Корупційні суддівські скандали повторюються раз в кілька місяців — Валько

Корупційні суддівські скандали повторюються раз в кілька місяців — Валько

Є ймовірність, що це справа, пов’язана з арештованими літаками "Мотор Січі", так юрист Центру протидії корупції Вадим Валько в ефірі Українського Радіо прокоментував інформацію про те, що 29 листопада детективи НАБУ і прокурори Спеціальної антикорупційної прокуратури викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні неправомірної вигоди у розмірі 35 тисяч доларів за ухвалення "потрібного" рішення. Він зауважує: у зв’язку з суддівською недоторканністю, підозрювані судді наразі перебувають на волі. Відтак клопотання про запобіжний захід буде, якщо Вища Рада Правосуддя надасть відповідний дозвіл. Крім того, Валько наголошує, що "історія про отримання неправомірної вигоди суддями повторюється раз в декілька місяців".

0:00 0:00
10
1x

Фото: НАБУ
 

Судді, яких підозрюють в отриманні хабара, перебувають на волі, потрібен дозвіл ВРП  

— Про цю історію повідомив журналіст Олег Новіков. За його даними цей хабар давався таким суддям, як Юрій Слива, Віктор Глиняний, Юрій Паленик та В'ячеслав Дзюбін за те, щоб вони дозволили зняти арешт з майна компанії "Мотор Січ". Раніше екскерівник компанії "Мотор Січ" і колишній народний депутат В'ячеслав Богуслаєв був затриманий за підозрою у державній зраді й наразі перебуває в СІЗО. Слідство встановило, що суддя Київського апеляційного суду запропонував одній зі сторін у справі задовольнити скаргу щодо скасування арешту майна приватного товариства, і за це йому та ще трійці суддів у справі представник компанії мав надати неправомірну вигоду у 35 тисяч доларів. Чи з'явилися нові подробиці?

— На цей час нової інформації немає, окрім того, що вчора було повідомлено вже про підозру цим суддям, і очевидно, що більше інформації буде під час розгляду клопотань у Вищій Раді Правосуддя. Я думаю, що такі клопотання будуть про надання дозволу на тримання під вартою таких суддів.

— А коли може бути це рішення Вищої Ради Правосуддя?

— Після того, коли подасть клопотання Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Таке клопотання вони не могли подати, поки вони не повідомлять про підозру. Тобто спочатку був факт імовірного викриття на хабарі, далі готується текст підозри, і про нього повідомляється, після того, я думаю, з понеділка такі клопотання мають надійти, і потім, якщо ВРП надасть дозвіл, буде клопотання про запобіжний захід, і там вже будуть деталі.

— А зараз де судді? Вони на волі?

— Їх не затримано, вони не перебувають в СІЗО, і це питання нашої суддівської недоторканності.

— Яка зарплата в суддів, яким пред'явлена підозра?

— Оскільки зараз немає публічного доступу до декларації, то точно суму сказати неможливо. Але розмір посадового окладу регулюється законом, і приблизно це трохи більше ніж 100 тисяч гривень. Крім того, судді апеляційної палати отримують додаткові надбавки та за вислугу уроків, і за можливий доступ до державної таємниці. Тому це точно не менше 100 тисяч гривень на місяць.

Є ймовірність, що це справа, пов’язана з арештованими літаками "Мотор Січі"

— Суддям пропонували гроші взамін на що?

— Поки що у нас є інформація лише з релізів НАБУ і САП — нібито кошти через ще одного суддю, четвертого посередника, пропонували колегії суддів за задоволення клопотання про зняття арешту з повітряних суден. Це можуть бути або літаки, або вертольоти, але з судового реєстру у справах, які були пов'язані з арештами щодо майна "Мотор Січ". Влітку цього року Печерський суд арештував два літаки Ан-74-100 у справі Богуслаєва. Можливо, йдеться про цю справу. Але стверджувати, що точно в цій справі йшлося саме про ці повітряні судна, не можна. Втім точно можна говорити, що судді Юрій Слива, Віктор Глиняний і Ігор Паленик — це судді, які входять в одну колегію. Зазвичай вони втрьох — постійна колегія, яка розглядає різні питання в рамках кримінального провадження. Зокрема, саме вони розглядали скаргу захисту на тримання в СІЗО Ігоря Коломойського і залишили рішення без змін. І ці судді так само в справі Богуслаєва також продовжували його тримання під вартою, і це було декілька тижнів тому.

Історія про отримання неправомірної вигоди суддями повторюється раз в декілька місяців 

— Яка була реакція Ради суддів?

— По суті її не було, вони просто написали, що уже просто немає слів. І різними емоджі вказали чотири фігурки людей, схожих на суддів, якийсь алкогольний напій в склянці й можливі долари. Мені здається, що це красномовна реакція на проблеми судової системи в цілому, коли у нас систематично затримують суддів на неправомірній вигоді. І не просто суддів районних судів, а й навіть колишнього голову Верховного суду та чотирьох суддів Київського апеляційного суду, і ця історія раз в декілька місяців повторюється.

— Все ж таки реформа судова продовжується. Що про це відомо і що треба зробити?

— Очевидно, що у нас є системні рішення і точкові. Щодо системних рішень, у нас продовжується кваліфікаційне оцінювання, і близько 2,5 тисяч суддів його ще не пройшли. Тобто вони будуть проходити перевірку як Громадської ради доброчесності, так і оновленим складом Вищої кваліфкомісії суддів, і від результатів цього кваліфікаційного оцінювання теж буде дуже багато в чому залежати, скільки з цих 2,5 тисячі суддів будуть звільнені і яка частина з них є недоброчесною. Саме ці два органи й будуть встановлювати критерій доброчесності. І наступний крок — це набір близько трьох тисяч суддів на вакантні посади. Це історія декількох наступних років, і понад 30% всього судового корпусу в країні буде оновлено новими людьми. І від того, наскільки ретельно підійдуть до відбору цих людей на ці посади, буде залежати, якою буде наша судова система в найближчі 10-20 років. А точкові зміни — притягнення конкретних осіб до відповідальності. Зокрема, якщо дійсно підтвердиться обґрунтованість підозри і в майбутньому буде обвинувачення цим суддям, то нічого не заважає, навіть до вироку суду, скаржитись до Вищої ради правосуддя, зокрема, НАБУ і САП докладати матеріали, зібрані в рамках досудового розслідування. І Вища Рада правосуддя в рамках дисциплінарного провадження, де стандарт доведення менший, ніж в кримінальному процесі, може встановити, наприклад, істотне дисциплінарне порушення чи порушення присяги суддів. Фактично, це може означати їхнє звільнення.

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Кабмін не знає, звідки брати гроші, щоб профінансувати мобілізаційний резерв" — Фріз
Інколи судді взагалі не звертають увагу на бойовий досвід ветерана — юристка Кляровська
НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков
Кейс чотирьох суддів Київського апеляційного суду. Чого не вистачає українській Феміді?