"Зруйнувати українську енергосистему Росії скоріше за все не вдасться", — Бюро комплексного аналізу та прогнозів

"Зруйнувати українську енергосистему Росії скоріше за все не вдасться", — Бюро комплексного аналізу та прогнозів

Сьогодні зранку відбувся ракетний обстріл росіян по енергетичній інфраструктурі України, в зв’язку з чим в багатьох українців вдома зникло світло та вода. Як швидко будуть відновлюватися пошкоджені об’єкти та чи витримає українська енергетична система нові удари, Українському радіо розповів голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.

0:00 0:00
10
1x

Як швидко оговтається українська інфраструктура після ранкових обстрілів?

Детальних даних поки що немає і Генштаб не оприлюднює їх. Наприклад, в Києві міський голова розповів, що було пошкоджене генеруюче устаткування, електроенергію якого споживало до 500 тисяч мешканців Києва. Тому, скоріш за все, постраждали в основному підстанції, адже серйозно пошкодити генеруюче устатування — турбіну або котлоагрегат — ракетам, якими нас обстрілюють, не під силу.

Самі електростанції, де знаходиться генеруюче устаткування, мають дуже потужні конструкції. Наприклад, свого часу атомні електростанції будувати так, аби вони витримали падіння літака. 1-2 ракетам зруйнувати такі конструкції не під силу, тоу б’ють по підстанціях, що також призводить до знеструмлення, але такі пошкодження багато легше і швидше відновити. 

Разом з тим, зараз невідомо, чи є в України можливість виготовляти трансформатори, але я впевнений, що за потреби нам допоможуть наші європейські та інші партнери.

Чи допомагають Україні відновлювати обстріляні об’єкти інші країни?

Так, нам з перших днів війни допомагають з відновленням. До цього від обстрілів в основному страждали лінії електропередач та опори і нам допомагали швидко відновлювати ці лінії. Тому, думаю, й з підстанціями також допоможуть. Єдине, що виникають певні проблеми зі стиковкою з іноземними трансформаторами. Терміни відновлення називають в тижнях. Тому зруйнувати українську енергосистему Росії скоріше за все не вдасться. А зараз вони просто псують нерви і залякують українців.

Як водопостачання пов’язане із елетроенергією?

На таких відповідальних об’єктах, як "Водоканал", зокрема й його фільтраційні станції, є резервні джерела живлення. Ці моменти, думаю, забезпечені і якихось екологічних катастроф не буде.

Читати також: "Ми маємо можливість імпортувати електроенергію із-за кордону, але всі потреби перекрити не зможемо" — Олексій Данілов

Також, якщо на підприємствах "Водоканалу" не було руйнувань, а інформації про це немає, то водопостачання відновлять протягом доби. 

Чи є українська енергосистема надійною?

Наша енергосистема створювалась за часів Радянського Союзу, який готувався до війни з половиною світу. Тому ми маємо надійну систему не лише щодо електрики. Наприклад, з 2014 року ми мали непоодинокі спроби терактів на газотранспортній системі як з боку росіян, так і проросійських бойовиків. Але жоден з цих терактів не призвів навіть до тимчасової зупинки експлуатації ГТС. Потік одразу перекидали на іншу ділянку, а ремонт займав тиждень-два. Те ж саме зараз й з елетроенергією. 

Фото: BBC