З урочистих церемоній на фронт. Чередниченко про роботу почесної варти під час війни

З урочистих церемоній на фронт. Чередниченко про роботу почесної варти під час війни

Батальйон почесної варти Окремої президентської бригади імені гетьмана Богдана Хмельницького – це спеціальна військова частина у складі сухопутних військ ЗСУ, яка бере зараз активну участь у російсько-українській війні. Підпорядкована безпосередньо Президенту України. Зараз частина з них повернулася до служби на урочистих заходах, але паралельно проходить посилену бойову підготовку. Старший солдат Микола Чередниченко – це саме той вартовий, чию шапку підняв Петро Порошенко на офіційній церемонії у 2018 році з іноземними гостями та вдягнув йому на голову (відео цього випадку облетіло всі ЗМІ-ред) – завітав до студії Українського радіо і розповів про роботу під час війни почесної варти.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

60 років на службі

Батальйону почесної варти вже понад 60 років. Рота почесної варти була створена 10 листопада 1962 року в Білій Церкві. За незалежної України сформувалася у 1992 році, як перший полк Національної гвардії України. Відтоді пройшла складний шлях перетворень та перейменувань. Від 2015 року називається, як Окремий Київський полк Президента України. 15 грудня 2017 року Президентом України присвоєно почесну назву імені гетьмана Богдана Хмельницького. 

Вартові супроводжують урочисті заходи на найвищому рівні –  інавгурації президентів, військові паради, зустрічі перших осіб держав. Беруть участь у церемоніях вручення нагород Президентом України, при підписаннях договорів, офіційних прийомів. Їх видно під час покладання вінків і відкриття пам’ятників видатним діячам держави. 


Фото: armyinform.com.ua

Несподіванки долі

Микола Чередниченко вперше познайомився з військом у 2016 році. Тоді його призвали на строкову службу. І обнадіяли: є шанс за його фізичними параметрами та бездоганною історією родини потрапити саме сюди, в Батальйон почесної варти Окремої президентської бригади імені гетьмана Богдана Хмельницького. Одразу подзвонив мамі: "Мамо, мене беруть у Президентський полк". Хоча насправді остаточно ще тоді і не знав, візьмуть чи ні саме туди. Далі була строкова служба. Згадує, що одразу було важко. Але після першого параду Микола Чередниченко закохався в цю справу. Вирішив підписати контракт в цьому батальйоні. Зауважує впродовж всієї розмови, що з 2016 і до зараз армія має зовсім інший рівень: професійна та організована.  

Фото: Українське радіо

Перший вихід 

"Ми тоді зустрічали іноземну делегацію в Офісі Президента. Я був у стройовому розрахунку з карабіном. Коли покладена велика відповідальність на тебе, тоді приходить звідкись неймовірна старанність. Нас так вчать, що навіть якщо ти сильно хвилюєшся, ти все зробиш автоматично і бездоганно. Бо відповідальність не тільки в тому, що камера зніме тебе і рідні побачать, а й у тому, що там перебуватиме президент і офіційні гості".

Що там в строю

Микола Чередниченко розповідає, що стройовий розрахунок складається з трьох родів військ: загальновійськовий, льотний і морський. А попереду всієї роти іде державна прапороносна група, яка несе прапор України. "Коли я прийшов на службу, то прапор носили найкращі військовослужбовці. Я теж там хотів бути. І коли я став у цю прапороносну групу, тоді це було… неймовірно. Перший мій парад відбувся 24 серпня 2020 року". 

24 лютого 2022 року

Микола Чередниченко на той час звільнився з лав ЗСУ. Перебував за кордоном на заробітках. "Мені подзвонила мама зі словами: "На нас напали!" Я одразу подзвонив керівнику на роботі і сказав, що їду додому". Бо не міг перебувати деінде. Почав шукати, як і чим добратися в Україну (на той час зупинилося будь-яке транспортне сполучення-ред). Увесь день Микола провів у дорозі в Україну. 25 лютого вже був у Житомирі, а під вечір у Києві. "Мені було страшно, коли біг вулицями міста, в якому на той час вже було багато ворожих ДРГ, щоб мене не вбили до того, як я прийду у свій полк. В полку я був, наче вдома". 

Читати також: "Українські військові часто відкривають позитивні якості певних видів зброї, про які не здогадувалися їх розробники", — Лакійчук

Як змінився полк 

Батальйон почесної варти відпрацьовував у мирні часи техніку крокування, але тренувань крокування під час війни наразі немає.

Микола Чередниченко пишається тим, що у нас зараз велика армія, що з'явилися нові батальйони. Багато стало людей, особливо мобілізованих, саме тих, хто більш підготовлений. Багато техніки прийшло на полк. "До війни це була не бойова бригада. Ми брали участь у Краматорську у 2017 році. Тоді виконувалися не такі важкі задачі, як зараз. Зараз це вже бригада і там є інші підрозділи.  

Ми рота спеціального призначення. Нас кинули в перші дні повномасштабного вторгнення на охорону Києва. Вже потім кидали і під Харків, і в Донецьку область". 

Каже, що в перші дні це був захист самого полку: одна рота залишилася там на обороні. Бо всі інші підрозділи виїхали хто куди. Зараз вони проходять лише бойову підготовку: щодня навчання, багато інструкторів працює з ними. Інші ж батальйони відповідали саме за бойову підготовку, тому, каже Микола Чередниченко, вони і рушили воювати та гарно показали себе там. Пишається знову, що за цей рік армія стала сильнішою в рази. 

"На даному етапі у нас бойова підготовка змінюється заходами. Ми підготувалися, поголилися, помилися, відпрацювали захід, повернулися до своєї роботи, яку виконуємо зараз. Ми завжди на службі. Буває так, що за дві години ти повинен бути готовим до бойового завдання. Всі на зв'язку. Знають, хто де живе". 

Навчання захистить?

Заспокоює, що кияни можуть не хвилюватися взагалі щодо наступу на столицю. Каже, що ми щодня чекаємо нападу звідти. Але місто захищено стовідсотково. "Зараз покладено на оборону Києва багато сил. У нас проходять навчання там, де на початку повномасштабного вторгнення заходили і просувалися росіяни. Єдине, що ми тоді не розраховували, що саме так вчинять білоруси, що вони відкриють кордони для росіян. І тому так вийшло". 

Забезпечення

Щодо забезпечення, то заспокоює всіх нас: каже "достатньо всього. Спочатку насправді були проблеми. Нам потужно допомагала і допомагає Велика Британія. Ми їздили до них на навчання на місяць. Звідти привезли додаткове вбрання".

Коли перемога

Скаржиться, що не вистачає зараз вільного часу, щоб спілкуватися, зустрічатися, планувати щось на перспективу. "А перемога? Буде обов'язково влітку цього року. Бо всім хочеться в Крим на море. Мають повернутися усі наші території до кордонів 1991 року. Інакше ніяк". Сподівається на те, що ворог нарешті зрозуміє, що чинить неправильно і піде. А ми ж будемо далі захищати свої землі. 

Фото: ФБ Президентської бригади на навчаннях