Депутати ОПЗЖ продовжують працювати у Верховній Раді: оцінка руху "ЧЕСНО"

Депутати ОПЗЖ продовжують працювати у Верховній Раді: оцінка руху "ЧЕСНО"

"Слугам народу" потрібні у Верховній Раді голоси депутатів від ОПЗЖ для отримання більшості під час голосування складних рішень, стверджувала в ефірі Українського радіо координаторка руху "ЧЕСНО" Віта Думанська. На її думку, саме тому парламентарів від ОПЗЖ не поспішають позбавляти депутатських повноважень. Натомість у "Слузі народу" не поділяють таку думку.

0:00 0:00
10
1x

"У парламентарів є механізми для припинення повноважень депутатів ОПЗЖ"

Після заборони партії "Опозиційна платформа — за життя" її представники продовжують працювати у місцевому самоврядуванні та Верховній Раді, зазначила Віта Думанська. З цього приводу в парламентському комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглядали чотири законопроєкти стосовно позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, та ще один — щодо народних депутатів. Ці проєкти розглядали ще восени, але потім їх так і не винесли на голосування. Зокрема, серед них є ініціативи саме депутатів від ОПЗЖ. Їхня пропозиція: депутати мають завершити свою каденцію в місцевих радах, але вже не як фракція ОПЗЖ, а працюючи в групах, які створять. 

На думку Віти Думанської, це питання національної безпеки і послідовності державної політики. "Тож якщо ми декларуємо очищення політики, ми маємо цим займатися", — наголосила координаторка руху "ЧЕСНО", маючи на увазі позбавлення депутатських повноважень. 

За її словами, днями представники "Слуги народу" та "Батьківщини" висловилися за позбавлення мандатів парламентарів ОПЗЖ, але декларують намір робити це в конституційний спосіб. Однак ці заяви порожні, бо ніхто не говорить про те, яким чином це виконуватимуть, вважає Віта Думанська.  

У парламентарів є механізми, які вони можуть реалізувати наступного тижня. Йдеться зокрема про ухвалення кадрових рішень, обмеження впливу нардепів від ОПЗЖ на керівні посади в парламенті. А далі можна випрацьовувати механізми по кожному з депутатів — перевірити їх на факти державної зради та на строки перетину кордону. І таким чином ухвалювати індивідуальні рішення, переконана координаторка руху "ЧЕСНО".

"Більшість українців підтримують позбавлення мандатів"

Рух "ЧЕСНО" замовляв соціологічне опитування, як українці ставляться до позбавлення мандатів і обмеження впливу проросійських сил на українську політику. Лише 3% респондентів погоджують дозволити проросійським депутатам допрацювати нинішню каденцію. 14% опитаних виступають за дострокове позбавлення повноважень, ще 10% підтримують дострокове позбавлення повноважень та заборону балотуватись знову, 11% виступають за люстрацію та заборону обіймати державні посади. Водночас 17% українців вимагають від правоохоронців розслідувати діяльність кожного депутата забороненої партії окремо і перевірити їх на ймовірність проявів держзради, а 39% — за все вище перелічене.

"Слугам народу" потрібні голоси ОПЗЖ?

"Слуга народу" використовує голоси депутатів ОПЗЖ у Верховній Раді для отримання більшості під час голосування складних рішень, стверджує Віта Думанська. За її оцінкою, коли розглядаються важливі питання для держави під час війни, то голоси дають і "Голос", і "Європейська солідарність", і "Батьківщина". Відтак, отримують практично 300 голосів. Водночас такі складні питання, як містобудівна реформа, що протягуються, за словами Віти Думанської, "на межі" — 228 голосів — тоді в нагоді підтримка депутатів ОПЗЖ. Відповідно це одна із версій, чому провладні "Слуги народу" не позбавляють повноважень парламентарів від ОПЗЖ, стверджує Віта Думанська.  

Натомість у "Слузі народу" не поділяють таку думку. 

Фото: Верховна Рада України 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
За рік українці програли понад 100 мільярдів гривень — Железняк
Справедливий баланс для громадян і стислий термін розгляду — депутатки щодо мобілізаційного закону
Спекуляції на тему виборів можуть використати росіяни, аби дестабілізувати ситуацію в Україні — Шуляк
"Законопроєкт має бути справедливий". Данілов про мобілізацію
"Справжнє народження європейської оборони почалося, коли ЄС вирішив надавати військову допомогу Україні" — Шарль Мішель