"Навіщо нам судді із вказівками суддівської мафії?" – експерт Галина Чижик

"Навіщо нам судді із вказівками суддівської мафії?" – експерт Галина Чижик

Сьогодні, 11 січня, розпочинається з'їзд Ради суддів, який триватиме три дні. Мають обрати вісім нових членів Вищої Ради правосуддя. Від позитивного результату голосування залежатиме відновлення роботи цього органу та подальша доля судової реформи, констатувала в ефірі Українського радіо експертка Центру протидії корупції Галина Чижик. Вона звернула увагу на черговий скандал із наявністю російського майна і громадянством держави-агресора у деяких суддів напередодні цього з'їзду. На думку експерта, суддівська мафія досі існує в Україні.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"У нас є інформація, що план у суддів такий: усіх не обирати"

Це західно-європейська ідея, щоб судді самі собі обирали тих, хто ними керуватиме, нагадує експерт. І така ідея дуже личить західним судам. Вона заснована на тому, що судді є незалежними і що ніхто не втручається в їхню роботу. Але в Україні суди є залежними, додає Галина Чижик. Це історична традиція. Тому нам потрібні зовнішні залучені представники та прозорі конкурси. На з'їзді Ради суддів у порядку денному стоїть питання обрання восьми членів Вищої ради правосуддя (надалі скорочено ВРП). Саме для цього з'їхалися судді з усієї України. ВРП — це найголовніший орган у судовій системі держави, бо на нього ніхто не має права впливати. Від Вищої Ради правосуддя залежить, хто працює в судах, кого призначають на посади і кого звільняють. 

І на сьогодні цей орган не працює. Із 21 члена там є лише семеро призначених. Щоби запрацювала система, потрібно п'ятнадцять. Треба обрати 8 тих, які обираються за квотою з'їзду суддів. "У нас є інформація, що план у суддів такий, щоб усіх членів не обирати. Їм не вигідно, щоби працювала ВРП. Бо вона буде їх звільняти, відстороняти, карати. І їм це не вигідно", – розповідає експерт із протидії корупції. Етична рада свого часу відфільтрувала багато негідних звання судді, додала вона. І не маючи в списках своїх людей, було вирішено заблокувати відновлення роботи ВРП стверджує Галина Чижик. А оновлення і відновлення роботи ВРП є одним із 7 необхідних кроків для членства України у ЄС, нагадує фахівець.

Конкурс

На 8 посад претендує 16 кандидатів. Вони пройшли перевірку Етичної ради, яка складається з міжнародних експертів та українських суддів. Але співбесіда проводилася в закритому режимі, зазначає Галина Чижик. Серед кандидатів є судді, судді у відставці, судді Верховного Суду, також судді з різних регіонів України. Однак, на думку експерта, серед них є і кандидати, яких громадськість вважає негідними. 

Судді, які привертають увагу

Серед гідних кандидатів Галина Чижик називає Дмитра Гудиму та Любомира Винара. Проти останнього активно виступала українська частина Етичної ради, бо він наважився піти проти системи: відмовився виконувати вказівки керівництва суду, каже фахівець.

За словами Галини Чижик, судді Ярослав Василенко та Богдан Львов закінчили свого часу Червонопрапорний інститут Міноборони СРСР за спеціальністю військових розвідників. Їздили в анексований Росією Крим, мають незадеклароване майно, зазначає експерт. (Журналісти проєкту "Схеми" у вересні минулого року встановили, що "очільник Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов, який має доступ до державної таємниці, є громадянином РФ". У коментарі журналістам "Схем" Богдан Львов тоді заявив, що російського громадянства у нього немає, але попросив надати йому документи та час, щоб "розібратися", після чого не надав додаткових доказів на підтвердження своїх слів. Водночас "Схеми" днями оприлюднили розслідування, згідно з яким суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Ярослав Василенко здійснив 25 подорожей у Крим від початку його окупації Росією та має незадекларовані апартаменти на березі Чорного моря у Севастополі, записані на дружину, якими вона володіє з 2020 року за паспортом громадянки РФ. Суддя Ярослав Василенко наразі не коментував цю інформацію "Схем", хоча редакція цього проєкту намагалася отримати його пояснення – ред.)

Що було зроблено у відповідь, задається питанням Галина Чижик? Було тільки відраховано Богдана Львова зі штату Верховного суду. Але він залишається громадянином України. А добровільне набуття громадянства іншої держави є підставою до припинення українського громадянства, констатує Галина Чижик. Петиція щодо позбавлення громадянства цього судді набрала потрібну кількість голосів, каже вона.  На негативні моменти в українському суддівстві закривалися очі, це було вигідно, зауважує експерт. Зручно було тримати на гачку таких суддів, які мали б давати потрібні владі рішення.

Судді, які виконували вказівки суддівської мафії?

Напередодні депутати зареєстрували законопроєкт, який пропонує ліквідувати Раду суддів і посаду голови та заступника голови суду. Це був і є поки що зручний інструмент в руках суддівських кланів, завдяки якому забезпечувалося роками ухвалення потрібних рішень суддями і обрання потрібних суддів, вважає Галина Чижик і пояснює: "У нас є ВРП, які вирішують питання судової влади. Навіщо нам ще утримувати Раду суддів, які виконували вказівки суддівської мафії? Якщо не буде обрано суддів на з'їзді, то ухвалення цього законопроєкту або інших радикальних пропозицій, які обмежуватимуть суддівське свавілля – це те, що на нас чекає в майбутньому. Але на це піде час, якого нам зараз критично не вистачає". Галина Чижик додає: "Коли ми оновлюємо та очищуємо органи судової влади, які відповідають за призначення і звільнення суддів, ми очікуємо, що ці органи займатимуться очищенням судової системи від таких суддів. Російське громадянство — це автоматично неможливість обіймати високі посади в українському суді. Поїздки в окупований Крим — це злочин. І так само незадеклароване майно".   

Фото:hcj.gov.uа

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Дитина, тато й мати якої у різних державах, має право спілкуватися з обома батьками — адвокатка
Геноцидальний тип ведення Росією війни доводиться через факти — Айвазовська
Інколи судді взагалі не звертають увагу на бойовий досвід ветерана — юристка Кляровська
Корупційні суддівські скандали повторюються раз в кілька місяців — Валько
"Посилення інституцій та добір доброчесних людей": яких реформ чекає США від України