За допомогою електронного додатку можна карати курців-порушників — Дудін про зручність онлайн-платформи

За допомогою електронного додатку можна карати курців-порушників — Дудін про зручність онлайн-платформи

Центр громадського здоров'я презентував онлайн-платформу для моніторингу порушень антитютюнового закону. Нагадаємо, що 11 липня 2022 року була запроваджена розширена дія заборон щодо куріння тютюнових виробів, пристроїв для нагрівання, електронних сигарет і кальянів у громадських місцях. Як дотримуються антитютюнового законодавства в Україні? Хто контролює і як карають порушників? Про все це слухачам Українського радіо розповів головний фахівець з поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я Міністерстві охорони здоров'я Олег Дудін.

0:00 0:00
10
1x

"Цей закон було зроблено не для того, щоб заборонити, покарати та штрафувати курців. А тому, що офіційно в Україні від активного куріння щороку гине 85 тисяч людей, і 13 тисяч від пасивного. В нас є міжнародне зобов'язання захищати людей від тютюнового диму. Тому було ухвалено і розроблено цей закон. В тютюні немає безпечної дози: можна зараз кілька разів вдихнути дим, а потім за кілька років отримати рак. Це отруйна легалізована рослина. Все, що виділяє тютюновий дим та нікотин, вже заборонено використовувати в усіх приміщеннях.

Законодавство розширило заборону на системи для нагрівання, електронні сигарети, сигарети, кальяни. Останні, до речі, заборонені в закладах вже 10 років. Той, хто не порушував закон, вже його і не буде порушувати. 

До офіційного схвалення складників, які є в сигаретах різного типу для будь-яких пристроїв, їх не можна продавати. Виробник повинен довести, що вони є безпечними. Рідини зараз нарешті почали оподатковуватись. Почалося багато хороших змін. 

Ми розробили зручний додаток nosmoking.phc.org.ua. Можна методом натискання кількох клавіш направити законне сформоване звернення щодо порушників у відповідні органи. Далі повинно відбутися якесь реагування: можуть прийти з перевірками або поставити патруль, який буде штрафувати порушників.

Свого часу цей закон зобов'язував створювати спеціально місця для куріння в усіх приміщеннях, де це було не заборонено. Бізнес повинен був виділяти під це свою корисну площу. Зараз заборонено курити в принципі в усіх приміщеннях, крім приватних квартир і домівок. В аеропортах поки що можна відводити місця під куріння. Всі інші місця від куріння залишаються вільними. 

Можна курцям зробити зауваження, при цьому пам'ятати про свою безпеку, бо курці часто бувають агресивними. Телефонувати 102 або скористатися нашим додатком". 

Отже, від сьогодні заборонено куріння в ресторанах, кав'ярнях, медичних, спортивних, фізкультурно-оздоровчих установах,  навчальних та культурологічних закладах, готелях, гуртожитках, приміщеннях підприємств та установ, офісних та державних спорудах, зупинках громадського транспорту, вокзалах, станціях та аеропортах, дитячих майданчиках, місцях загального користування житлових будинків, ліфтах, підземках та інших. За порушення стягується штраф від 51 грн до 170 грн, за повторне порушення до 340 грн. У ресторані штраф становитиме 3 тисячі грн, за друге порушення 15 тисяч грн. Буде запроваджено медичні попередження на пачках електронних сигарет та рідин для них, на цигарках медичне попередження займатиме 65% від розміру упаковки. 

Фото: Depositphotos