів. І це дуже незначна частина загальної допомоги, яка лише фінансово оцінюється в 1,6 млрд доларів. Насправді ж вона ще більша, бо ця сума не враховує значну частину коштів, спрямованих через гуманітарні організації, зокрема Червоний Хрест. Сьогодні я відвідав місто біля Токіо, де місяць тренуються 29 наших гімнасток школи Дерюгіної, фактично це збірна України. Японці приймають їх за свій рахунок. І таких прикладів дуже багато. Крім того, Японія підтримує і реалізує всі санкції проти Росії, накладені ЄС та США. Токіо заморожує активи, практично припинені будь-які контакти між очільниками Японії і Росії, заборонений в’їзд депутатів Держдуми РФ. Тобто йдеться про допомогу серйозну, постійну, систематичну", — вважає посол. Але зброю Японія надавати не може, бо за наслідками Другої світової війни в цій країні діє конституція та низка законодавчих актів, які забороняють це робити. "Тому нам надають допомогу не зброєю, а захисними знаряддями для військових, служб надзвичайних ситуацій. Один із підтриманих японцями проєктів, наприклад, це розмінування. Окремо скажу, що під час зими японці надали Україні генератори, а також різноманітну допомогу за лінією міст-побратимів. Йдеться про Йокогаму-Одесу, Кіото-Київ та Осака-Дніпро", — додав Сергій Корсунський.

Фото: Сергій Корсунський, mfa.gov.ua

"Єдина країна Азії, яка запровадила санкції проти Росії ще в 2014 році"

2014 року Японія була єдиною країною Азії, яка приєдналася до санкцій проти Росії після анексії Криму і початку гібридної війни проти України. "Цього разу позиція Японії є абсолютно скоординованою з позицією “сімки” та наших найближчих друзів, які постачають зброю та реально беруть участь у тому, щоб ЗСУ здобули остаточну перемогу", — розповів посол.

"Японія може стати лідером у відбудові України"

Також Сергій Корсунський висловив переконання, що Японія може відіграти ключову роль у відбудові України після війни. Адже країна сонця, що сходить, має практично сторічну практику відбудови країни як після руйнівних землетрусів, так і після техногенних катастроф: "Ми зараз спостерігаємо, що відбувається в Туреччині. А в 1923 році в Токіо був землетрус, коли загинуло понад 100 тисяч людей. Два найбільших міста — Токіо та Йокогама — були фактично знищені. Потім була Друга світова війна, землетрус у Кобе. Раз за разом руйнувалися сотні тисяч будинків, помирали люди. Японія має величезний досвід відбудови й ми дуже ретельно зараз його вивчаємо. Тому ми сподіваємося, що ця держава стане лідером у "Великій сімці" з відбудови України: як щодо створення фонду, так і передачі досвіду. А головне — щоб у майбутньому могутні японські компанії прийшли в Україну і побудували нам системи швидкісних потягів, мости, які вони вміють будувати".

Фото: прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, wikipedia.org

Як змінилась зовнішня політика Японії після 24 лютого 2022 року?

"Японія дуже болюче сприйняла агресію проти України, бо Токіо має особливо ретельне ставлення до міжнародного права. Буквально того ж дня, коли почалася повномасштабна агресія, парламент Японії засудив дії Росії. Через два дні була прийнята ще одна резолюція. Це безпрецедентно в історії Японії. Відтоді уряд цієї країни однозначно засуджує дії Росії. Фуміо Кісіда (прем’єр-міністру Японії — ред.) належить фраза, яку всі тут цитують: "Те, що сьогодні відбувається в Україні, може завтра відбутися в Азії", — розповів посол. Це, додав Корсунський, стало підставою, щоб торік Токіо переглянув ключові документи – стратегії національної безпеки та оборонної доктрини. Їх ухвалили в грудні. "Запроваджені революційні для Японії та цілого регіону зміни. Наприклад, за конституцією Японії її сили оборони не можуть вживати самостійно жодних активних дій. Адже Токіо відкидає війну як засіб вирішення міжнародних суперечок. Проте після перегляду цих документів заявлено, що Японія отримує право і дозволяє власним силам самооборони здійснювати удари на випередження, якщо є підтвердження про загрозу безпеці Японії. Це передусім пов’язано з тим, що торік Північна Корея 89 разів запускала ракети в бік Японії та над Японією. Це були тестування. Проте вони є безпосередньою загрозою безпеці цієї країни. Результатом цього перегляду є рішення збільшити оборонний бюджет на 320 млрд доларів протягом 5 років. Ніколи в історії Японії після Другої світової війни такого не було", — підсумував Сергій Корсунський. 

Ілюстративне фото

Останні новини
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Новини по темі
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов