Боротьба за Африку: як Україна планує посилювати відносини з країнами цього континенту? Розповідає Максим Субх

Боротьба за Африку: як Україна планує посилювати відносини з країнами цього континенту? Розповідає Максим Субх

Президент України Володимир Зеленський поставив завдання на 2023 рік перезавантажити відносини із країнами Африки. За його словами, вже визначені десять держав, де будуть відкриті нові посольства України. Посилення відносин із країнами африканського континенту є важливим й тому, що 2 березня під час голосувань в Генеральній асамблеї ООН за засудження російського вторгнення проголосували лише 28 із 54 країн Африки. Як саме Україна планує налагоджувати тісніші зв’язки з країнами Африки Українське радіо дізнавалось у спеціального представника України з питань Близького Сходу та Африки Максима Субха.

0:00 0:00
10
1x

"Україна зараз по-новому дивиться на Африку, адже Африка це континент майбутнього за свідченням багатьох політологів та дипломатів. Не випадково, що Україна приділяє і буде приділяти значну увагу розвитку і поглибленню діалогу з країнами цього континенту. Традиційно ми мали сталі, дружні й активні політичні та торговельно-економічні, гуманітарні контакти з країнами Африки: переважно це були північні країни, які належать і до африканського континенту та є членами Африканського союзу та Ліги  арабських держав і також до арабського світу. Вони традиційно залишалися нашими найбільшими торговельно-економічними партнерами, ці країни купували і продовжують імпортувати найбільшу кількість наших зернових, а також металопродукції, добрив та інших товарів. Тому, звичайно, ми мали та маємо свої традиційні ринки на цьому континенті. Але президент Зеленський та міністр Кулеба бачать та мислять стратегічно і ми розуміємо, що в нинішніх реаліях російської агресії проти України ми не можемо собі дозволити продовжувати нашу стандартну дипломатію, яка тривала до цього. Виникла необхідність активізації контактів як найвищого рівня, так і контактів між діловими колами", – розповів Максим Субх. 

Тому, як додав дипломат, відбувся перший в історії української дипломатії закордонний візит міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до країн західної та східної Африки: "Й коли ми говоримо зараз про важливість нарощування наших двосторонніх контактів з африканським континентом, йдеться насамперед про країни субсахарської Африки – нижче Сахари, там, де в більшості країн в нас поки що немає дипломатичної присутності".

Читати також: "Україна для Африки може постати як демократична країна, яка ніколи не поневолювала інші народи" ― аналітикиня про турне Кулеби

"Російська Федерація домінувала і продовжує на сьогодні домінувати в цих країнах з точки зору поширення фейкових наративів про свою агресію, свою роль на африканському континенті. РФ продовжує узурпацію сигналів та наративів, які були притаманні радянській зовнішній політиці, і водночас приписує собі всі заслуги, які колись були досягнуті щодо країн Африки на континенті. При цьому вони жодним словом не згадують, що Україна також колись була частиною великого утворення під назвою СРСР і вклала дуже багато ресурсів для того, аби зробити свій внесок в розбудову постколоніальних країн", – пояснив Субх. 

Дипломат додав, що для України такі наративи в минулому, і зараз ми дивимося більш прагматично на розширення дипломатичної присутності на континенті: "Тому президент України й заявив на конференції послів минулого тижня про те, що Україна вирішила збільшити кількість наших послів в Африці.

Насамперед ми дивимося, де ми можемо найбільш гідно та проактивно представити український бізнес, експорт, де ми можемо залучити українські компанії до спільних проєктів на території країн субсахарської Африки. Також не менш важливим є й протидія політиці Російської Федерації на теренах Африки".

"Від самого початку, як було відновлено інститут спеціального представника України з питань Близького Сходу та Африки та було ухвалено президентом України указ, одним із перших пріоритетів стало посилення кадрового потенціалу та наповнення нашого міністерства фахівцями, які є африканістами або мали досвід роботи на цьому напрямку. Цей процес вже розпочато.

Щодо фінансової спроможності, то дуже важливим є доносити до українського бізнесу інформацію про те, що африканський континент є дуже перспективним напрямком для розширення географії торговельно-економічної, комерційної діяльності наших експортерів, виробників. В умовах російської агресії нам потрібна диверсифікація доходів й Африка в цьому випадку виглядає вкрай привабливо", – додав Максим Субх.

Фото: facebook сторінка Максим Субха