Нафтопродукти, "Росатом" і алмази: які нові санкції можуть найбільше вдарити по Росії?

Нафтопродукти, "Росатом" і алмази: які нові санкції можуть найбільше вдарити по Росії?

Євросоюз готує 10-й пакет санкцій проти Росії. Експерт Офісу реформ уряду України Максим Гардус в ефірі Українського радіо проаналізував запропоновані обмеження проти Росії. Він назвав три найболючіші на його погляд потенційні санкції проти РФ.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Росія не має мати шансів обходити санкції"

Очікується вже 10-й пакет санкцій Євросоюзу, але від початку розв'язаної нею війни Росія намагається обходити обмеження, зазначає Максим Гардус. Тож настав час, щоб заблокувати ці спроби. "Йдеться про паралельний імпорт, коли Росія робить сірий імпорт товарів через обхідні схеми, країн-сусідів, зміну номенклатури товарів та підставні фірми. Однак для стабільного конвеєрного виробництва контрабанда все ж не підходить. Відтак санкції діють, але не повною мірою", — зауважує експерт.  

Фото: фейсбук-сторінка Максима Гардуса

Три найболючіші антиросійські санкції

По-перше, важливо, щоб з 5-го лютого цього року ЄС запровадив ембарго на нафтопродукти і щоб був дуже гарний контроль за цим. Адже нині деякі європейські країни намагаються обійти ембарго на нафту, наголошує Гардус. "У росіян немає місткостей для зберігання значної кількості нафтопродуктів. Тож їм доведеться закривати заводи", — додає він.

По-друге, це "Росатом". Україна ще з обговорення другого пакету санкцій заявляє про необхідність включення "Росатому" до санкційного пакету, однак цього не роблять. Це пов’язано з тим, що "Росатом" дуже впливовий гравець на міжнародному ринку ядерного пального, констатує фахівець. Однак з’явилась інформація, що "Росатом" відіграє роль не лише у продажу власних ядерних матеріалів. Через його дочірні компанії завозять необхідне обладнання подвійного призначення для російської оборонки. Зокрема, дефіцитні для оборонки електронні компоненти. "Тож атомний сектор має увійти до десятого санкційного пакету, що було б дуже добре", — пояснює експерт.

По-третє, за словами Гардуса, мають бути санкції на алмазну галузь. "Ця галузь — це наддоходи для Росії. Однак для Європи вона не має жодного соціального значення, на відміну від бензину. Тож ці галузі наразі є найважливішими для боротьби з Росією", — каже він.

Чому не всі російські банки відімкнули від SWIFT?

"Не всі російські банки відключені від SWIFT через те, що не всі європейські та американські компанії залишили ринок Росії. Сотні компаній продовжують працювати, і їм потрібно обслуговувати свої рахунки. Тож вони лобіюють, щоб ці банки не виключали зі системи. Тобто якби весь західний бізнес вийшов із Росії, нікому було б протестувати проти того, чи є SWIFT, чи немає в російських компаніях. На жаль, нині ситуація з виходом з російського ринку не така, як хотілося", — резюмує Гардус.

13 січня журналісти Reuters з посиланням на високопосадовців ЄС повідомляли, що 10-й пакет антиросійських санкцій планують підготувати до 24 лютого 2023 року — роковин повномасштабного вторгнення Росії. За словами журналістів, санкції стосуватимуться заборони російських пропагандистських ЗМІ та виключення російських банків із глобальної системи обміну повідомленнями SWIFT. Крім того, Польща та Литва пропонують запровадити санкції щодо атомної галузі Росії.

16 грудня минулого року Євросоюз оприлюднив дев'ятий пакет антиросійських санкцій. До нього увійшов блок економічних обмежень, а також персональні санкції щодо майже 200 російських фізосіб та організацій. 

На фото: логотип держкорпорації "Росатом", wikimedia.org