Битва за Соледар: російська пропаганда несе маячню ― каже військовий експерт Селезньов

Битва за Соледар: російська пропаганда несе маячню ― каже військовий експерт Селезньов

Сили оборони України відбили напередодні чергові атаки противника у районах Соледара і Бахмута, але російські окупанти знову намагаються захопити ці два міста на Донбасі. Зазнавши невдач щодо Бахмута, росіяни зробили пріоритетом у своєму повзучому наступі Соледар. Лише минулої доби агресор 106 разів обстріляв місто, у ньому сталися 22 бойові сутички, повідомили у ЗСУ. Путінській пропаганді треба пред’являти бодай якийсь "успіх" у розв'язаній Кремлем війні, констатував в ефірі Українського радіо військовий експерт Владислав Селезньов. Він прокоментував ситуацію на цьому напрямку фронту.

0:00 0:00
10
1x

Чому Соледар? 

Питання військової доцільності захоплення російськими окупантами міста Соледар, так само, як і Бахмута, не стоїть. Немає жодної доцільності, переконує Селезньов. Але путінській пропаганді треба щось пред’являти російській аудиторії з приводу успіхів, які мали б відбутися після проведення часткової мобілізації, коли вони до 300 тисяч осіб поставили до лав своєї армії. Минає час, росіяни несуть шалені втрати ― вже понад 111 тисяч осіб перетворилися на "хороших русскіх". Але жодних територіальних здобутків Росія не має. Тому вони сконцентрували достатньо серйозний комплект сил і засобів, щоб узяти під контроль Бахмут. Протягом чотирьох місяців тривали запеклі бої, нічого у росіян не вийшло. А от щодо флангів ― там окупанти мають невеличкі просування, кількасот метрів протягом тижня. І хоча донедавна сильні бої тривали в передмістях самого Бахмута, після певних наших ротацій РФ змушена була відійти, і зараз Бахмут під контролем українського війська.

Росіяни ж зосереджують свої зусилля на іншому населеному пункті, що за 15 км від Бахмута, це Соледар. "Зараз у самому місті тривають запеклі бої, усе воно перебуває під вогневим контролем української армії", ― зазначає військовий експерт. Росіяни певним чином змінили тактику і діють невеличкими штурмовими групами. У перших бойових порядках ідуть, як і раніше, колишні російські зеки, а нині наймані вагнерівці. Незважаючи на шалені втрати, росіяни вперто просуваються вперед. До речі, вони дедалі частіше починають використовувати бронетехніку і штурмову авіацію ― вертольоти штурмової підтримки для посилення вогневого впливу на українських оборонців. Ситуація непроста, бої тривають. Але український Генштаб докладає всіх зусиль, щоб посилити угруповання наших сил. На одній ділянці Україна міцно тримає оборону, а на деяких інших ділянках ЗСУ має певні просування вперед, виходить на інші тактичні позиції, більш зручні та вдалі для подальшого наступу. Адже ключове завдання нашої армії ― повне звільнення української території до кордонів 1991 року.

На фото: Владислав Селезньов, facebook.com/vladislav.seleznev.94

Що з Кремінною?

На ділянці фронту неподалік ― на Луганщині ― траса, що з’єднує Сватове з Кремінною, перебуває під повним вогневим контролем українських Сил оборони. Час від часу українські підрозділи виходять на цю трасу, щоб створювати проблеми для спроб росіян використовувати її для пересування військових вантажів. Саме на цій ділянці фронту українська армія має певні територіальні здобутки. "Але ми повинні розуміти, що і Кремінна, і Рубіжне, і напрямок Сєверодонецьк-Лисичанськ зараз росіяни перетворили на потужний вузол оборони, підтягнули туди чимало своїх резервів, щоб не дозволити українській армії просуватися вперед, переміщувати вільні резерви на інші ділянки фронту", ― зауважує Селезньов. У районі Бахмута і Соледара росіяни намагаються використати свою перевагу в артилерії, бронетехніці, особовому складі, пробують просуватися вперед. Але говорити, що вони мають якийсь оперативно-стратегічний успіх, не доводиться. Тривають бої тактичного рівня з величезними втратами, але щодо здобутків ― це маячня, хоча російська пропаганда щоразу повідомляє, що вони взяли Соледар під повний контроль. 

Читати також: "Корейський" сценарій "перемир’я" між Україною та Росією є пасткою для Києва — експерт

Конашенков і пропаганда нацистської Німеччини

На думку експерта, у багатьох аспектах російська пропаганда діє за алгоритмами, які свого часу використовувала пропаганда нацистської Німеччини під час Другої світової війни. Це відповідало запитам мешканців тодішньої Німеччини і давало певні результати. Але 21 століття ― це час інформаційних технологій, і кожна людина, що цікавиться реальними процесами і хоче отримувати зважену інформацію, використовує різні джерела й може робити відповідні висновки. Навіть достатньо "упороті" російські патріоти вже починають сумніватися щодо зведень генерала Конашенкова (речника Міноборони РФ – ред.)

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав позиції біля Бахмута і Соледара, туди перекидають додаткові підрозділи. Про це повідомив напередодні президент Володимир Зеленський. 

Фото: з відкритих джерел