"З дядьками-мільйонерами не так просто працювати": Моралес про те, хто очолить збірну України після Петракова

"З дядьками-мільйонерами не так просто працювати": Моралес про те, хто очолить збірну України після Петракова

Українська асоціація футболу припинила співпрацю з головним тренером Національної збірної — 65-річним Олександром Петраковим. На офіційному сайті Асоціація висловила щиру подяку Петракову, його тренерському штабу за високий професіоналізм і незабутні перемоги на посаді головного тренера. Втім, вболівальники української збірної занепокоєні, адже ситуація зависла — в березні стартують перші офіційні матчі за участі збірної, яка досі лишається без тренера. Чим запам’ятався Петраков-тренер та найголовніше — хто стане наступним очільником збірної України з футболу? Українське радіо дізнавалося про це в спортивного журналіста та коментатора Роберто Моралеса.

0:00 0:00
10
1x

Пошуки себе на посаді головного тренера збірної України

"Прихід Петракова до керма Національної збірної України був вимушеною мірою, тому що всі сподівалися, що залишиться Андрій Шевченко. Тому це (прихід Петракова на посаду — прим. ред.) було не тим кроком, який планувався. Олександр Петраков — дуже щира людина, який не схожий на багатьох українських футбольних функціонерів. Разом з тим, для того, щоб працювати з топ-спортсменами, цього не завжди достатньо. Тому його робота була роботою, де він сам шукав себе на посаді головного тренера збірної України", — зазначив Роберто Моралес. В екстренера, як розповів далі коментатор, були різні рішення: й позитивні, й контроверсійні. "Він сам до кінця не знав, як працювати з тими дядьками, адже працювати з юнаками, молодіжкою, з якою він працював раніше, — це зовсім інша історія. Там тебе всі слухають, а тут — дядьки-мільйонери і просто люди з життєвим досвідом, з якими не так просто співпрацювати. До кінця його роботи були різні кроки в різні боки, тому, на мою думку, він сам себе до кінця так і не знайшов. Зрештою було програно поєдинки проти Уельса та Шотландії. Це два кльові матчі, які були невдалими".

"Розвиток футболістів чи досягнення результатів?"

"Асоціація, яка обирає тренера, першочергово має визначити чітке завдання, чого в нас ніколи не було. Є два напрямки руху — розвиток футболістів та досягнення результатів. Досягнення результатів — це коли неважливо, як ти граєш, найголовніше — щоб ти мав певний успіх. Це те, що трапилося, наприклад, з командою Андрія Шевченка на останньому Євро: команда грала дуже погано, але вийшла до чвертьфіналу. Це найбільший успіх України в її історії", — пояснив Моралес. Інша справа, за словами журналіста, — розвивати футболістів та давати їм можливість грати та прогресувати. Це не завжди призводить до успіхів команди.

Хто буде наступний тренером збірної України?

"Я переконаний, що Олександр Петраков дав все, що міг, і більше дати він не зможе. Припинення стосунків тут — це нормальна історія. Інше питання в тому, що в нас виникає проблема: в березні є офіційні матчі національної збірної, але в нас немає тренера. Всі говорять, що наступним тренером має бути Сергій Ребров, й такі перемовини тривають. Але у Сергія Реброва до червня чинний контракт з "Аль-Айном". Якщо його роботодавці зараз погодяться на те, щоб розірвати стосунки, це добре, проте якщо не погодяться, то невідомо, хто тренуватиме збірну України", — зазначив Роберто Моралес. Й знайти тимчасового тренера для збірної є також нелегким завданням. "Це не може бути абсолютно "ліва" людина. Можливо, Ребров хотів би, аби його людина тимчасово очолила команду, а потім прийшов би він. Але поки що такої людини немає".

"Зараз багато розмов про майбутнього тренера, але, як на мене, всі вони викликані панікою, яка з’явилася, тому що ситуація "зависла". Ребров хоче очолити збірну, Асоціація хоче, щоб він це зробив. Але є одне питання — контракт", - наголосив Моралес. Він додав, що власники команди "Аль-Айн" — це фактично власники Арабських Еміратів, тож питання грошей їх не цікавить. "Також точно не можна сказати, що Сергій Ребров очолить збірну, оскільки маємо ситуацію, коли президент Асоціації футболу України фактично знаходиться під домашнім арештом. Щодо нього тривають кримінальні справи, відтак можлива зміна керівництва Асоціації і тоді треба буде дивитися, хто прийде до влади і які питання він розглядатиме", — додав коментатор.

Ребров та його конкуренти

"Стосовно роботи в "Аль-Айні", то це дуже велика специфіка і я б її не оцінював. А от в роботі в угорському "Ференцвароші" він досягнув певних успіхів. До того було київське "Динамо", де він непогано себе показав: він шукав нові рішення й інколи їх знаходив", — розповів Моралес. Разом з тим, як додав журналіст, інших очевидних кандидатів на посаду головного тренера збірної немає: "Говорили про Руслана Ротаня, але він очолює зараз і клуб "Олександрія", і молодіжну збірну України, яка навесні буде грати фінальну частину європейського чемпіонату". "Тому очевидних кандидатур тих, хто зараз би погодився на тренерське крісло збірної, немає", — підсумував Роберто Моралес.

Фото: ФутболХаб