"Starlink забезпечує зв'язок військових на передовій з владою, його робота буде продовжена" — військовий експерт

"Starlink забезпечує зв'язок військових на передовій з владою, його робота буде продовжена" — військовий експерт

13 жовтня у Брюсселі відбулася шоста зустріч у форматі "Рамштайн", на якій міністри оборони країни-членів НАТО ухвалили рішення про військову допомогу для України на тлі масованих ракетних ударів, яких завдала Росія 10 та 11 жовтня. За результатами зустрічі країни пообіцяли надати засоби для захисту українського неба. Більше про те, яку зброю найближчим часом нам можуть надати західні партнери та чи продовжить в Україні працювати Starlink, в ефірі Українського радіо розповів військовий експерт Антон Міхненко.

0:00 0:00
10
1x

Про постачання зброї і її обслуговування

Переважно ми використовуємо те озброєння, яке було у нас в арсеналах, і те, що ми отримали від "російського ленд-лізу". Ми його латаємо і використовуємо. Наші партнери вважають, що вони постачають нам озброєння у достатньо великій кількості. Але ми маємо достатньо великий масштаб протистояння з Російською Федерацією, і те, що вони надають, — це не так багато, як хотілось би.

Стосовно ремонту та експлуатації військової техніки, яка нам постачається, то організовується створення сервісних центрів на території Польщі та інших країн. Деякі країни Східної Європи залучаються до ремонту тих зразків військової техніки, які були на озброєнні української армії та які ми отримали від партнерів. Тобто процес поступово налагоджується. Водночас є ремонтні бази та підрозділи в Україні, які займаються ремонтом та відновленням військової техніки.

Про інтегровану систему протиповітряної оборони

Від початку активних бойових дій, росіяни здійснювали велику кількість обстрілів, яка на добу сягала близько ста. Тоді керівництво держави говорили про те, що потрібно закрити небо над Україною. На це ніхто не реагував, всі в Західній Європі й цивілізованому світі думали про себе і лише з часом почали реагувати, коли почали надавати ті засоби протиповітряної оборони радянського виробництва, які були на території країн європейського континенту. Але цього не вистачало для того, щоб закрити небо над Україною.

Сьогодні Російська Федерація активізувала свої дії стосовно нанесення ракетних обстрілів по цивільній інфраструктурі. Вони фактично займаються геноцидом українського народу, намагаються заморити його голодом та холодом і змусити, щоб населення нібито повстало проти української влади. Насправді такого не буде. Після таких дій ми ще більше намагаємося протидіяти. Коли 10 та 11 жовтня російська влада масово обстрілювала цивільні об'єкти, це привернуло увагу наших західних партнерів, аби по-іншому подивитися на ті процеси, які відбуваються в Україні, а також на питання закриття повітряного простору.

Тепер ми маємо можливість отримати засоби протиповітряної оборони від Німеччини IRIS-T, є перспективи отримати від Франції SAMP-T та комплекси "Хоук" від Португалії. Крім того, Сполучені Штати Америки будуть постачати NASAMS. Тобто ми вже отримуємо необхідні засоби протиповітряної оборони, які вже будуть знижувати можливість РФ ефективно завдавати ракетних ударів по цивільній та військовій інфраструктурі на території України.

Всі ці системи західного зразка, які постачаються, можуть бути інтегровані в єдину комплексну систему, яка буде забезпечувати прикриття від різноманітних ударів з боку Російської Федерації. Вона буде використовувати як крилаті ракети, так і балістичні ракети. Будемо сподіватися, що всі ці системи, які постачатимуться, будуть побудовані таким чином, що забезпечуватимуть захист від цілі на різних висотах та дальностях. Таким чином радянські боєкомплекти поступово вичерпаються, і ми насичуватимемося західними зразками, де є потенціал та можливості отримати боєприпаси та ракети й далі розбудовувати систему нашої протиповітряної оборони.

Про артилерію, бронетехніку та боєприпаси

Міністерство оборони України та Генштаб відкриті до наших партнерів. Ми показуємо, що в нас є і чого нам не вистачає. І до цього дослухаються. Сполучені Штати раз на два чи три тижні оголошують ті чи інші етапи надання матеріально-технічної допомоги, зокрема це боєприпаси різних калібрів, безпілотні літальні апарати, бронетехніка. Тобто той попит, який в нас є, достатньо великий, але при цьому категоризований. Є напрямки, де нам потрібно більше чи менше, де ми можемо трохи зачекати тощо. Це все знають наші партнери, зокрема країни НАТО. Водночас вони намагаються віддати те, що вони можуть надати з урахуванням того, що їм потрібно поповнювати деякі свої запаси й теж думати про власну безпеку.

Про далекобійні ракети та літаки

Я думаю, що з тією інтенсивністю дій, з якою намагається діяти Російська Федерація, може бути така перспектива, що ми врешті-решт їх отримаємо. Стосовно далекобійної артилерії, то є певні зрушення. По артилерії ми бачимо, що є французи, які нам допомагають, є і німці. В одному пакеті допомоги після "Рамштайн-6" ми кажемо про надання Panzerhaubitze 2000 від німців та самохідних артилерійських установок ​​CAESAR та систем залпового вогню М270 від Франції. Тобто в цьому контексті нам намагаються допомогти.

Щодо літаків, то ми поки будемо використовувати ті літаки, які в нас є. Можливо отримати літаки такого класу, як Мі-25, Су-29, Су-27 чи Су-25. Але я думаю, що вони скоро будуть.

Про Starlink

Після війни в Грузії Російська Федерація зробила висновки й серйозно вклалася в створення комплексів радіоелектронної боротьби. Зараз використання засобів РЕП Російською Федерацією дуже заважає нам ефективно організовувати зв'язок та нормальну комунікацію між підрозділами. Тому наявність в нас засобів протидії, тобто ефективних засобів зв’язку, які могли б працювати в складних електронних обставинах, та використання супутникового зв’язку Starlink, який Російська Федерація не може "продавити" своїми засобами РЕП, — це дуже важливо для нас. Наприклад, в Маріуполі завдяки Starlink мали майже безперервний зв'язок з українською владою, коли були оточені російськими військами. Тому Starlink дуже нам допомагає. І я думаю, що його робота буде продовжена.

Фото: Telegram / FEDOROV